Temsilciler Meclisi'nde Ermeni tasarısı gerginliği

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu gündemine getirilebileceği yolunda alınan duyumlar üzerine, Türkiye için çalışan lobi şirketiyle birlikte hazırlanan strateji çerçevesinde harekete geçti.

Temsilciler Meclisi'nde Ermeni tasarısı gerginliği
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.12.2010 - 09:03

Gelişmeleri yakından izleyen ve tasarının Genel Kurul gündemine getirilmesinin önlenmesi için tüm imkanları seferber eden Büyükelçilik, bu çerçevede, Beyaz Saray, Ulusal Güvenlik Konseyi, Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarındaki üst düzey muhataplarıyla görüştü.

Kongre'de Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti üst düzey yöneticilerinin aralarında bulunduğu 30 civarında üyeyle de temaslarda bulunan Büyükelçilik, bu görüşmelerde tasarının Türk-Amerikan ilişkilerine vereceği zarara dikkat çekti.
 


Türkiye'ye yakın kongre üyeleri de devrede

Kongre'deki Türkiye Dostluk Grubu'nun tasarı aleyhinde ortak imzalı bir mektup hazırladığı, ayrıca, Türkiye'ye yakın çok sayıda Kongre üyesinin karara karşı devreye girmesinin sağlandığı öğrenildi. Büyükelçilik, konuya ilişkin gelişmeler hakkında Türk–Amerikan kuruluşları ile akraba toplulukların temsilcilerini de düzenli olarak bilgilendiriyor.

Çalışmalarının kamu diplomasisi boyutuna da özel önem veren ve sosyal medya imkanlarından da geniş şekilde istifade eden Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, konu hakkında büyük duyarlılık gösteren Amerikan-Türk Konseyi (ATC) ve Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilere önem veren sivil toplum kuruluşlarıyla da düzenli temas halinde oldu. Benzer çalışmaların Türkiye'nin ABD'deki başkonsolosluklarınca da yapıldığı belirtiliyor.
 

 

'Tartışmalı bir tasarının gündeme getirilmesi etik değil"

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD'nin 1915 olaylarını ''soykırım'' olarak tanımasını isteyen tasarının, ''ABD Kongresinin son çalışma günlerinde gündeme getirilmesini etik bulmadıklarını'' belirterek, ''Bu girişim karşısındaki çalışmalar ara verilmeksizin sürdürülecektir'' dedi. Tan, yaptığı yazılı açıklamada, ''tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu gündemine getirilmesi çabaları karşısında, sabah erken saatlerden itibaren gereken her türlü temas ve çalışmaları yaptıklarını'' ifade etti.

''Bu bağlamda sağduyunun galebe çalacağına inanıyorum'' ifadesini kullanan Tan, şunları kaydetti: ''ABD Yönetimi ve Kongre içindeki Türkiye-ABD ilişkilerinin önemine vakıf milletvekilleri, anılan tasarının kabul edilmesinin ilişkilerimize vereceği zararın boyutunun bilincindedir. Kongrenin neredeyse son gününde bu denli tartışmalı bir tasarının gündeme getirilmesini etik bulmuyoruz. Bu girişim karşısındaki çalışmalar ara verilmeksizin sürdürülecektir.''
 

 

Davutoğlu da devrede

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Çalışma döneminin sonuna yaklaşılan bir noktada böylesine ani bir çaba gerçekten Türkiye'de takip edilmesi gereken bir konu. Hemen ABD yetkilileriyle temasa geçtik. Büyükelçimiz orada temaslarını yürüttü. Ben de akşamleyin Sayın Clinton ile bir görüşme gerçekleştirdim. Kendisine çok açık bir şekilde böyle bir çabanın Türk-ABD ilişkilerinde oluşturacağı olumsuz sonuçları ve hep beraber görerek bunu engellememiz gerektiğini ifade ettim. Kendisi de konunun ani bir şekilde gündeme geldiğini ifade etti. Ve bütün güçleriyle bu konuda devreye gireceklerini söylediler.

Etkin bir müdahale istedim, kongre nezdinde. Çünkü bu konu artık Türk-ABD ilişkilerinin geleceğini, doğasını etkileyecek bir nitelik kazanıyor. Bu konuda herkesin sorumluluk duygusu içinde hareket etmesi lazım. Tarihi konuların tekrar tekrar gündeme getirilerek bir demoklesin kılıcı gibi Türk-ABD ilişkileri üzerinde sallandırılması doğru değil. Sayın Clinton da bu konuda her türlü çabayı göstereceklerini söylediler. Gelişmeleri takip edeceğiz. Ben şimdi Ankara'ya geçeceğim gelişmeleri yakın bir şekilde takip edeceğiz. Ümit ediyoruz böyle yanlış bir tavır ortaya konulmaz.''

Davutoğlu, ''Böyle bir durum gerçekleşirse Türkiye'nin tepkisi ne olur?' sorusuna ''Onu o zaman bütün dünya görür. Ama ümit ediyorum ki, böyle bir sonuç olmaz'' dedi.
 

Türk kuruluşlarından 'karşı olun' çağrısı

ABD'deki Türk kuruluşları, ülkedeki Türk toplumundan, Kongre üyelerini arayarak Temsilciler Meclisi gündemine gelmesi ihtimali bulunan Ermeni tasarısına karşı olmaları çağrında bulunmalarını istedi. Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi Başkanı Günay Evinch (Övünç) ile Türk-Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı (FTAA) Kaya Boztepe, ortak yayımladıkları açıklamada, Türk-Amerikan toplumuna seslendi.

Ermeni tasarısının "Türk ve Müslüman karşıtı bir tasarı" olduğunu belirten Evinch ve Boztepe, Türk dostu Amerikalılar ve ABD'de yaşayan Türk toplumuna, Kongre üyelerini arayıp, tasarıya karşı tavır almaya çağırmalarını istedi. Bunun için, Türk toplumunun "https://writerep.house.gov/writerep/welcome.shtml" adresini kullanılabileceğini belirten Evinch ve Boztepe, Kongre üyelerine gönderilecek mesajlarda, üyelere, bu tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'na gelmesini desteklememeleri, kurula gelmesi durumunda ise tasarıya karşı oy kullanmaları yönünde çağrı yapılmasını tavsiye etti.

Evinch ve Boztepe, Kongre üyelerine gönderilecek mesajlarda ayrıca, bu tasarının, sorunun çözülmesine yönelik yapıcı bir yaklaşım olmadığı, bunun tartışmalı bir konu hakkında tarihi yasalaştırmak olacağı ve Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgedeki ABD çıkarlarına zarar vereceğinin vurgulanmasını istedi. Türk kuruluşları, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'ye tepki ve kınama mesajları, meclisin azınlık lideri ve gelecek dönem Meclis Başkanı olacak John Boehner'e de mektup gönderilmesi için internet sitelerine linkler yerleştirdiler.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon