Temizlendikçe tarihi bilgiler gün yüzüne çıkıyor
Kapadokya bölgesinde yumuşak tüf kayalara oyularak önceleri sığınma amaçlı, daha sonra da normal yaşam alanı olarak günlük yaşamın vazgeçilmezi konumuna gelen yeraltı kent yerleşimleri hakkında önemli bilgiler veren yeraltı kenti Gümüşkent'in, bölgenin en önemli şarap üretim merkezlerinden biri olduğu ileri sürülüyor.
Yeraltı kentinin hemen giriş bölümündeki ekmek yapımında kullanılan ilkel fırın da, yine bölgedeki yeraltı kentlerinin bilinmeyen bir özelliğini ortaya çıkarıyor. Gümüşkent Belediye Başkanı Mustafa Arıkan, yeraltı kentinin giriş bölümünde bulunan şarap üretim ünitelerinin bölgedeki hiçbir yeraltı kentinde bulunmayan özelliklere sahip olduğunu belirterek sadece yeraltı kentinde yaşayanların değil, çevredeki halkın da o dönemde şarap ihtiyaçlarını Gümüşkent’in şarap üretim üniteleri sayesinde karşıladığını söylüyor. Arıkan, bölgeyi hâkimiyetleri altında bulunduran Bizanslılarca MS 5. yüzyılda oyulmaya başlanılan ve beş katlı olduğu tahmin edilen Gümüşkent’in, yeraltı bağlantı kanalları ile beldenin değişik alanlarına kadar uzandığını belirtti.
Gümüşkent Belediye Başkanı Mustafa Arıkan, 1975 yılında ilkokul öğretmeni Hasan Tarım’ın ortaya çıkardığı ve daha sonra da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çevresi demir parmaklıklarla koruma altına alınan Gümüşkent yer altı kentinin 35 yıllık aradan sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanan 10 bin TL’lik katkı ile ilk katının temizlendiğini söyledi. Yer altı kentinin ilk giriş bölümünde bulunan şarap üretim ünitelerinin bölgedeki hiçbir yer altı kentinde bulunmayan özelliklere sahip olduğunu söyleyen Arıkan,sadece yer altı kentinde yaşayanları değil,çevredeki halkında o dönemde şarap ihtiyaçlarının karşılandığı şarap üretim ünitelerine sahip Gümüşkent yer altı kentinin ayrıca ekmek yapımı için kullanılan oldukça ilkel şekildeki ekmek fırınının da görülmeye değer olduğunu ifade etti.
Arıkan, bölgeyi hakimiyetleri altında bulunduran Bizanslılar tarafından M.S. 5. yüzyılda oyulmaya başlanılan ve 5 katlı olduğu tahmin edilen Gümüşkent Yer altı kentinin, yer altı bağlantı kanalları ile beldenin değişik alanlarına kadar uzandığını belirtti.
Gümüşkent beldesindeki yer altı kentinin diğer katlarının da temizlenmesi ve sonrasında da ışıklandırılarak turizme kazandırılması için 2011 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yardım isteğinde bulunacaklarını söyleyen Arıkan “Diğer yer altı kentlerinde olmayan özelliklere sahip Gümüşkent yer altı kentinin henüz açılamayan diğer bölümlerinin de Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan sağlanacak yardımlarla temizlenmesi ile bölgenin bilinmeyen bir çok tarihi bilgilerinin gün yüzüne çıkacağına inanıyoruz” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 350 bin 757 kez 'yazı-tura' atıldı... Sonuç şaşırttı!