Ticaret Bakanı Pekcan, Baltık ülkelerine gidiyor
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 28 - 30 Ocak 2020 tarihleri arasında Letonya, Litvanya ve Estonya'ya resmi ziyaretleri kapsamında iş dünyası heyeti ziyareti ve anılan ülkelerde İş Forumları gerçekleştirilecek.
Bakan Ruhsar Pekcan, 27 Ocak 2020 Pazartesi günü İstanbul'dan çıkışlı program kapsamında; 28 Ocak 2020 Salı günü Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta, 29 Ocak 2020 Çarşamba günü Estonya'nın başkenti Tallinn'de ve 30 Ocak Perşembe günü Letonya'nın başkenti Riga'da anılan ülkelerin ekonomi bakanlarının katılımlarıyla Litvanya-Türkiye İş Forumu, Estonya-Türkiye İş Forumu ve Letonya – Türkiye İş Forumu'nda bulunacak.
Söz konusu forumlara ilgili ülkelerin bakanlarının yanı sıra önde gelen iş dünyası kuruluşları ve temsilcileri katılım sağlayacak. Tüm İş Forumları'nda katılımcı firmalar ile anılan ülkelerdeki firmalar arasında ikili firma görüşmeleri gerçekleştirilecek.
Litvanya: 2018 yılı itibariyle 19.000 dolarını aşan kişi başına düşen milli gelire sahiptir. Türkiye ile ikili ticaret hacmi 700 milyon doları seviyesinde olup ikili ticarette öne çıkan ürünler tekstil, otomotiv tedarik zinrici, hayvan ve hayvani ürünler, gıda, işlenmiş metaller, makine ve teçhizat, kimyasallardır. Litvanya, İskandinav ve Baltık ülkeleri arasında bir köprü görevi görmekte olması sebebiyle ulaştırma altyapısını Trans – Avrupa şebekesine ekleyerek, ülkeyi bir lojistik merkez haline dönüştürmeyi hedeflemektedir. Litvanya'nın dış ticaretinde önde gelen ülkeler Rusya, İskandinav ülkeleri, Polonya ve ABD'dir.
Litvanya, biyoteknoloji, bilgi iletişim teknolojileri, fintech, makine ve makine ekipmanları, ağır vasıtalar, otomotiv ve yan sanayi, lojistik, metal işleme, ağaç işleme, mobilya ve kağıt sanayi, tekstil ve hazır giyim, müteahhitlik ve gayrimenkul, gıda ve tarım (yaş meyve ve sebze), tekstil ve hazır giyim, ormancılık ve orman ürünleri, yenilenebilir enerji ve turizm sektörlerinde ticaret ve yatırım imkânları sunmaktadır.
Orta-Doğu Avrupa (CEE) Bölgesi'nde sanayi ve üniversite işbirliği açısından 2017-18 döneminde ilk sırada bulunan Litvanya, 2006-2013 döneminde ar-ge altyapısı ve bilim vadilerine 411 milyon Avro yatırım yapmış olup, gelecek dönemde 600 milyon Avro'yu aşan yatırımlara devam edecektir. Özellikle kalifiye iş gücü ve sanayi-üniversite işbirliğiyle yoğun inovasyon gerektiren sektörlerde Litvanya önemli bir potansiyel sunmaktadır.
Estonya: Türkiye ile 300 milyon doların üzerinde ikili ticaret hacmi bulunmaktadır. 21.000 doları aşan kişi başına düşen milli gelir seviyesi ile Baltık ülkeleri arasında en yüksek seviyeye sahip olarak ‘Baltık Kaplanı' ünvanı alan Estonya, kamu ve özel sektör hizmetlerini çevrimiçi uygulamalarıyla yürüten dünyadaki ilk ülke olmuştur. E-Estonia adıyla elektronik kimlik sistemi aracılığıyla genel seçimler dâhil olmak üzere birçok konuda çevrimiçi çözümler ile hizmet sağlanmaktadır. Estonya, E-Residency programı ile dünya üzerindeki herkese konuma bağlı olmadan çevrimiçi iş kurma hakkını güvenli ve erişilebilir şekilde sağladıkları dijital kimlikle Estonya'nın şeffaf ve dijital iş ortamından ve bir AB ülkesi içerisinde iş yapmanın sunduğu avantajlardan faydalanma imkânı sunmaktadırlar.
Girişimcilik ve dijitalleşme açısından Avrupa'nın en rekabetçi ve gelişmiş ekonomisi olan Estonya, Avrupa'da hane başına en çok girişimci firmaya sahip 3. ülkesidir ve önde gelen başarılı girişimler arasında 1 milyar dolar değerlemeyi aşan 4 adet ‘tek boynuzlu at' girişimi çıkarmıştır. Dünyanın dijitalleşme alanında öncü ülkesi konumunda bulunan Estonya 128 ülkeye bilgi iletişim teknolojileri hizmeti sağlamaktadır. Üniversite, teknoparklar ve sanayi işbirliğiyle ar-ge ve inovasyon alanlarında yeşil teknolojiler, oyun sanayi, hükümet destekleriyle geliştirilen girişimcilik ekosistemiyle girişimlerin küresel uyumu gibi konularda küresel rekabet edebilirliği son derece yüksektir. Siber güvenlik alanında NATO'nun ar-ge çalışmaları Estonya'da yürütülmektedir. 2017 yılında enerjisinin %30'unu yenilenebilir enerjiden üreten Estonya, 2030 yılında bu oranı %50'ye çıkarmayı hedeflemektedir. Akıllı şebekeler ve yenilenebilir enerji alanlarında da yatırım imkânları gelişmektedir.
Estonya'da yüksek kalifiye iş gücü ve teknoloji alt yapısıyla girişimcilik, bilgi iletişim teknolojileri, siber güvenlik, Blockchain, e-ticaret işbirlikleri ve yazılım sektörlerinin yanı sıra, otomotiv yazılımları ve dijitalleşme, lojistik hizmetleri, ağaç ve orman ürünleri, endüstriyel makineler ve elektronik, demir-çelik, gıda, tekstil ve inşaat sektörleri alanlarında önemli fırsatlar bulunmaktadır.
Letonya: İkili ticaret hacmimiz 262 milyon dolar seviyesindedir. 2018 yılı itibariyle %4.6 büyüme kaydeden Letonya, 15.000 Avro'yu aşan kişi başına düşen milli gelir ve 6 milyonluk BALTIK ülkeleri ve İskandinav ülkelerine erişimi ile önemli bir yatırım noktası konumundadır.
Letonya ile özellikle bankacılık ve finans hizmetleri, ulaştırma ve lojistik, tarım ve gıda(gıda işleme, yaş meyve ve sebze), ormancılık, orman ürünleri ve ağaç işleme, otomobil ve tedarik sanayi, ilaç sektörü ve yaşam bilimleri, bilgi iletişim teknolojisi, metal endüstrisi, inşaat, tekstil, tarım ve kuyumculuk ve sağlık hizmetleri ve turizmi alanlarında işbirliği potansiyeli yüksektir. Letonya hükümeti tarafından geleneksel sektörlerin yanı sıra bilgi iletişim teknolojileri ve yenilenebilir enerji kaynakları alanındaki yatırımlar teşvik edilmektedir.
Letonya 2004 yılında AB üyesi olduktan sonra doğrudan yabancı yatırım çekmek konusunda artış sağlayarak 2018 yılında toplamda 15 milyar doları aşmıştır. Rusya, İsveç ve Lüksemburg Letonya'ya doğrudan yatırımlar konusunda önde gelen ülkeler konumundadır. Finans ve bankacılık hizmetleri, perakende, motorlu hafif kara taşıtları ve tedarik zinciri, gayrimenkul, lojistik ve depolama hizmetleri önde gelen yatırım sektörleridir. (LETİAD) Leton Türk İşadamları Derneği Başkanı Fuat Aydemir, ziyaretin çok önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Riga Büyükelçiliğ'nin Türk işadamlarına yönelik önemli çabaları olduğunu belirten Aydemir, "Biz Letiad olarak ticari gelişmelere odaklı çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda sayın Büyükelçimiz Gülsun Erkul desteklerini esirgememektedir. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın 28 - 30 Ocak 2020 tarihleri arasında Letonya, Litvanya ve Estonya'ya resmi ziyaretleri kapsamında iş dünyası heyeti ziyareti ve anılan ülkelerde İş Forumları ise fevkalade önemli" açıklamasında bulundu.
Anılan ülkelere seyahat edenlerin geçerli Schengen vizelerinin geçerlilik süresi devam eden pasaportta olması gerekmektedir. Toplantıya katılım ücreti ve ziyaret programına ilişkin detaylar kesinleşmesini takiben iletilecektir. Katılımcıların konaklama ve uçuş düzenlemelerini kendileri tarafından gerçekleştirilmesi beklenmektedir.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza