TEKEL işçisi eylem yapacak

Türk-İş Genel Sekreteri ve Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, ''Siyasi irade iş yerleri için kapatılma kararı vermiştir. Yarın 12 bine yakın TEKEL işçisi, Ankara'da AKP Genel Merkezi önünde buluşacaktır'' dedi.

Yayınlanma: 14.12.2009 - 10:22
Abone Ol google-news

Türkel, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile konfederasyon genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, iş yerlerinin kapatılma kararlarıyla ilgili 2 yıla yakın bir süredir Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Maliye Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Devlet Personel Dairesi Başkanlığına defalarca yazılı başvuruda bulunduklarını, çözüm alternatifleri önerdiklerini anlattı.

İlgililerin, ''Çözüm üretme yönünde çalışmalar yapacaklarını'' ifade etmelerine rağmen sözlerini tutmadıklarını öne süren Türkel, şöyle devam etti:

''Yarın 12 bine yakın TEKEL işçisi, Ankara'da AKP Genel Merkezi önünde buluşacaktır, eylemden sonuç alınıncaya kadar eylem alanını terk etmeyecektir. TEKEL işçisi, bu eylemiyle yasal hakkını aramaktadır. Zira siyasi, irade iş yerleri için kapatılma kararı vermiş bulunmaktadır. Bu durumda doğru ve yasal olanı 12 bine yakın işçinin başka kurumlara özlük haklarıyla nakledilmesidir.

Kamuoyu ve karar vericilere bir kez daha söylüyoruz; TEKEL işçisi özelleştirme mağduru değildir. TEKEL işçisi kapatılma mağdurudur. Özelleştirme mağduru gibi gösterilerek, sefalet ücretine, 4/C statüsüne mahkum edilmesi kabul edilmeyecektir. Talebimiz son derece açıktır. Özlük haklarımızla başka kamu kuruluşlarına nakledilmek.''
 

Türk-İş Başkanı Kumlu

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu da Türkiye'nin halen özelleştirmelere devam etmesinin hiçbir mantıklı açıklamasının olmadığını savundu.

Tekgıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu sigara fabrikalarının özelleştirildiğini anımsatan Kumlu, şunları söyledi:

''Şimdi de hükümet, işlevsiz hale getirdiği yaprak tütün işletmelerini kapatma sürecindedir. Kapatma kararının ardından işletmelerde çalışan 12 bin işçimiz, özlük haklarıyla birlikte başka kamu kuruluşlarında çalışmak istemekte, kendileri için ön görülen 4/C statüsünü kabul etmemektedir. Çünkü, 4/C kapsamında çalıştırılanlar, sendika üyesi olamadığı gibi kıdem tazminatı hakkından da yoksundur. Yılın 10 ayı ile sınırlı bir süre ve düşük ücretle, iş güvencesinden mahrum bir şekilde çalıştırılmaktadırlar. Sayın Başbakan'ın, bu süreçte TEKEL işçilerine yönelik, 'Yatarak para kazanma dönemi bitti, yatan gider, üretmeye para yok' sözleri ise Türk-İş topluluğu tarafından öfke ve üzüntü ile karşılanmıştır. Sayın Başbakan bilmelidir ki bu ülkede yatarak para kazananlar işçiler değildir.''

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında yaşanan grizu patlamasına da değinen Kumlu, hayatını kaybeden madencilere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır dileğinde bulundu.

Kumlu, bir gazetecinin, maden ocağına yönelik ilgili bakanlık tarafından patlama öncesinde hazırlanan denetim raporunun ellerinde bulunup bulunmadığının sorması üzerine, sendikal örgütlenmenin olmadığı yerlerde denetimin sağlıklı yapılamadığını söyledi.

 

Bitlis'ten hareket ettiler

Öte yandan Bitlis'te 1 Şubat'ta iş akdi fesh edilecek olan Tekel Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü çalışanlarından 220 işçi, AKP Genel Merkezi önünde yapılacak eyleme katılmak üzere Ankara'ya hareket etti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler