TBB: İktidarın yargıya müdahalesi

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz hakkındaki soruşturmayla ilgili olarak, ''Siyasi iktidarın yargıya müdahalesinin tipik bir örneğini daha yaşıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

Yayınlanma: 11.11.2009 - 10:59
Abone Ol google-news

Türkiye Barolar Birliği'nden (TBB), yapılan yazılı açıklamada, söz konusu soruşturmayla, ''Anayasa'nın 2. maddesinde yazılı bulunan, Cumhuriyetin temel nitelikleri arasında sayılan, hukuk devletinin en önemli özelliklerinden olan yargı bağımsızlığının önemli ölçüde bir yara daha aldığı'' belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Anayasamızda teminat altına alınmış olan yargıç ve savcı güvencesi sarsıntıya uğruyor ve bütün bunlar ülkemizde onarılmaz toplumsal sıkıntıya yol açıyor. Kuvvetler ayrılığına dayalı demokratik rejimin ve onun olmazsa olmazı bağımsız yargıyı içine sindiremeyen siyasal iktidarların, yargıyı hırpalamak, baskı altına almak ve onu kendilerine ram etmek çabaları dünyada ve ülkemizde de örnekleri görüldüğü gibi hep hüsranla sonuçlanmıştır.
Habere konu hakim ve savcımızın eylem ve davranışlarıyla ilgili olarak iddiaları ve dosyaları inceleyerek karar verme yetkisi, çoğunluğu bağımsız yüksek yargıçlardan oluşan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun görev ve sorumluluğundadır. Yüksek Kurul'un kendi meslektaşlarıyla ilgili olarak en doğru, gerçekçi ve en adil kararı vereceklerine yürekten inanıyoruz.

Tarihi deneyimler göstermiştir ki demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ancak baskıcı iktidarlara karşı direnen yürekli ve yüksek vicdanlı hakimlerin sırtlarında yükselmiştir.
TBB, Cumhuriyetimizin kazanımlarının ve hukuk devletinin sarsılmaz tarafı ve bekçisidir. TBB, ülkemizde her şeyin hukuk düzeni içinde ve hukuk kurallarına uygun olarak yaşama geçirilmesini ve yürütmenin yargıya müdahalelerinin artık son bulmasını istemektedir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler