'Torba'da 9.kısım görüşülüyor

Kurulda, ''temel yasa'' olarak ele alınan ''Torba'' tasarısının son bölümü olan 9. bölümün görüşmelerine başlandı.

'Torba'da 9.kısım görüşülüyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.02.2011 - 10:32

TBMM Genel Kurulu'nda, ''Torba'' tasarının 180-207. maddelerini kapsayan 8. bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Buna göre; Siyasi partiler, amaçlarına ulaşmak için her türlü harcama yapabilecek; çalışanlarının konaklama, yol masrafı ve diğer harcamalarını gider olarak gösterebilecek.

Kurulda, ''temel yasa'' olarak ele alınan ''Torba'' tasarısının son bölümü olan 9. bölümün görüşmelerine başlandı. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplanan Genel Kurul'un açılışında Meclis Araştırma önergeleri okundu.

BDP'nin, ''Dersim'de yaşanan olaylarla'' ilgili verdiği araştırma önergesine MHP itiraz etti. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, önergenin gerekçesinin asla kabul edilemeyeceğini, bunun Mecliste işleme alınmasının millete ''hakaret anlamı taşıyacağını'' savundu. Şandır, gerekçede, ''Dersim ile ilgili soykırım iddiasında bulunulduğunu'' ifade ederek, ''Bu önerge geri çekilmelidir'' dedi.

BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ise ailesinden 24 kişiyi kaybetmiş biriSİ olarak bu önergeyi verdiğini belirterek, itiraz varsa arşivlerin açılması gerektiğini ifade etti. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da ''resmi kayıtlara rağmen, bir şeyi külliyen yok saymanın kabul edilemez'' olduğunu söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, olayın özünü tartışmadığını, ancak Türkiye Cumhuriyeti'ni ''soykırımla suçlamanın iyiniyetli olmadığını; hukuken, siyaseten yanlış olduğunu'' kaydetti.

Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Yakut, önergenin, Meclis Başkanlığı tarafından değerlendirildiğini, önergedeki konuların sadece iddiadan ibaret olduğunu vurgulayarak, Türkiye Cumhuriyeti'nin ''soykırım iddiasına kabul etmesinin sözkonusu olmadığını'' ifade etti.

Daha sonra söz alan AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise BDP'lilerin Meclis Araştırması önergesinde yer alan ''soykırımın bir iddia değil, millete yönelik bir iftirA olduğunu'' söyledi. Bozdağ, Başkanlık Divanı'ndan ''Türk milletini yaralayan, inciten önergenin işleme alınmamasını, düzeltilmesi için sahiplerine iade edilmesini'' istedi.
Genel Kurul'da, daha sonra ''Torba'' tasarının görüşmelerine geçildi.

Toplam 224 madde ve 10 geçici maddeden oluşan ''torba'' tasarının, 208-224 maddelerini içeren 9. bölüm üzerindeki çalışmaların tamamlanmasıyla, tasarının bugün yasalaştırılması bekleniyor.

Görüşmelerde yerinden söz alan AKPGrup Başkanvekili Bekir Bozdağ, BDP'nin, ''Dersim'de yaşanan olaylarla'' ilgili verdiği araştırma önergesine, gerekçesinde ''soykırım'' kelimesi geçtiği için itiraz etti. Bozdağ, ''Dersim'de yaşanan olaylar'' konusunda araştırma komisyonu kurulmasına itiraz etmediklerini, ''ancak bunu yaparken kimsenin Türk milletine ve devletine iftira etme hakkının bulunmadığını'' söyledi.

Olayı ''soykırım'' olarak nitelendiren bir önergeyi Meclis Başkanlık Divanının işleme koymasının ''kabul edilemeyeceğini'' ifade eden Bozdağ, ''İçtüzük açık. Gelen önergelerde kaba ve yaralayıcı sözler varsa, başkan gereken düzeltmenin yapılması için önergeyi sahibine iade eder. Başkanlık bu önergeyi işleme koymamalıydı ve iade etmeliydi'' dedi.
Bunun üzerine söz alan BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis ise ''Bir ülkenin Başbakanı Dersim'de yaşananlara 'katliam' diyor ama aynı partinin Grup Başkanvekili 'bu bir iftiradır' diyor'' şeklinde konuştu.

Bekir Bozdağ ise Dersim'de yaşanan acıları yok saymadıklarını belirterek, ''Sayın Başbakan'ın ifadesi de bu acıları paylaşmak yönündedir ama olayların 'soykırım' olarak nitelendirilmesi ve Meclise böyle bir araştırma önergesi getirilmesi yanlıştır. Bizim 'iftira' dediğimiz olay, 'soykırım' nitelenmesinin yapılmasıdır. Yoksa bu konuların araştırılmasına, incelenmesine değildir'' dedi.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Anayasa'nın Meclisin denetim usullerini belirlediğini, buna göre Başkanlık Divanının, önergeleri Genel Kurula sunmakla görevli olduğunu söyledi. Kaplan, ''Biz 'incelensin' diyoruz, takoz koyuyorsunuz. Demokrasi sansür koymak değildir, gerçeklerle yüzleşmektir'' ifadesini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise İçtüzük'te ''kaba ve yaralayıcı'' ifadelerin bulunduğu önergelerin sahibine iade edilebileceğinin açıkça belirtildiğini kaydetti. Önergenin gerekçesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ''soykırım yaptığı'' iddiasına yer verildiğini anlatan Şandır, sözlerine şöyle devam etti:
''TBMM çatısı altında başka ülkelerin soykırım suçlamasına karşı ortak duruş ortaya koyarken böyle bir talihsizliğe Meclis Başkanlık Divanının müdahale etmemesi doğru değildir. Gerekirse genel görüşme açalım. Bu gerekçenin tutanaklardan çıkarılması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne soykırım iddiasıyla hakaret etmek kabul edilemez. Acıları araştırmak ayrıdır... Başkalarının iddialarına hukuki gerekçe geliştirecek böyle bir gerekçenin bu çatı altında konuşulması, Türk milleti açısından asla kabul edilemez. Bu hepimizin meselesidir. Atalarımıza katil denilmesini, özgürlük demokrasi olarak kabul edemeyiz.'' TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ise itirazları dinledikten sonra, ''Başkanlıkça değerlendirilecektir'' dedi.

 

''Personel sisteminde reform yapılmalı"

Bölüm üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, çiftçilerin tarım ve kredi kooperatifleri ile bankalara olan borçlarının özel hukuk hükümlerine tabi olduğunu, bu nedenle tasarının içinde bu konuya yönelik bir düzenleme bulunmadığını söyledi.

Bakan Yılmaz, AKP iktidarı döneminde engellilerle ilgili devrim niteliğinde düzenlemeler yapıldığını ifade etti. Özellikle engellilerin eğitim ve istihdamına ilişkin kamuda ve özel sektörde ciddi düzenlemeler yapıldığını belirten Yılmaz, özürlülerin, geçmişe göre çok daha fazla iş hayatına katıldıklarını kaydetti.

Yılmaz, başka bir soruyu yanıtlarken, devlet personel sistemine ilişkin bir reform yapılması gerektiğini ifade ederek, ''Keşke bütün gruplar anlaşa, devlet personel sistemimizde köklü bir reform geliştirebilsek'' dedi. Tasarı üzerindeki görüşmeler sürüyor.

 

Su yapılarının denetimini DSİ ya da özel sektör şirketleri yapacak

Tasarı üzerinde CHP, MHP ve BDP milletvekillerinin önergeleri reddedilirken, AKP'li milletvekillerinin bir madde üzerinde verdiği önerge kabul edildi.

Buna göre, DSİ; masrafları ilgililerine ait olmak üzere, elektrik enerjisi üretmek amacıya yapılacak üretim tesislerinin su yapısıyla ilgili kısımları ile gerçek ve tüzel kişilerce inşa edilecek suyla ilgili yapıların inşasının inceleme ve denetimini yapacak ya da gerektiğinde yetkilendirilecek denetim şirketlerine yaptırılacak.

Genel Kurulda kabul edilen bir başka maddeye göre, hidroelektrik santral projeleri ile yerli kaynaklara dayalı elektrik üretimi amacıyla yapılacak yatırımlarda, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan ancak henüz tamamlanmayan su kulanım anlaşmalarına ilişkin projeler de dahil, demiryolu ulaşım güzergahının değiştirilmesinin zorunlu olduğu hallerde rölekasyon işini Devlet Demir Yolları (DDY) yapacak. DDY, su altında kalacak demiryolunun kamulaştırma bedelini alacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin bu madde üzerine eleştiriler yönetilmesi üzerine, DDY'nin, baraj ihalesinde, demiryolu güzergahının baraj göleti altında kalması halinde, firmanın, ihalesiz olarak bunu yaptığını, ancak parayı devletin ödediğini söyledi. Şimşek, getirdikleri düzenlemeyle ise bunu DDY'nin kendisinin yapacağını, istimlak parasını da ihaleyi kazanan firmadan alacağını ifade ederek, maddeyle devletin menfaatini koruduklarını kaydetti.

Şimşek, düzenlemeyle bir şirketin kayrılmadığını, birilerini kurtarmaya yönelik olmadığını, bu türden yarım bırakılmış bir ihalenin bulunmadığını söyledi.

 

Tasarının maddeleri üzerindeki değişiklik önergesi üzerine söz alan MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış, 4/B statüsünde çalışanların tayin ve nakillerinin yapılmaması nedeniyle bölünmüş aile dramları yaşandığını söyledi. Bu statüdekilerin aynı kurumda, aynı hizmeti verdiği 657 sayılı yasaya tabi olan personelin yararlandığı imkanlardan faydalanamadığını belirten Çalış, ''Hepsi aynı okulu bitirmiş, aynı hizmeti veriyor ama hepsinin sosyal hakları, özlük hakları ve aldıkları ücretler farklı. Bu torbanın içine her şeyi attınız, neden bu insanların sorunlarına çözüm getirecek düzenlemeleri koymadınız'' dedi. Çalış, ayrıca 4/C statüsü adı altında mağdurlar ordusu oluşturulduğunu ve bu kişilerin dayatmalarla çalıştırıldığını kaydetti.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in ''EBK satış merkezleri açılacağı'' yönündeki açıklaması bulunduğunu belirterek, eleştirdi. Bunun bir ekonomik izahının olamayacağını savunan Susam, ''Et ithalatını açarken kasaplara, 'Fiyatlar yüksek, sizler aracılığıyla sattıracağız ve denge sağlayacağız' dediniz ama ithalat öyle noktaya geldi ki EBK ithalatta piyasanın üstünde kaldı. Şimdi satamıyorsunuz, mağaza açarak bunları satmaya çalışıyorsunuz'' diye konuştu. Susam, söz konusu merkezlerde istihdam sağlanacağının söylendiğini ancak kaç kasabın işsiz kalacağının hesaplanmadığını ifade etti.

AKP'li milletvekillerinin verdiği değişiklik önergesine değinen Susam, kabul edilen bu önergeyle ''DSİ'nin içinin boşaltılarak yetkilerinin elinden alınmak istendiğini, Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanması açısından önemli bir kurumun ortadan kaldırılacağını'' savundu.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Büyükada'daki Rum Yetimhanesi'nin Patrikhaneye devrinde, Adalet Bakanlığının yargıya müdahale ettiğini öne sürdü. Akçay, böylece Patrikhaneye tüzel kişilik kazandırılmasının yolunun açılmak istendiğini ve teslimiyetçi bir politika izlendiği görüşünü dile getirdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, ''samimiyetten uzak'' şekilde hazırlandığını söylediği ''torba'' tasarının, ''parmak çoğunluğuna dayalı'' bir demokrasi anlayışı ile Genel Kuruldan geçeceğini savundu. Tasarıyla özellikle emek kesimine saldırıldığını ileri süren Köktürk, sosyal devlet ilkelerinin tahrip edildiğini, çalışma yaşamının köşe taşlarının, temel güvencelerinin açıkça ortadan kaldırıldığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler