Tercih yapmak sınavdan zor

Uzmanlar, liselere geçiş için tercih yapacak öğrencilere önerilerde bulundu

Yayınlanma: 28.06.2018 - 21:25
Abone Ol google-news

LGS sonuçları açıklandı, tercih kılavuzu yayımlandı, sıra tercihlere geldi. Tercih yaparken önemli olanın puanın değil, yüzdelik dilimi olduğunun unutulmaması gerekiyor. Geçen yıl yüzde 3’lük dilimden sonraki dilimlerden öğrenci alan okul sayıları bu yıl önemli ölçüde azaldığından seçim yapmak zor olacak. Bu yıl yüzde 8’lik dilim içinde olan bir öğrencinin, yüzde 16-18 aralığında öğrenci almış olan okulları tercih etmesinin doğru olacağına dikkat çeken eğitimci Hatice Yılmaz, tercihlerde izlenmesi gereken yol haritasını ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini maddeler halinde sıraladı.

Özel düşünenlere...

  •  Bir özel okula kayıt yaptırabilmeniz için sizin puanınızın, okulun ilan ettiği taban puandan daha yüksek olması gerekir.
  • Puanınızın yettiği birden fazla okula kayıt yaptırabilirsiniz.
  • Bir okula kesin kayıt yaptırmadan önce daha çok istediğiniz okul varsa, bu okuldan size sıra gelip gelmeyeceğini okul yöneticileri ile görüşüp bilgi alabilirsiniz. 
  • Bir özel okula kayıt yaptırdığınızda merkezi tercih ve yerleştirme sistemine giremezsiniz.

Sınavla alan okullar:

  • Tercihte önemli olan puanız değil yüzdelik diliminizdir. -Öncelikle yayımlanan listedeki okulların geçen yıl hangi yüzdelik diliminden öğrenci aldığını bulunuz.
  • Geçen yıl ilk yüzde 3’lük dilimden öğrenci alan okulların yüzdelik diliminde bu sene de fazla değişiklik olmayacaktır. Bu yüzdelik dilimi içindeyseniz 2. tercihinize yüzdelik diliminize en yakın okulu, 1. tercihinize istediğiniz okulu, 3. 4.v e 5. tercihlerinize geçen yıl yüzde 5’lik dilimden öğrenci alan okullara kadar inip yazabilirsiniz. 
  • Geçen yıl yüzde 3’lük dilimden sonraki dilimlerden öğrenci alan okul sayıları bu yıl önemli ölçüde azaldığından seçim yapmak oldukça zor olacak. Bu yıl yüzde 8’lik dilim içinde olan bir öğrenci, tercih listesine yüzde 16-18 aralığında öğrenci kaydetmiş okulları alırsa doğru tercih yapmış olacaktır.

Üst dilimde kalanlar

  • Bu arada kalan öğrencilerden üst dilimde olanlar, kendi yüzdelik dilimine bakarak yüzde 3’lük dilime yaklaştıkça yüzde 1 geriye olmak kaydıyla yüzde 6-18 aralığına kadar düşebilirler. Örneğin; yüzde 6’lık dilimdeki öğrenci geçen yıl yüzde 7-9 aralığında öğrenci almış okulları tercih ederse doğru yapmış olur.

Fırsat eşitliği yok edildi

Eğitim İş Sendikası’nca, tercih kılavuzunun, öğrencilerin istemedikleri okullara yerleştirileceği, birçok ailenin çocuklarını meslek ya da imam hatip lisesi ya da özel okullara göndermek zorunda kalacağı yönündeki kaygıları haklı çıkardığı belirtildi. Bir okul türünden en fazla 3 tercih yapabilecek olan öğrencilerin 5 tercih sayısına ulaşmak istemeleri halinde listeye meslek veya imam hatip lisesi eklemek zorunda kalacaklarına dikkat çekilen açıklama şöyle:

Seçme hakkına engel

‘‘LGS sınavı ile; eğtim özgürlüğü, bireyin geleceğini belirleme hakkı, geleceğe dönük olarak mesleğini seçme hakkı engellenmiştir. Bilimsel, laik ve akademik eğitim görme özgürlüğü ortadan kaldırılmıştır. Eğitimde fırsat eşitliği yok edilmiştir. Bakan Yılmaz bugünkü açıklamasında yine inkâr etse de, milyonlarca evladımız bu tercih dayatmasıyla imam hatiplere kaydolmak zorunda bırakılacaktır. AKP, durmadan yenisini açtıkları, her devlet imkanını seferber ettikleri imam hatip liselerini bu yolla doldurma yoluna gitmiştir.’’

Bakan Yılmaz: 18 birinci var

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarına göre, Türkiye genelinde 18 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı. Adana, Ankara, Aydın, Gaziantep, Kütahya ve Mersin’den birer, İzmir, Konya ve Ordu’dan ikişer, İstanbul’dan ise 6 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak birinci oldu. NTV’de sınavla ilgili soruları yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Sınava 971 bin 657 kişi girdi. 18 öğrencimiz tüm soruları doğru cevapladı. LGS Matematik sınavında sorular müfredatla ilişkilendirilerek soruldu. Soruların konu dağılımı eşit düzeyde’’ dedi. Yılmaz, 30 Temmuz’da yerleştirme sonuçlarını duyuracaklarını da söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler