Tekstilde Ar-Ge Envanteri Anketi

TİM Başkan Vekili İbrahim Burkay, "Ar-Ge Envanteri Anketi'yle ilgili olarak "Tüm kuruluşlarımızda Ar-Ge bilincinin geliştirilmesi ve gerekli desteklerin sağlanmasıyla, uluslararası rekabet gücünün artırılması ve gelişmiş ülkeler arasında yerimizi almamız mümkün olacaktır" dedi.

Yayınlanma: 07.07.2009 - 10:29
Abone Ol google-news

Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Teknoloji Merkezi (BUTEKOM) tarafından düzenlenen ''Ar-Ge Envanteri Anketi''ne göre, işletmeler, AR-Ge'den çok ürün geliştirmeye (Ür-Ge) önem veriyor.
 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, anket sonuçlarının değerlendirildiği basın toplantısında, BUTEKOM'un, Bursa ve çevresindeki tüm tekstil ve hazır giyim işletmelerinin dağınık Ar-Ge faaliyetlerini belirlenen konulara odaklamak ve yönlendirmek için kurulduğunu belirtti.

BUTEKOM'un, tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinde faaliyette bulunan kuruluşların Ar-Ge konusundaki çalışmalarını ortaya koymak amacıyla ''Ar-Ge Envanteri Anketi'' yaptığını dile getiren Burkay, anket çerçevesinde, 100 adet büyük ölçekli işletme ve 642 adet küçük ve orta büyüklükteki işletme (KOBİ) ile görüşüldüğünü ifade etti.

Burkay, ''İşletmenizde Ar-Ge fonksiyonu var mı?'' sorusuna, büyük ölçekli işletmelerin yüzde 62'sinin, KOBİ'lerin de yüzde 18'inin ''Evet'' cevabını verdiğine işaret ederek, büyük ölçekli işletmelerin yaklaşık yüzde 90'ının, KOBİ'lerin ise yüzde 100'e yakınının, işletmelerinde Ür-Ge yaptıklarını beyan ettiğini kaydetti.

Büyük ölçekli işletmeler ve KOBİ'lerde, pazar oluşturmaya yönelik çalışmalara öncelik verildiğini ifade eden Burkay, proje bazlı çalışmaların ise her iki grup işletme tipinde de sonda yer aldığına dikkati çekti. Burkay, her iki firma grubunun, Ar-Ge'de birinci sorun olarak yeni ürün veya teknolojilerin taklit edilmesi nedeniyle haksız rekabetin yaratılmasını gösterdiğini belirterek, bu konuda, işletmelerin ürün, proses ve ''know-how''ları nasıl koruyacakları ve sahip oldukları yasal haklar konusunda bilgilendirilmeye ihtiyaçları bulunduğunu dile getirdi.

Sektörün yaklaşık 2 milyon doğrudan istihdam sağladığını vurgulayan Burkay, şunları söyledi:
''Tekstil ve konfeksiyon sektörü, Türkiye'de, Avrupa Birliği'ndeki gibi sadece anahtar sektör değil, hali hazırda öncelikli bir sektördür. Bu sektörün uzun vadeli planı yoktur. Bu sektörün üretim kapasitesi, mevcut tüketim kapasitesinin en az 5 katıdır. Pazarlama, direk tüketiciye ulaşım, dağıtım kanallarına sahip değildir. Bu durum, bu sektörü ülke olarak fasoncu durumuna koymaktadır. Tüm kuruluşlarımızda Ar-Ge bilincinin geliştirilmesi ve gerekli desteklerin sağlanmasıyla, uluslararası rekabet gücünün artırılması ve gelişmiş ülkeler arasında yerimizi almamız mümkün olacaktır.''

Ar-Ge önerileri

Burkay, Ar-Ge çalışmalarına ek olarak, tüm kuruluşlarda inovasyon alt yapısının oluşturulması ve inovasyon bilincinin yaygınlaştırılması en önemli hedefler arasında yer alması gerektiğini ifade ederek, Ar-Ge konusunda şu önerilerde bulundu: ''Ulusal bir tekstil Ar-Ge politikası geliştirilmelidir. Türk tekstilinin katma değer yaratması, Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık vermesi gerekmektedir. Teknolojide yeni fikir ve buluşlar gerçekleştirebilen firmaların kurulması ve gelişmesi teşvik edilmelidir. Cirodan belirlenecek bir oranda Ar-Ge harcaması yapan işletmelere kullandırılacak kredilerde, daha düşük finans maliyeti uygulamasının gündeme gelmesi gerekir. Firmaların sadece teknoparklardaki çalışanları için değil, işletmelerin Ar-Ge bölümlerinde çalışan Ar-Ge personeli için vergi ve sigorta primlerine ciddi indirimler getirilmelidir. Ar-Ge harcamaları, cironun belirlenecek oranların üstünde olan firmalara, kademeli enerji indirimi sağlanmalıdır. Firmaların Ar-Ge birimlerini kurmak için yapacağı yatırımlar ve Ar-Ge çalışanları, vergiden muaf olmalıdır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler