TGC 63. yaşında

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, kuruluşunun 63. yılını kutluyor. TGC'nin kuruluş amacı gazete, dergi,radyo ve televizyon gibi yazılı, işitsel, görsel ve elektronik iletişim alanlarını kapsayan gazetecilik mesleğini; mesleğin geleneklerini, ahlak ilkelerini korumak.

Yayınlanma: 10.06.2009 - 12:28
Abone Ol google-news

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 10 Haziran 1946 ‘da kuruldu. Kurucuları Sedat Simavi, Sadun Galip Savcı, Cihat Baban, Hayri Alpar ve Sait Kesler'dir. Sedat Simavi Cemiyetin ilk seçilmiş başkanıdır. Onu Cevat Fehmi Başkut, Burhan Felek (2), Nezih Demirkent, Necmi Tanyolaç ve Nail Güreli izledi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin amacı gazete, dergi,radyo ve televizyon gibi yazılı, işitsel, görsel ve elektronik iletişim alanlarını kapsayan gazetecilik mesleğini; mesleğin geleneklerini, ahlak ilkelerini korumak; herkesin bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkının bir aracı olan iletişim ve düşünce özgürlüğünü sağlamak, gazetecileri meslekleri içinde maddi ve manevi yönleriyle ilerletmek ve yüceltmek şeklinde özetlenebilir.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin iki tür üyesi vardır. Halen sayıları 6’ yı bulan Onursal üyeler ve 3 bin 800’ü geçen Asıl üyeler.

Yazılı veya görsel basında 212 sayılı yasayla değişen 5953 sayılı yasa hükümlerine göre sözleşmeli çalışmak ve en az iki yıl meslek kıdemi bulunmak veya Sarı Basın Kartı taşımak asıl üye olabilmenin ön koşuludur.

Yönetimler üç yılda bir yapılan genel kurulda gizli oylama sonucu en çok oy alan üyelerden oluşur. Yönetim Kurulu 11 kişidir.

Cağaloğlundaki bina kendi mülküdür. Divanyolundaki Basın Müzesi İstanbul Belediyesinden 10 yıllığına kiralanmıştır. Halen “Basın Müzesi” olarak bu alanda dünyada sayısı az olan müzelerden biridir.

Basın Müzesinin iki salonundan konferans, kongre ve basın toplantıları için yararlanılabiliyor ve bunun için belirli bir ücret alınıyor.Müzenin resim galerisinde altı salonda 15 gün de bir sergiler açılıyor.

Kitaplıkta 25 bin dolayında eski ve yeni yazılı kitap var. Bunlardan üç bini iletişim alanını kapsayan yayınlar. Kitaplıktaki çalışma odasında araştırmacılar, gazete koleksiyonları ve öteki yayınlardan yararlanma olanağı bulunuyorlar.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin etkinlikleri arasında kitap yayınları önemli bir yer tutuyor. Bugüne dek çıkarılan 57 kitap, hem meslektaşların, hem de iletişim öğrencilerinin yararına sunuldu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ayrıca yürüttüğü bir kampanya ile adını taşıyan Sefaköy’deki sekiz yıllık ilk öğretim okulunu hayata geçirdi. Okul 18 derslikli ve 308 öğrencisi var.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1998’de merkez binasındaki Burhan Felek Salonunda meslek içi eğitim seminerleri düzenledi. 1999 yılında Basın Müzesinde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi ile ortaklaşa insan hakları konusunda eğitici seminer yaptı.Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün katkıları ile uluslararası Ombudsman-Okur Temsilciliği toplantısına ev sahipliği yaptı.

Bunların dışında Konrad Adenauer Vakfı ile yürüttüğü yerel Basın Seminerleri var. 1997 de başlayan ve halen süren seminerlere Anadolunun çeşitli kentlerinde gazete,televizyon, radyo elemanları ile o yöredeki Gazeteciler Cemiyetleri üyeleri katılıyor. Bu seminerler 23 kitap halinde kalıcı kılındı ve seminer yapılan yörelere gönderildi.

Cemiyetin, ayrıca fiyatını simit’e (!) endekslediği günlük bir gazetesi var. Gazete 4 bin dolayında basılıyor ve Yaysat tarafından dağıtılıyor. Gazete yalnızca Pazar günleri yayınlanmıyor. Bir Sivil Toplum gazetesi kimliği taşımasına özen gösteriliyor.

Bu arada Yönetimin tüzüğe dayanarak kurduğu çeşitli komitelerdeki (Temsilciler Komitesi,Tesisler Komitesi,Meslek İlkelerini İzleme Komitesi gibi) arkadaşlar da yönetime büyük katkı sağlayarak katılımcı bir çalışma örneği veriyorlar.

Cemiyetin tüzük uyarınca kurulmuş Basın Senatosu ise, “Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi” çerçevesinde medyadaki yayınları izliyor ve Yönetim Kurulu ile bu konuda ortak çalışma yapıyor.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ayrıca üyelerinin yararlandığı Haseki Hastanesine bağlı Cağaloğlunda bir Basın Dispanseri yine, Darıca’da işletmesini Sağlık Bakanlığına devrettiği bir Huzurevi var.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yılda iki kez emekli üyelerine, yönetim kurulunun belirlediği
bir emeklilik ödentisini “Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı” aracılığıyla yapıyor. Hasta ve yoksul üyelerinin durumu ile de yakından ilgilenerek ilaç ve tedavi masraflarına yönetmelikleri çerçevesinde , katkıda bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler