Tatil araştırma süresi uzadı

Online tatil sitesi Tatil Sepeti.com'un yönetici ortaklarından Suat Gücel, insanların tatil programlarını daha ucuza mal etmek için paket programlar yerine uçak biletlerini mil ile alıp münferit otel rezervasyonlarına yöneldiğini belirtti.

Yayınlanma: 27.11.2009 - 11:54
Abone Ol google-news

Online tatil sitesi Tatil Sepeti.com'un yönetici ortaklarından Suat Gücel, pazarın genelinde krizin yansımasının görüldüğünü, geçen yıla göre toplam tatile çıkanlarda daha geniş bir kitleyi kapsayan yaz döneminde yüzde 10 azalma olurken, daha yüksek gelir grubunun tatile çıktığı bayram dönemlerinde yüzde 20'yi aşan azalma yaşandığını kaydetti. Tüketicinin fiyata ve kampanyaya olan duyarlılığının arttığına dikkati çeken Gücel, satışların yüzde 70'inin erken rezervasyon dönemlerinde ve kampanyalar veya özel fiyatlı ürünlere olduğunu, en uygunu bulmak için tatil araştırmasına ayrılan sürenin arttığının gözlendiğini söyledi.

Gücel, yılda 3-4 kez tatile çıkanların, 2-3 kez veya 7 gecelik tatiller yerine 4-5 gecelik tatilleri tercih etmeye başladığını dile getirirken, şu bilgileri verdi: ''Tatil için ayrılan bütçelerde yüzde 10 gibi bir azalma söz konusu. 2008 yılında 1 rezervasyona 990 lira harcanırken, 2009 yılında 900 lira harcama yapıldı. 2009 yılında yurt dışı tur fiyatları geçen seneye göre yüzde 20'ye yakın düşüş gösterirken, yurt içinde kimi otellerin bayram fiyatları kasım fiyatlarından daha da ucuz oldu.''
 

Yurtdışı otellere ilgi

Suat Gücel, senelik izinleri dışında ikinci veya üçüncü tatillerini yapmak isteyen birçok kişinin, resmi tatil dönemlerini tatile çıkmak için iyi bir fırsat olarak değerlendirdiğini ifade etti. Yurtiçinde tatile çıkanların sayılarda biraz azalama görülse de, mevsimin çok iyi olmaması nedeniyle, bunun normal karşılandığını belirten Gücel, buna karşın yurtdışına çıkan kişi sayılarında geçen bayrama göre artış olduğunu kaydetti. Gücel, ''Özellikle en iyi fiyat garantisi verilen yurtdışı otellere olan ilgi geçen bayrama göre çok daha yüksekti'' dedi.

'Yurtiçi kültür turlarına olan ilgi, bu sene biraz azaldı'

Maddi durumu yüksek ailelerin tatillerini yurt dışında geçirmeyi tercih ederken, orta düzeydeki ailelerin yurt içini tercih ettiğini anlatan Gücel, tatil tercihlerinin döneme ve tatil uzunluğuna göre değişkenlik gösterdiğini söyledi. Gücel, Türk tatilcilerin genelde deniz-güneş sevdiğine değinirken, 5 gün tatil nedeniyle Kurban Bayramında tatilcilerin en fazla tercih ettiği bölgelerin yurt dışında Dubai ve Fas, tatillerini biraz daha uzatanların genelde Maldivler, Bali, Phuket gibi bu dönemde sıcak Uzak Doğu bölgeleri olduğunu anlattı.

Kurban bayramında, yurt dışı turlarda oda başı 1.100 avro ödeme yapıldığını kaydeden Gücel, şöyle devam etti: ''İnsanlar tatil programlarını daha ucuza mal etmek için, paket programlar yerine uçak biletlerini mil ile alıp münferit otel rezervasyonlarına yöneldi. Yakın bölgede Avrupa şehirlerinden Londra, Amsterdam ve Paris otellerinde ise genel olarak 3 ve 4 yıldızlı şehir merkezi oteller tercih edildi ve ortalama oda başı 360 avro ödeme yapıldı. Yurt içinde ise Antalya, Kıbrıs, Afyon ve Pamukkale tercih edildi. Yurt içi kültür turlarına olan ilgi geçen sene daha yüksekti, bu sene biraz azaldı. Bayramlarda işler kapalı olduğu için tatile gitme eğilimi daha fazla iken artık insanlar bu tip dönemlerdeki fiyatların yüksekliği nedeniyle bayram ertesinde daha ekonomik dönemleri de değerlendirmeye başladı.''

Gücel, internet üzerinden tatil planlama ile satın alma oranları arasında farklılıklar bulunduğuna dikkati çekerek, internetten tatil planı yapma oranları yüzde 85'lere gelirken, satın alma oranlarındaki artışın, geçen seneye göre sitelerinde yüzde 50 olduğunu bildirdi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler