TBMM ''kene''yi araştırdı

Meclis, ''Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)'' hastalığını araştırdı.

TBMM ''kene''yi araştırdı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.07.2012 - 10:47

TBMM Araştırma Merkezi'nin çalışmasına göre, ilk defa İkinci Dünya Savaşı yıllarının (1944-1945) yaz aylarında Kırım'da tarım yapmaya yardımcı olan 200 civarında Sovyet askerinde akut gelişen ateş ve kanamalarla seyreden bir epidemi dikkati çekti ve hastalık ''Kırım Kanamalı Ateşi'' olarak adlandırıldı.

Daha sonra bu virüsün 1956 yılında Zaire'li ateşli bir hastanın kanından izole edilen virüs ile antijenik benzerliklerinin aynı olduğunun gösterilmesi üzerine hastalık 1969 yılından itibaren ''Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA)'' olarak anılmaya başlandı.

KKKA hastalığı, Balkanlar, Asya, Orta Doğu, Hint Yarımadası ve Afrika Kıtası'nda zaman zaman epidemiler şeklinde oldukça geniş bir coğrafyada görülüyor.

Türkiye'de ilk defa 2002 yılının ilkbahar ve yaz aylarında başta Tokat, Sivas, Çorum, Amasya, Yozgat, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan ve çevresi olmak üzere İç ve Doğu Anadolu bölgelerinin kuzeyi ile Karadeniz Bölgesi'nin güney kesimlerini kapsayan geniş bir coğrafi alanda kene teması öyküsü olan, ateş ve kanama ile seyreden bir salgın dikkati çekti ve 2003 yılında da hastalığın KKKA olduğu anlaşıldı.

Daha sonra Kastamonu, Bartın, Ankara, Çankırı, Bolu, Balıkesir gibi illerde de vakaların ortaya çıkmasıyla hastalığın görüldüğü alan daha da genişledi. TBMM araştırmasında, şu bilgilere yer verildi:

''Hastalık her yıl Mayıs-Eylül ayları arasında görülmekte ve Temmuz ayında pik yapmaktadır. Olgular, aktif çalışma yaşında olan ve bu nedenle kene popülasyonuna daha çok maruz kalan, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar arasında yoğunlaşmaktadır. Ülkemizin coğrafi ve iklim yapısı, hastalığın bulaşmasında birinci derecede etkin rol oynayan kenelerin yaşamaları için oldukça elverişlidir. Bu nedenle de hastalık, özellikle hayvancılığın yapıldığı bölgeler, orman ve gür otlakların bulunduğu yerler başta olmak üzere ülkemizin her yerinde görülebilecek durumdadır.

Mortalitesi ülkelere göre yüzde 5-70 arasında değişmektedir. Türkiye'de ilk kez bildirildiği 2002-2003 yılından beri mortalite yüzde 5 civarında seyretmektedir.''

Araştırmada, Türkiye Zoonotik Hastalıklar Sempozyumu Genel Değerlendirme ve Sonuç Bildirgesi'ne de yer verildi. Buna göre, 2002'de görülmeye başlanan KKKA, ülke genelinde giderek yayıldı ve 2008-2009 yıllarında pik yaptı. 2010 yılında ise vaka sayısında yüzde 35 kadar bir azalma olduğu gözlendi.

Bu düşüşte, Sağlık Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaların (halk ve sağlık personelinin eğitimi, kene kontrolü, hayvanların ilaçlanması vb) etkisinin olduğu ifade edildi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler