Ticaret Odası'nda insan hakları ihlali
Konya Ticaret Odası'nda (KTO) yıllardır bilgi işlem memuru olarak çalışan bir kişinin daha görev ve çalışma ortamının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bulundu. İl İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı'nın kararında, "Hiç kimse onur kırıcı ceza ve işlemlere tabi tutulamaz" maddesinin ihlal edildiğini vurguladı.
2008 yılında Ticaret Odası’nda görev yapan bazı personel, 2008 yılında sözleşmeli statüye geçmedikleri için ilçelerde ve kurum dışı bazı birimlerde görevlendirilmişti. Bazı çalışanlar da İdare Mahkemesi’nde görevlendirmeye itiraz etmiş, mahkeme, tüm personelin kadro görevlerine dönmelerine karar vermişti.
Geçici görev kararının mahkemece ortadan kaldırılmasının ardından KTO ana hizmet binasına dönenen bazı personel ise, eski görev yerlerinde işe başlatılmadıkları, sürekli çeşitli görevlendirmelerle başka birimlerde çalıştırıldıklarını, çalışma ortamlarının görevlerine yapmalarına uygun olmadığı ve mahkeme kararanının etkisizleştirilmeye çalışıldığını ileri sürerek suç duyurusunda bulunmuştu. Bunun yanında çalışma ortamlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu iddiasıyla Konya Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu’na müracaat yapılmış ve çalışma şartlarının değerlendirilmesi talep edilmişti.
Daha önce birçok kez memurların çalışma şartlarını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bulan İl İnsan Hakları Kurulu, 3 Kasım'da benzer bir karara daha imza attı. KTO’da yıllardır bilgi işlem memuru olarak çalışan Mustafa Yılmaz, 6 Temmuz tarihli başvurusunda “Sözleşmeli statüye geçmediği için idarenin tasarrufuyla önce TÜYAP Fuar Merkezi’nde, ardından da Sarayönü’nde görevlendirildiğini, Konya 1. İdare Mahkemesi’nin 2009/1526 sayılı kararı ile asıl görev yerine dönme hakkını elde ettiğini, 26 Şubat 2010’da göreve başladıktan hemen sonra 03 Mart 2010 tarihinde göreve döndükten sonra kurulan Bilgi İşlem Destek Odası’nda çalışmak üzere görevlendirildiğini, ardından saha taraması yapmak üzere bina dışında görevlerin verildiğini, tahsis edilen odasının 2 metrekare civarında olduğunu, penceresinin bulunmadığını, zaten mevcut şartlarda kendisine iş verilmediği gibi, işini yapmasını sağlayacak araçların da bulunmadığı” iddiasında bulundu.
Söz konusu iddialarla ilgili komisyon üyesi Avukat Sungur Köker ve Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç’i görevlendiren İl İnsan Hakları Kurulu, hazırlanan rapor ve diğer belgeleri değerlendirerek; KTO memuru Mustafa Yılmaz’ın “onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulduğu” kararını oyçokluğu ile verdi.
Kurul üyeleri Hasan Hüseyin Karapınar, Mustafa Erkuş, Faruk Bilir, İsa Aksöz, Muzaffer Gülsöz ve Mehmet Gödeneli ise, karşı oy kullandı. AKPi Yönetim Kurulu’nda yer alan Karapınar ve Erkuş’un da karşı oy kullanmaları dikkatlerden kaçmadı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum