'Taş atan çocuklar' yasası yine erteleniyor
Hükümetin, "Demokratik Açılım" sürecinde başlattığı ilk yasal düzenlemesi olan ve kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen ve yeniden düzenlenerek getirilen değişiklik teklifinin, Salı günü TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerinin ertelenmesi gündeme geldi.
Hükümetin ilk önce tasarı olarak Meclis'e sunduğu ve görüşülmeden rafa kaldırılan, ardından yeniden düzenlenerek teklif olarak getirilen ve 18 yaş altındaki çocukların yargılama, infaz ve cezalarını yeniden düzenleyen değişikliğin ikinci kez ertelenmesi bekleniyor.
MHP, değişikliğin Genel Kurul'a gelmesi halinde, bugüne kadar göstereceği en sert tepkiyi sergilemeyi ve Genel Kurul çalışmalarını kilitlemeyi planlıyor. CHP'nin de aynı taktiği izlemesi bekleniyor. Muhalefet daha önce de "Mayınlı Arazilerin Temizlenmesini" öngören yasa da aynı taktiği izlemişti. Yasal düzenleme arazilerin 40 yıllığına İsrail şirketlerine kiralanmasını öngörüyordu.
Sokak gösterileri nedeniyle rafa kalkmıştı
Hükümetin, "Demokratik Açılımın" en önemli yasaları arasında gösterdiği ve kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişiklikle 18 yaş altındaki çocuklarını yargılanma biçimini değiştiren tasarı, o dönem sokak gösterilerinin artması üzerine rafa kaldırılmıştı.
Hükümet, "Açılım bitti" eleştirilerine karşı geçen hafta, söz konusu düzenlemeyi değiştirerek, Meclis gündemine yeniden taşıdı. Yeniden düzenlenerek getirilen ve bu kez teklif olarak sunulan düzenleme sadece teröre bulaşmış 18 yaş altındaki çocukları değil, terör suçlusu yetişkinleri de kapsıyor.
Teklifle; Toplantı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu'nda yapılan değişiklikle, terör suçuna bulaşmış 18 yaş altındaki çocukların yanı sıra, terör amaçlı gösteri yapan yetişkin terör örgütü üyelerinin de ceza indirimini öngörüyor. MHP bu gerekçeyle yasanın Genel kurul'dan geçmesine izin vermeyeceklerini planlarken, CHP ise "Çocuklar üzerinden terör örgütü üyelerine af geliyor" iddiasında bulunmuştu.
Hükümet, terör olaylarının arttığı ve son gelen şehit haberlerinin ardından, yeni bir gerginliğe meydan vermemek ve muhalefetin Meclis çalışmalarını kilitlemesine engel olmak için, yasanın ertelenmesini tartışıyor.
Pazartesi günü alt komisyon çalışmalarına başlayacak olan Adalet Komisyonu, Salı günü de alt komisyon raporunu görüşecek. Ancak, Genel Kurul'un yoğun gündemi gerekçe gösterilerek, söz konusu düzenlemenin ertelenmesi düşünülüyor.
MKYK'de tartışılacak
Öte yandan, ertelenmesi düşünülen yasal düzenlemenin, yarın toplanması beklenen AKP MKYK'da karara bağlanması bekleniyor.
Milliyetçi kanat rahatsız
Açılımın başladığı ilk günlerde, AKP içinde milliyetçi kanatta yer alan milletvekilleri "Açılıma" karşı deklarasyon hazırlığına girmiş ancak, ilk yasal düzenlemenin rafa kalkması üzerine bundan son anda vazgeçilmişti.
AKP içinde yaklaşık 9 milletvekilinin yasanın yeniden gündeme gelmesi ile birlikte, yeniden bir deklarasyon hazırlayarak Başbakan Erdoğan'a sunacakları öne sürülüyor. Söz konusu milletvekillerinin, Meclis gündemine yeniden taşınan yasal düzenlemenin, kamuoyunda "İmralı tavizi" olarak algılanacağına yönelik eleştirilerini de Erdoğan'a iletecekleri ve bu süreçte destek vermeyeceklerini dile getirecekleri kulislerde dile getiriliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık