Tarihi top Çanakkale'de

Çanakkale Savaşları'nda kullanıldıktan sonra İzmir'de Urla Yarımadası'ndaki Sakarya Bataryası'na yerleştirilen tarihi top, 95 yıl sonra Kilitbahir'deki Mecidiye Tabyaları'na yerleştirildi.

Yayınlanma: 09.04.2010 - 10:56
Abone Ol google-news

Eceabat feribot iskelesinin önünde dün düzenlenen askeri törenin ardından Mecidiye tabyalarına getirilen topu taşıyan ekip, gece boyunca çalıştı. 170 tonluk tarihi top, yapılan çalışmalar sonucunda, tabyalarda ikinci ve üçüncü bonetlerin arasında bulunan ikinci top mevzisine yerleştirildi.

Alay İnşaat firması tarafından yapılan yerleştirme işleminde önce ray demirleri, daha sonra ana gövde, son olarak da topun namlusu yerine konuldu.

Topa ait mermiler ise vinç yardımıyla alınarak topun yanına konuldu. Bu sırada, ekipte görevli 5 işçi, içi boş mermiyi yerinden kaldırmayı denedi ama başarılı olamadı.

Alay İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Mevlüt Alay, yaptığı açıklamada, İzmir'den alınan 170 ton ağırlığındaki topu, tonajı yüksek olduğu için raylar, ana gövde ve namlu olmak üzere üç bölüm şeklinde taşımak zorunda kaldıklarını söyledi.

İzmir'den Çanakkale'ye 2,5 günde nakledilen topun çevre düzenlemesinin yapılacağını belirten Alay, ''Topun asli yerine geldiğine inanıyoruz. Mecidiye Tabyalarında yapılan çalışmaları en kısa sürede tamamlayarak, açılışını yapacağız. Böylelikle daha güzel tabyaların ortaya çıkacağına inanıyorum'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler