Tonguç Yaşar'dan 'Hengâme'

Kimi 1940'ların sonlarında, kimi 1950’lerde çizmeye başlayıp 1960'larda ustalaşan karikatürcüler kuşağını dönemin gazetelerinde ve Dolmuş, Tef, Taş, Akbaba gibi gülmece dergilerinde izlemiş şanslılar kuşağındanım ben de.

Tonguç Yaşar'dan 'Hengâme'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.02.2013 - 15:23

İçlerinde en sevdiklerim de 70’lerin ortalarında tanıdığım ve ölümünden önceki bir iki yıl dostluk ettiğim Yalçın Çetin, Ali Ulvi, Tonguç Yaşar, Sinan Bıçakçı ve Turhan Selçuk’tu; karikatürün “çizgiyle mizah” tanımının hakkını en iyi verenlerdi onlar, bana göre. Bu ustalardan, 50 kuşağı karikatürcüler kuşağının dimdik ayakta olan ve çalışmayı sürdüren üyesi Tonguç Yaşar’ın sergisi Schneidertempel Sanat Merkezi’nde açıldı. Değişik dönemlerde çizilmiş yaklaşık 60 özgün karikatürünün yer aldığı “Hengâme” başlıklı sergide ustayı yalnız bırakmayanlar arasında gazetemizin iki çizeri Kâmil Masaracı ve Semih Poroy, sanat merkezinin kurucularından İzel Rosenthal, çizerler Tan Oral, Orhan Büyükdoğan, Cihan Demirci, Ohannes Şaşkal, Ercan Akyol, Turgay Karadağ, Akdağ Saydut, Mustafa Bilgin, karikatür araştırmacısı Turgut Çeviker, fotoğrafçı İsa Çelik, gazeteci Turgay Olcaytu da vardı.

Karikatürün yanında, 1970’te Sezer Tansuğ ile birlikte yaptıkları “Amentü Gemisi Nasıl Yürüdü” adlı çizgi filmin ardından, çizgi filmciliği de sürdüren, her iki alanda ulusal ve uluslararası ödüller kazanan Tonguç Yaşar üzerine konuşmalar da yapıldı açılışta. Akdağ Saydut, İzel Rosenthal, Tan Oral ve Turgut Çeviker konuştular. Son konuşan ise elbette Tonguç Yaşar’dı. Bu önemli sergiyi görmek için son gün 23 Şubat Cumartesi. (0 212-249 01 50)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon