Taliban: Sembolik ve yetersiz bir eylem

Taliban, ABD Başkanı Barack Obama'nın ABD'nin Afganistan'dan çekilmeye başlayacağı yönünde açıklamasını çok önemsemeyerek, bunun sembolik ve yetersiz bir eylem olduğunu savundu.

Yayınlanma: 23.06.2011 - 08:40
Abone Ol google-news

Afganistan'daki Taliban hareketi yayımladığı bildiride, bu yıl 10 bin askerin çekileceği açıklamasının ne uluslararası toplumu ne Amerikan halkını tatmin eden sembolik bir eylem olduğunu belirterek, ABD'yi hiçbir temeli olmayan zafer açıklamasıyla halkına birçok kez savaşın bittiği ümidini vermekle suçladı.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ise ABD'nin çekilme takvimi açıklamasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates de yaptığı açıklamada, Başkan Obama'nın kararına destek verdiğini belirterek, kısmi çekilme için, 1,5 yıldır sağlanan ilerlemeyi tehlikeye atmayacak şekilde yeterli imkan, zaman ve esnekliğin bulunduğunu kaydetti.

Avustralya Başbakanı Julia Gillard, ABD'nin 2012 yazına dek askerlerinin üçte ikisini çekeceği açıklamasına karşın, Afganistan'daki Avustralya askerlerinin önceden belirlendiği gibi 2014'e kadar kalacaklarını açıkladı.

Fransa'dan yapılan açıklamada da Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ülkesinin ABD'nin izinden giderek, Afganistan'daki askerlerini kademeli olarak geri çekmeye başlayacağını açıkladı.

Nicolas Sarkozy, ''Afganistan'daki gelişmeler ışığında, Fransa takviye için gönderdiği birlikleri kademeli olarak, dengeli bir şekilde ve Amerikalı birliklerin geri dönüşüyle aynı takvime uygun olarak geri çekecektir'' diye konuştu.

 

İngiltere, Taliban'la temas halinde olduğunu açıkladı

Öte yandan, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Afganistan'da barışın yolunu açmak için ülkesinin Taliban'la temas halinde olduğunu söyledi.

Hague, BBC radyosuna yaptığı açıklamada, "Taliban'la temas var. Temas olduğunu resmi olarak söylemenin bizim açımızdan dürüstçe olduğunu düşünüyorum" dedi.

Temaslarla ilgili ayrıntı veremeyeceğini belirten Hague, "İngiltere, bununla bağlantılı ve bunun destekçisi. Açıkçası Afganistan'da uzlaşmayı görüşmenin ön saflarında yer alıyor" dedi.



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler