Tanrıların gazap saati
Depremler artık açıklanabilir bir doğa olayı olsa da pek çok insanın ve kültürün ortak hafızasında lanetler, gazaplar ve yeniden doğuşla eşleştirilmeyi sürdürüyor.
Tanrıların savaşında, en güçlülerden birisiydi Poseidon. O denizlerin tanrısıydı. Denize yakın yerlerde yaşayan insanlar, tanrılarını unuttuklarında, gazabıyla kendini hatırlatmaktan hiç çekinmezdi. Kimi zaman fırtınalar yaratır, ekinleri yok ederdi. Kimi zaman ise öfkesi o kadar büyük olurdu ki mızrağını göklerden toprağa fırlatırdı. Mızrak yere saplandığında toprak, binlerce yıldır etrafına hiç kök salmamış gibi temelinden sarsılırdı. Günahlarıyla, inançsızlıklarıyla tanrılarını kızdırdıklarını ancak böyle anlayan halk, çaresizlik içinde oradan oraya koşuştururdu. Toprak yarılır, insanları yutar, kalanları ise dev dalgaların karayla denizi buluşturan şiddeti cezalandırırdı...
Dünya üzerindeki yer hareketleri uzunca süre, bunun gibi mitlerle özdeşleştirildi. Depremlerin bilim ışığında incelenmeye başlaması ve sarsıcı yer hareketlerine mantıklı açıklamalar getirilmesi 500 yıl civarında bir sürece dayanıyor. Jeoloji bilimi tarihi açıdan oldukça kısa sayılabilecek sürede büyük gelişmeler gösterse de, yer sarsıntılarının tahmin edilmez yapısını korumasından olsa gerek, insanların depremle ilgili kaderci alışkanlıkları zaman zaman kendisini göstermeyi sürdürüyor.
Dünyayı boynuzlarında taşıyan öküz veya denizlerin altında yaşayan dev balığı depremin sebebi olarak görmek, günümüzde oldukça komik bir antikçağ inanışı gibi algılansa da, bu mitlerin altında yatan efsaneler, oldukça kadim geleneklerin birer yansıması.
Balığa linç girişimi
Depremleriyle ünlü Japonya’nın Edo (günümüzde Tokyo) 11 Kasım 1855’te yaşanan depremden sonra yaşandığı rivayet edilen olaylar bu duruma iyi bir örnek. Yüzlerce evin yıkıldığı ve tahminlere göre yaklaşık 7 bin insanın hayatını kaybettiği depremden birkaç gün sonra ortaya çıkan çizimler Edo sokaklarında görülmeye başladı. Bu çizimlerde Namazu isimli büyük bir balığın, Edo halkı tarafından yakalanışı ve dövülmesi tasvir ediliyordu. Japonya için büyük bir kült olan Namazu isimli balığı halk tarafından adeta linç edilmesinin sebebi ise depreme onun sebep olduğunun düşünülmesiydi. Depremin ardından Edo halkının büyük bir balık yakalayıp dövdüğüne dair kesin kanıtlar yok. Öte yandan tasvirlere yansıyan bu ruh halinin sebebi olan Namazu ile ilgili başka bir soru akıllarda vardı. Neden büyük bir deprem yaratıp yüzlerce insanın ölümüne sebep olmuştu? 1755 yılında Lizbon’da yaşanan büyük deprem bu açıdan bir dönüm noktası olacaktı. O döneme kadar şehrin tanrı tarafından kutsandığı ve bir felakete karşı korunacağı inancı hâkimdi. Ancak, yaklaşık 60 bin kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından, düşünürler deprem ve diğer doğal afetlerle ilgili akılcı açıklamalar getirme ihtiyacı hissetmişti. |
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 350 bin 757 kez 'yazı-tura' atıldı... Sonuç şaşırttı!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'