Tarihi eser kaçıran emniyet müdürüne 1 yıl hapis
Tatile geldiği Antalya'dan ülkesine dönerken hava limanında tarihi değeri bulunan taş parçasıyla yakalanan İsviçreli Emniyet Müdürü Christian Varone, 1 yıl 15 gün hapis cezası ve 500 lira adli para cezasına çarptırıldı.
Antalya 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuksuz yargılanan Christian Varone katılmadı. Duruşmada Kültür ve Turizm Bakanlığı adına avukat Filiz Sarkaya da hazır bulundu. Varone'yi avukatları Yasemin Mataracı ve Zafer Köken temsil etti. Duruşmayı yabancı gazeteciler de izledi.
Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Hacı Mehmet Güdül, esas hakkındaki mütalaasını sundu. Mütalaada savcı Güdül, Roma dönemine ait sütun başlığı mahiyetindeki mimari bir yapının köşe parçasını oluşturan kültür varlığının izinsiz olarak yurt dışına çıkarılmasına kalkışıldığını ve bu nedenle Varone'nin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereğince cezalandırılmasını talep etti.
Mütalaa hakkında savunması sorulan Avukat Zafer Köken ise müvekkilinin ''hatıra olsun'' diye taşı aldığını ve bu taşın Antalya Kaleiçi ile Side, Perge gibi yerlerde sıkça görüldüğünü kaydetti. Taşın kapıların önüne konulmasından başka bir işe yaramadığını öne süren Köken, müvekkilinin taşı valizinin en üstüne koyduğunu, yurt dışına tarihi eser kaçırma kastı bulunmadığını kaydetti. Köken, müvekkilinin beraat etmesi ya da en alt sınırdan ceza almasını talep etti.
Avukat Yasemin Mataracı ise ortada bir suç olmadığını, suç olduğu var sayılsa bile teşebbüste kaldığını vurguladı. Mataracı, müvekkilinin Türk dostu olduğunu ve kendi ülkesinde politikaya atılmak üzere adaylığı bulunduğunu anlattı. Mataracı, taşın duruşmaya getirilerek mahkeme heyetince de incelenmesini talep etti. Mahkeme heyeti, bu talebi oy birliğiyle reddetti.
Sanık avukatlarının savunmasının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Christian Varone'yi ''Yurt dışına tarihi eser çıkarmaya teşebbüs'' suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezası ve 500 lira adli para cezasına çarptırılmasına, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Mahkeme Heyeti Başkanı Süleyman Teke, Varone'nin 5 yıl süreyle denetime tabi tutulacağını, bu süre içinde kasti bir suç işlemediği belirlendiği zaman hükmün kaldırılacağını ve davanın düşürüleceğini kaydetti.
'Olumlu ve beklediğimiz bir karar'
Varone'nin avukatı Yasemin Mataracı, Varone'nin iyi halinden ve kasıt unsuru olmamasından dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildiğini bildirdi. Müvekkilinin 5 yıl boyunca herhangi bir suç işlemediği takdirde bu kaydın tamamen silineceğini anlatan Mataracı, ''Olumlu ve beklediğimiz bir karar. Temyiz etmeyi de düşünmüyoruz. Müvekkilimin bu karardan sonra herhangi bir sabıka kaydı olmayacak. Türkiye'ye istediği zaman yine gelebilir. Türkiye'ye karşı herhangi bir olumsuz yaklaşımı da yok'' dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Avukatı Filiz Sarkaya ise taşın büyük bir mimari parçanın bir köşesi olduğunu kaydetti. Eskiden tarihi eserlerin parça parça yurtdışına kaçırıldığına işaret eden Sarkaya, ''Bu nedenle küçük taşların bile kaçırılması suç sayılmaya başlandı. Ören yeri ve müze çevresinden alınan taşların tarihi eser olma ihtimali çok fazla. Herkes bir parça alıp götürürse Türkiye'de eser kalmaz. İnsanlar bu konuda dikkatli olmalı'' diye konuştu.
Olayın geçmişi
Eşi Denise Varone ile Antalya'ya tatile gelen İsviçre'nin Valais Kantonu Emniyet Müdürü Christian Varone'nun valizinden, 31 Temmuz 2012'de ülkesine dönerken Antalya Havalimanı'ndaki kontrollerde taş parçası çıkmıştı. Taşın tarihi değeri olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Varone, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi