Telekomünikasyon Başkanlığı arandı
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfında (UM-AG) dün toplantı yapılırken gelen 2 kişinin polis memuru olmadığını belirterek, ''Kamera görüntülerinde belirlenen kişilerin kimlik tespiti ve yakalanması için çalışmalar emniyet tarafından yapılıyor, konu savcılığa intikal ettirildi'' dedi.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, TBMM Genel Kurulu'nda, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerinde, UM-AG'a gelen 2 kişinin, ''polis kimliği'' göstererek görevlilere sorular sorması olayıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakan Ergin, olayla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan gelen bilgi notunu milletvekillerine aktardı.
Vakıfta dün toplantı yapılırken, kendisini ''polis'' olarak tanıtan 2 kişinin gelerek toplantı ile ilgili bilgi almak istediğini belirten Ergin, şöyle konuştu:
''Bu bilgi emniyete ulaştığında, terörle mücadele şube müdürlüğü ekipleri Vafka geliyorlar. Oradaki güvenlik görevlileri ile görüşmeler yapıp, kamera kayıtlarından gelen kişileri güvenlikçilere soruyorlar. O görüntüleri inceleyen emniyet, o görüntülerdeki kişilerin kendilerinde kayıtlı polis memurlarından olmadığını, bu isimlerde polis memurları da olmadığını ifade ediyor.
Bu şahıslarla ilgili, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcılığında tahkikat başlatılıyor ve soruşturması da devam ediyor. Kamera görüntülerinde belirlenen kişilerin kimlik tespiti ve yakalanması için de gerekli çalışmalar hem emniyet tarafından yapılıyor hem de konu savcılığa intikal etmiş durumda, adli tahkikat başladı.''
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Telekomünikasyon İletişim Başkanı
Fethi Şimşek, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce alınan karar doğrultusunda Başkanlıkta yapılan incelemenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Fethi Şimşek, bir iki yıldır, kamuoyunun merak ettiği TİB'e ilişkin konularla ilgili verilen hakim kararıyla Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi ve bilirkişiler tarafından tespit işlemi yapıldığını söyledi.
TİB'in 2005 yılında çıkan bir kanunla kurulduğunu hatırlatan Şimşek, istihbari ve adli dinleme ve tespit işlemlerinin hakim kararıyla TİB üzerinden yapıldığını belirtti.
Başkanlığın 2006'dan beri faaliyette olduğunu dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:
''Kamuoyumuz gerçekten inanıyor, burada ne işlem yapılıyorsa hakim kararıyla yapılıyor. Kurumumuza gelen hakim arkadaşımız ile bilirkişiler de burada gereken tespitlerini yaptılar. Gerekli incelemelerini yapıp mahkemesine bu sonucu bildirecekler. Burada yapılan işlemlerin tümü, hem iletişimin tespiti hem de dinlenmesi konuları, kesinlikle gizlidir. Tüm bu işlerle ilgili görevlilerin kanunlarında yazan Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu, Jandarma Kanunu ve MİT Kanunu'nda, ayrıca Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 135. maddesindeki hükümler gereğince yapılan tüm işlemler gizlidir. Bu gizlilik, eğer bir hakim tespit istemiş, dinleme talep etmişse bu işlemler kesinlikle yasalarda yazılı hükümler, nedeniyle gizlidir. Bu gizlilik kararını hiçbir kurum, merci, mahkeme kaldırmaz. Biz burada yapılacak işlemlerin Türk Ceza Kanunu'nun 285/1 ve 258. maddeleri gereğince hukuka uygun olmayacağı kanaatinde olduğumuzu belirttik. Hakim Bey de yetki, görev ve kendisine gönderilen hakim talimatı çerçevesinde gereğini yaptı ve gerekli tespitlerini yapıp bilirkişilerle birlikte ayrıldılar.''
Şimşek, bir gazetecinin ''Usulsüz dinlemeye ilişkin iddialara yönelik bir tespit var mı'' sorusunu, ''Burada ne yapılıyorsa, İletişim Başkanlığı'nda ne işlem yapılıyorsa kesinlikle Cumhuriyet savcısı ve hakim kararı doğrultusunda yapılıyor. Onun dışında hiçbir işlemin yapılması, hiçbir şekilde mümkün değildir'' diye yanıtladı.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!