Taş, toprak yoksulluk

Depreme 8 can veren Özpınar köyünün muhtarı, İran’da 25 yaralıyla atlatılan sarsıntının Van’da neden öldürdüğünü böyle özetledi.

Yayınlanma: 25.02.2020 - 02:00
Taş, toprak yoksulluk
Abone Ol google-news

Merkez üssü İran’ın Hoy kenti olan 5.9 büyüklüğündeki deprem Van’ın Başkale ilçesinin Özpınar köyünde taş üstünde taş bırakmadı. 8 kişinin yaşamını yitirdiği Özpınar köyünün muhtarı Cezmi Arslan, İran’da yaşanan depremin Van’ı vurmasının nedeninin yoksulluk ve tedbirsizlik olduğunu vurguladı. Arslan, “Ekonomik durumumuz olmadığı için taşla, toprakla evler yaptık. Ve yıkıldılar. İmkânımız olsaydı, demirle, betonla evler yapardık” dedi.   

EKSİ 8’DE DIŞARIDA

120 haneli ve bini aşan bir nüfusa sahip olan Özpınar köyünün muhtarı Cezmi Arslan, deprem sonrası çadırların geç kurulduğunu ve bir gün boyunca dışarıda kaldıklarını belirterek “Yetkililer gelene kadar, komşu köylerden gelenlerle enkaz altından insanları çıkardık, hastaneye gönderdik. Bugün (dün) sabaha kadar, eksi 8’i gören bir havada, hayvanlarla birlikte dışarıdaydık” dedi. Bölgede çok sayıda deprem olmasına ve yetkililere başvurulmasına karşın herhangi bir önlem alınmadığını kaydeden Arslan, “Evlerin üstünde kayalar var, bir depremde bunlar da kayar’ diye başvurduk ama hiçbir önlem alınmadı” diye konuştu. 

1 kişinin yaşamını yitirdiği 115 haneli Güvendik köyünün muhtarı Remzi Demir de “Evlerimizin hepsi yıkık. Soylu evlerin yeniden yapılacağına dair söz verdi” diye konuştu. 

‘DERS ÇIKARILMADI’ 

2011 Van depreminden ders alınmadığını belirten TMMOB İnşaat Mühendisler Odası Van Şube Başkanı İsmet Bilmez, deprem mastır planı hazırlanmadığına dikkat çekti. Bilmez, “Deprem, hizmetin hemen hemen hiç gitmediği köyleri vurdu. Bu yapılar için yapılabilecek en iyi şey kentsel dönüşüm. Buna dönük hiçbir çalışma yok” ifadelerini kullandı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler