TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu toplandı

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Güldal Akşit, kadının siyasetteki yerini belirleyecek kotaları, siyasi partilerin kendi tüzükleri içerisinde oluşturmalarının en iyi yöntem olduğunu söyledi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu toplandı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.10.2010 - 09:44

Komisyonun bugünkü toplantısında, ''Siyasetteki kadın sayısının artırılmasına yönelik olarak cinsiyet kotaları'' konusu görüşüldü.

Komisyon Başkanı Akşit, kotanın, kadının siyasete katılımının sürekli kılınması açısından pozitif ayrımcılık olarak algılanabileceğini söyledi.

Kotanın, kadının siyasette belirli oranlarda temsilinin oluşmasının önünü açan bir yapı olduğunu ifade eden Akşit, ''Kadının siyasetteki yerini belirleyecek kotaları, siyasi partilerin kendi tüzükleri içerisinde oluşturması en iyi yöntemdir'' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da Türkiye'de kadının siyaset içerisindeki yerinin üzücü bir noktada bulunduğunu ifade etti.

Kadının, ulusal veya yerel parlamentolarda temsil oranının çok düşük olduğuna dikkati çeken Arıtman, ''Türkiye, kadına seçme ve seçilme hakkı verdiğinde bu uygulama dünyada sadece 17 ülkede vardı. Çok iyi bir noktadan başladık ama geldiğimiz nokta çok büyük bir başarısızlık. Eğitimsizlik, kadınların önüne koyulan engeller ve ekonomik güçsüzlük bu durumun nedenleri arasında'' diye konuştu.

AKP Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu ise kadının siyasette iyi bir noktada olmamasının çok sayıda nedeni bulunduğunu söyledi.

Seymenoğlu, öncelikle bu durumunun nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, ''Kadın için yasal bir kota konulmasını doğru bulmuyorum. Partilerin kendi tüzük veya programlarında bunu halletmesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum'' dedi.


Cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesi projesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu da çalışması süren, ''Çalışma Hayatında Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi'' hakkında komisyona bilgi verdi.

Proje çalışmalarına 27 Eylül 2010'da başlandığını anlatan İnciroğlu, bütçenin 950 bin avro olarak belirlendiğini ifade etti.

Bu çalışmalar çerçevesinde cinsiyet eşitliği konusunda Türk müktesebatı ile AB müktesebatını uyumlu hale getirmeye çalışacaklarını belirten İnciroğlu, projenin AB'nin ilgili direktifleri doğrultusunda yürütüleceğini söyledi.

Broşürler, afişler ve tanıtım filmleri yoluyla halka ulaşmaya çalışacaklarını belirten İnciroğlu, ayrıca kadınlara yönelik, bazı önemli günlerde konferans ve çalıştaylar düzenleyeceklerini anlattı.

İnciroğlu'nun ardından söz alan Milletvekili Arıtman, kadınların kamu kurumlarının karar mekanizmalarında yeteri kadar temsil edilememesinin eksiklik olduğunu söyledi.

Kadınların, çalışma hayatına eşit katılımının sağlanmadığı demokrasilerin yarım kalacağını belirten Arıtman, cinsiyetler arası eşitlik olgusunun anaokulundan itibaren çocuklara kazandırılması gerektiğini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler