"Toplumsal uzlaşı gerektiren bir Anayasa şart"

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, Türkiye'de toplumsal uzlaşı ile yapılacak yeni bir anayasanın artık kaçınılmaz olduğunu savunarak, eşit ve demokratik bir anayasanın bir an evvel hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Yayınlanma: 13.09.2010 - 11:05
Abone Ol google-news

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, seçim sonucunda halkın iradesinin ortaya çıktığını belirtti. Evren,"Seçim sonucunda halkın iradesi ortaya çıkmıştır. Ama buradaki sonuçlara bakıldığında toplumsal bir uzlaşmadan söz etmek mümkün değildir. Çünkü yüzde 42'ye yakın halkın iradesi hayırdır. Tabi ki yüzde 58 oranında anayasaya evet denmiştir. Bunu da yok sayamazsınız ama bir toplumsal uzlaşma arıyorsanız bu iki oyu dikkate alan demokratik bir ortamda yeni bir anayasa hazırlanmalıdır" diye konuştu.


"Yeni Anayasaya Kürt sorunu da girmeli"

Halk oylamasında, doğu ve güneydoğu gibi illerde boykotun çok etkili olduğunu savunan Evren, "Kürt sorunun çözümü konusunda yeni yapılacak anayasada mutlaka adım atılmak zorundadır. 20 Eylül'e kadar süren eylemsizlik kararının kalıcı eylemsizliğe dönüşebilmesi için hükümet hızlı bir şekilde talepleri karşılayacak açıklama yapmalı ki yeniden çatışmalar ortaya çıkmamalı" diye konuştu.

Anayasa değişikliği paketi ile gündeme getirilen 53. Maddenin toplu sözleşme ibaresi dışında herhangi bir şey getirmediğini savunan Evren, "Dolayısıyla grev hakkı yoktur. Ama toplum sanki bu madde ile yeni haklar veriliyormuş gibi algıladı. Biz onu öyle algılamıyoruz. Biz 53. maddenin anayasanın 90. maddesi ile çeliştiğini düşünüyoruz. Anayasanın 90. maddesi bize grev ve toplu sözleşme hakkı veriyordu. Hala anayasanın 90. maddesinin uygulanması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Evren, Türkiye'nin yakın zamanda genel seçim atmosferine gireceğini ifade ederek, bu atmosferde çalışanların ve üyelerinin haklarını aramaya devam edeceklerini bildirdi. Evren, referanduma ilişkin yarın geniş çaplı bir açıklama yapacaklarını da sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler