Termik santrallarda 2 ayda 2 patlama: Telafisi imkânsız
Çanakkale’nin Çan ilçesindeki termik santrallarda son 2 ayda 2 patlama oldu. Yeni santralların planlandığı bölgede, hastalıkların arttığına dikkat çekildi.
<haber-dikey:1132227>
Dünya yenilenebilir enerjiye yönelirken Türkiye’de termik santral ısrarı Çanakkale’yi de olumsuz etkiliyor. Cennet koylarıyla anılan kent son günlerde termik santral patlamalarıyla gündemde. Çevre sakinleri “Bölgede birçok termik santral projesi mevcut, şu an çalışan santralların zararları dahi ciddi anlamda görülmekte iken diğer projeler hayata geçtiğinde telafisi imkânsız zararlar artmaya devam edecek” diyor.
Çanakkale’nin Çan ilçesindeki termik santrallarda son 2 ayda 2 patlama gerçekleşti. Çan’da, bir termik santrala ait kazan binasında bakım onarım çalışmaları sırasında basınçlı su hattında geçen hafta meydana gelen patlama nedeniyle bir işçi öldü, bir işçi yaralandı. Avusturya’da 15 yıl çalıştıktan sonra çevrecilerin tüm itirazlarına karşın devreye alınan Çan-2 Termik Santralı’nda geçen eylül ayında kömürlerin depolandığı bölümde çıkan yangınla birlikte patlama meydana geldi. 6 işçi yaralandı. Bölge sakinleri, santral projesine 2015 yılında “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararı verildiği günden beri mücadele ediyor. Hatta İda Dayanışması Derneği, Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği ile TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası bu kararın ve santral projesinin iptali istemiyle dava açtı. Dava mahkeme tarafından reddedildi ve Danıştay tarafından da bu karar onandı.
‘Doğamıza sahip çıkacağız’
Gazetemize konuşan bölge sakini ve İda Dayanışması Derneği avukatı Ali Furkan Oğuz, özetle şu ifadeleri kullandı: “Hava kirliliğinin 20 yıldır ciddi boyutlara geldiği Çan’da ne yazık ki bugünlerde 3. termik santral projesi konuşuluyor. Kısacası Çan, termik santral patlamaları ile ve Kaz Dağları’nın eteklerinde olmasına rağmen hava kirliliği ile ölüme terk edilmiş durumda. Bu ikinci patlama ile ülkemizdeki projelerin denetlenmediğini bir kez daha görüyoruz. Vermiş olduğumuz ekoloji mücadelesinde 50’ye yakın dava açtık. Bu davaların 12 tanesi termik santral projelerine ilişkin. Yenice Çırpılar termik santral projesi için de bölgede sulama projesi gerçekleştiren özel idare toprak koruma kurulu toplantısında olumlu karar verebiliyor. Yaşadığımız ve ait olduğumuz topraklara sahip çıkmak borcumuz. Yaşamımıza ve doğamıza sahip çıkmaya devam edeceğiz.”
Hava kirliliği değerlerin çok üstünde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ndeki araştırmacıların yürüttüğü ve geçen mayıs ayında “Environmental Science and Pollution Research” isimli uluslararası bilimsel bir dergide yayımlanan bir araştırmaya göre hava kirliliği bölgede yaşayan insanların sağlığı için risk oluşturuyor. HEAL-Sağlık ve Çevre Birliği Türkiye Sağlık ve Enerji Politikaları Danışmanı Funda Gacal, Çan ilçesinde 2014’ten bu yana ölçülen hava kirliliği değerlerinin hem Türkiye hem de Dünya Sağlık Örgütü sınır değerlerinin çok üzerinde olduğunu belirtti. Gacal, “Çan Termik Santralı’nda kullanılan linyit kömürünün kükürt ve toz içeriğinin çok yüksek olduğu ve termik santralin buradaki hava kirliliğinin temel kaynaklarından biri olduğu bilinmektedir. Bakanlık raporlarında Çanakkale’nin en büyük çevre sorunu hava kirliliği olarak verilmiş ve santralın bacasından limit değerlerin üzerinde kükürtdioksit salımı olduğu raporlanmıştır. Halk sağlığı için Çanakkale başta olmak üzere termik santrallara daha fazla yatırım |
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı