Tezkere 3. kez uzatıldı
Lübnan'da, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) bünyesindeki Türk askerinin görev süresinin, 5 Eylül 2009 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılması için Hükümete izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik, Orta Doğu'da kalıcı barışın istenmediğini öne sürdü. TBMM Genel Kurulu'nda, Lübnan'da Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) bünyesindeki Türk askerinin görev süresinin, 5 Eylül 2009 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatılması için Hükümete izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin görüşmelerine devam edildi.
MHP Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Behiç Çelik, Türk ordusunun Lübnan'daki görevinde üstün başarılara imza attığını, bununla gurur duyduklarını söyledi. Türkiye'nin olumlu tutumuna rağmen, Lübnan'ın ekonomik ilişkiler konusunda beklenen karşılığı vermediğini, 1915 yılında yaşanan olaylar konusunda diğer bazı devletlerden farklı davranmadığını anlatan Çelik, Hükümetin bunları göz önünde bulundurması gerektiğini ifade etti.
Orta Doğu'da kalıcı barışın istenmediğini savunan Çelik, Irak'ta yaşanan olaylarının bunun en iyi örneği olduğunu dile getirdi. Çelik, Irak'ın, işgalciler için bir ''yüz karası'' olduğunu kaydetti. Hükümetin Orta Doğu politikalarını da eleştiren Çelik, ''Davos aslanı, Davos serçesi olarak tarihe geçecek'' dedi.
Obama'nın Türkiye politikası
CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, ABD'nin, terör örgütü PKK konusundaki tutumuna değindi. Elekdağ, ABD Başkanı Barack Obama'nın TBMM'de yaptığı konuşma ve İstanbul'da gençlerle görüşme incelendiğinde, Obama'da, terör örgütü PKK'nın tasfiyesi konusunda beklenen desteğin belirtilerini göremediklerini söyledi. Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir sayfanın açıldığı bir döneme girildiğini belirten Elekdağ, şunları söyledi: ''El-Kaide terör örgütü Amerika açısından neyse, Türkiye açısından da PKK terör örgütünün aynı şey olduğunu, Obama yönetiminin kabul etmesi sağlanmalıdır. Nasıl ki terörle mücadelede ABD için nihai hedef El-Kaide örgütünün tümüyle imhasıdır, PKK ile mücadelede de esas amaç PKK'nın tasfiyesi ve Kuzey Irak'ın terör örgütü için bir üs olmaktan tamamen çıkarılmasıdır''
''Uzaktan izleyemezdik''
AK Parti Grubunun görüşlerini açıklayan Düzce Milletvekili Yaşar Yakış da Türkiye dışında Orta Doğu'dan bir ülkenin UNIFIL'de yer almadığını belirtti. Türkiye'nin bu görev gücüne katılımını uluslarası beklentilerin ortaya çıkardığını ve Lübnan'ın da buna olumlu yaklaştığını ifade eden Yakış, bölgesel güç olan Türkiye'nin bu kadar yakınında bulunan ülkedeki gelişmeleri uzaktan seyredemeyeceğini ifade etti.
BM Güvenlik Konseyinin henüz UNIFIL'in görev süresini uzatma kararı almadığını, bu durumun akıllara, ''Biz niye şimdiden karar alıyoruz'' sorusunu getirebileceğini belirten Yakış, ''Tezkerenin bitimi, Meclisin tatil olduğu döneme denk geldiği için erken karar alınıyor. Ancak, henüz BM Güvenlik Konseyi karar almadığı için, Tezkerede, 'BM Güvenlik Konseyi'nin görev süresini uzatma yönünde karar alması durumunda görev süresi uzatılacaktır' ibaresi yer alıyor'' diye konuştu.
Kredi kartlarının yeniden yapılandırılması görüşülecek
TBMM Genel Kurulu, kat mülkiyeti, kredi kartı borçlarının yapılandırılması, yeni vakıf üniversitelerinin kurulması, AB Genel Sekreterliğinin teşkilat kanunu tasarısı ile çok sayıda kanunda değişiklik yapan ''torba yasa'' tasarıları için bu hafta mesai yapacak.
Genel Kurulda kabul edilen Danışma Kurulu önerisiyle, bazı tasarılar gündemin ön sırasına alındı. Yapılan değişikliğe göre, bugün, Kat Mülkiyeti Kanununda değişiklik öngören tasarı, yeni vakıf üniversitelerinin kurulmasına ilişkin tasarı, Türkiye ile İKÖ arasındaki protokolün onaylanmasına ilişkin tasarılar görüşülecek.
Çarşamba günü, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarı, İmar Kanununda değişiklik öngören tasarı ve AB Genel Sekreterliği Teşkilat Kanunu Tasarısının ele alınacağı Genel Kurulda, Perşembe günü ise çok sayıda kanunda değişiklik içeren 'torba yasa' tasarısı görüşülecek. Gündeme alınan tasarıların görüşmeleri tamamlanıncaya kadar Meclis mesai yapacak.
Genel Kurul'da, Kat Mülkiyeti Kanununda değişiklik öngören tasarının görüşmelerine başlandı.
En Çok Okunan Haberler
- Narin Güran davasında ikinci gün sona erdi!
- 'Önümüzdeki 72 saat önemli, bir baba olarak...'
- Erdoğan'dan 'sürpriz' 10 Kasım kararı
- CHP'den Oğuz Kaan Salıcı'ya sert yanıt
- 'Kurultay haktır, Genel Başkan padişah değildir'
- Açıklayacağına söz verdiği 'gizli dosyalar' neler?
- 'Polisler Türk bayrağını yerinden çıkardı'
- Kayyum ihaleyi iptal etti!
- AFAD duyurdu: Elazığ'da korkutan deprem!
- Erdoğan'dan kayyum için ilk açıklama