"Terörle mücadeleye devam"

Hüseyin Çelik, ''Terörle mücadeleye devam, terör örgütüyle, PKK ile biz Kürt halkını hiçbir zaman bir kefeye koymadık. Demokratikleşmeye onlar ne yaparsa yapsın devam edeceğiz'' dedi.

Yayınlanma: 13.12.2012 - 15:00
Abone Ol google-news

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkanlığında parti genel merkezinde gerçekleştirilen AKP Milletvekilleri, İl Teşkilatları Değerlendirme ve İstişare Toplantısı sona erdi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Başbakan Erdoğan başkanlığında 4.5 saat süren toplantıya Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun 13 vilayetinden milletvekili, belediye başkanı, il başkanları, kadın ve gençlik kolları başkanları ve 13 vilayetin koordinatörlüğünü yapan diğer illerden milletvekillerinin yer aldığı, yaklaşık 100 kişinin katıldığı bir toplantı gerçekleştirdiklerini söyledi.

''Ana başlıklardan birisi dokunulmazlık değildi''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, toplantının özellikle dokunulmazlık konusu için yapılmadığını vurguladı.

Bütün meseleler konuşulurken bazı katılımcılar tarafından da dokunulmazlıklar ve Uludere meselesinin de gündeme getirildiğini ifade eden Çelik, ''Ana başlıklardan birisi dokunulmazlık değildi, belki dokunulmazlık meselesi en az gündeme geldi diyebilirim. Dokunulmazlıklara ilişkin tavrımızı bir kez daha söyleyeyim; biz, bir kişiye veya kişilere, bir partiye veya partilere mahsus, onlara has bir düzenleme, bir hareket tarzı içinde olmayacağız'' dedi.

Çelik, dokunulmazlıklara ilişkin 882 dosyanın TBMM Karma Komisyonu tarafından değerlendirileceğini, belli ilkeler çerçevesinde meseleye yaklaşılacağını belirterek, ''TBMM'deki komisyonlar ile TBMM Genel Kurulu yargılayıcı değildir. Yargılansın mı, yargılanmasın mı sorusuna cevap aranacak. Önümüzdeki günlerde olup biteni beraber göreceğiz. Bu meseleyle ilgili özellikle gündemde bu konu olduğu için yapılmış bir toplantı değil'' değerlendirmesinde bulundu.

''Bu toplantı, bir karara varmak için yapılmış bir toplantı değil''

Hüseyin Çelik, milletvekillerinin toplantılarda düşündüklerini paylaştığını ve herhangi bir kaygıları bulunmadığını belirterek, şöyle devam etti:

''AKP'de şöyle bir mekanizma var. Bir konuyla ilgili ille de herkes aynı şeyi düşünecek, ille de herkes aynı doğrultuda bir düşünceye sahip olacak diye bir şey yok. Arkadaşlarımız farklı farklı düşüncelere sahip olabilirler. Farklı farklı kanaatlere sahip olabilirler, ama bunlar konuşulup tartışılıp bir karara varıldıktan sonra parti disiplini gereği o arkadaşlarımız farklı düşünseler bile o ortak tavrı takınmak ve o ortak söylemi sahiplenmek zorundadır. Bizde böyle bir mekanizma var. Geldiğimiz noktayı zaten söylemiştim, bir kez daha bunu tekrar etmenin anlamı yok.
Bu toplantı, bir karara varmak için yapılmış bir toplantı değil. Biz işleyen bir mekanizmayız. AK Parti dinamik bir partidir. Teşkilatıyla, genel merkeziyle çok iç içe olan bir partidir. Dikkat ederseniz biz bu konuda çok kurumsallaşmış bir müesseseyiz. Tabi ki bütün söylenenler not alınmıştır. Görevliler tarafından, bizatihi Sayın Başbakan tarafından not alınmıştır, bizler tarafından... Bazı arkadaşlarımız yazılı olarak çeşitli konulardaki önerilerini dosyalar halinde getirdiler. Bu dosyalar incelenecektir. Netice itibarıyla; bütün amaç ortak aklı hakim kılmaktır, meselelerle ilgili olarak bir ortak akıl zemini oluşturabilmektir.''


Uludere meselesi

Çelik, bir gazetecinin ''Uludere bu toplantıda nasıl ele alındı'' sorusuna da şu yanıtı verdi:
''Türkiye'de bazı davalar sürüyor, yapılan bazı inceleme ve soruşturmalar, 2 yıl, 3 yıl, 5 yıl sürebiliyor. Evet, Uludere üzerinden yaklaşık 1 yıl geçti, ama mahkeme süreci, gerek askeri mahkemenin, gerek sivil mahkemenin yaptığı inceleme ve soruşturmalar devam ediyor. Bu yargıya intikal etmiş olan bir meseledir. Biz bu konuyla ilgili ne söylenmesi gerekiyorsa söyledik. Hatırlıyorsanız ben ilk açıklamayı yapmıştım. Sayın Başbakan daha sonra 'Biz bu meselenin Ankara'nın karanlık dehlizlerinde kaybolmasına müsaade etmeyeceğiz' dedi. O söylediklerimizden vazgeçmiş değiliz, ama yargıya intikal etmiş. Yargının varması gereken bir karara, biz yargı adına varamayız. Dolayısıyla hep birlikte süreci inceleyeceğiz.''
Toplantıda bazı katılımcıların Uludere konusundaki incelemelerin, soruşturmaların bir an önce bitirilmesi gerektiği yönünde görüş belirttiklerini anlatan Çelik, soruşturmanın uzamasının terör örgütü PKK ve BDP tarafından sürekli istismar edildiği yönündeki haklı görüşlerin dile getirildiğini kaydetti.

Orgeneral Erten'e verilen madalya

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten'e verilen madalyaya yönelik eleştiriler olduğunun anımsatılması üzerine de Çelik, yönetmelikler gereği 1 yıl kuvvet komutanlığı yapan bütün orgenerallere madalya verildiğine işaret etti

Hüseyin Çelik, ''Yani bu bugüne kadar işleyen bir prosedür olarak bu madalyalar veriliyor. Eğer korgenerallikten orgeneralliğe geçerse otomatik olarak o kimselere üstün hizmet madalyası verilir, ama 1 yıl kuvvet komutanlığı yapmışsa ona da şeref madalyası verilir. Bu yönetmeliği eleştirebilirsiniz. 'Niye böyle bir yönetmelik var, bu yönetmelik değişmelidir' diyebilirsiniz. İnsanlar bu konuda farklı görüşlere sahip olabilir, ama bu 'Uludere meselesini Hava Kuvvetleri Komutanı gerçekleştirdi, dolayısıyla kendisine şeref madalyası takdim edildi' şeklinde değerlendirilirse bu gerçeğin çarpıtması olur, gerçek bu değildir. İşin özü bu. Zaten Genelkurmay'da o konuda gerekli açıklamaları yaptı'' değerlendirmesinde bulundu.

''Doğu ve Güneydoğu'ya ve Türkiye'ye yönelik yol haritalarımız zaten vardır''


Çelik, bir soru üzerine de AKP Diyarbakır İl Başkanlığı'nın toplantıda il başkanvekili tarafından temsil edildiğini söyledi.

Bir gazetecinin ''Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik yeni bir yol haritası var mı'' sorusuna da Çelik, şöyle cevap verdi:

''Bizim Doğu ve Güneydoğu'ya ve Türkiye'ye yönelik yol haritalarımız zaten vardır. Bu yol haritası bugün belirlenmemiştir ki. Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik yol haritamız 2001'de AK Parti kurulduğu zaman bu başlık altında belirlenmiştir ve dikkat ederseniz o başlıklardan asla bir sapma yoktur. Demokratikleşmeye devam, Kürt vatandaşlarımızın haklı, makbul, masum, mantıklı taleplerini yerine getirdik, getiriyoruz, getireceğiz. Terörle mücadeleye devam, terör örgütüyle, PKK ile biz Kürt halkını hiçbir zaman bir kefeye koymadık. Demokratikleşmeye onlar ne yaparsa yapsın devam edeceğiz. Bölgeyi kalkındırmaya devam edeceğiz, yatırımlara devam edeceğiz, hizmete devam edeceğiz. Ama diğer taraftan da terörle mücadele de kararlı bir şekilde devam edecek. Esasen gelen arkadaşlarımızın da ittifakla üzerinde durdukları konulardan birisi de budur.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler