Torun bakan ninenin maaşı 420 lira olacak
Pilot illerde 5 bin aileye verilecek desteğin ödemesi martta başlayacak. Yardımdan yararlanacak annelerin geliri 2 asgari ücreti geçemeyecek.
Büyükanneye bakıcı desteği kapsamında verilecek olan torun maaşının detayları netleşti. Başlangıç olarak İstanbul, Bursa, Konya’da başlatılacak uygulamadan 5-6 bin ailenin yararlanması öngörülüyor. Bu kapsamda Büyükannelere asgari ücretin yüzde 30’u kadar maaş verilecek. Çocuğa bakacak büyükannenin bakım hizmetini aksatmaması için dinç ve sağlıklı olması gerekiyor. Sağlık raporu istenecek büyükanne için yaş sınırı 65 olarak planlanıyor. Ancak, bu asıl ve belirleyici kriter değil. Annenin ücreti 2 asgari ücreti geçmeyecek.
İstanbul’da ekonomi basınının temsilcileriyle bir araya gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, taleplerin şubat sonuna kadar alınacağını aktardı. “Olağanüstü bir aksilik olmazsa mart itibarıyla Büyükanne Projesi’ni başlatmış olacağız” diyen Müezzinoğlu, ‘Büyükanne Projesi’nde torun bakacak anneanne ve babaannelerin kriterlerinin ne olacağıyla ilgili soruya, “Bir kere emekli veya değil farketmez; bu o hizmetin karşılığında bir destek olarak verilecek. Dolayısıyla büyük annenin ekonomik koşulları gündemimiz dışında. Büyükannenin aile tarafından çocuğuna bakımı arzu edip etmemesi, ikincisi ise büyükannenin çocuğa bakacak sağlık koşullarının olup olmamasıdır” şeklinde yanıtladı.
Taşerona kadro nisandan sonra
Taşeron çalışanların kadroya ne zaman alınacağı sorusunu, “Nisandan sonra gündeme alınabilir” diye yanıtlayan Müezzinoğlu, kamu ile özel sektör çalışanları arasındaki ücret, kesinti ve emeklilik gibi farklılıklarla ilgili bir çalışmanın olup olmadığına yönelik soru üzerine de, konuya ilişkin daha önce bir çalışma yaptıklarını ancak Anayasa Mahkemesi’nin “Kamu çalışanı ya da devlet personeli ile özelde çalışan işçileri aynı statüde değerlendiremezsiniz” diye gerekçeli karar açıkladığını hatırlattı.
Hükümet yine işverene çalışacak Müezzinoğlu, işsiz sayısının 2015’te 3.2 milyon iken bugün 3 milyon 700 bin rakamının söz konusu olduğunu, buraya yaklaşık 500 bin ilave işsizin katıldığını bildirdi. Bu yılın başında istihdama destekle ilgili başlattıkları ilave ve devam eden uygulamalara bakıldığında işbaşı eğitiminde 300 bin kişiye destek vereceklerini belirten Müezzinoğlu, “İstihdamı artırmaya yönelik tüm projelerin toplam maliyeti 9 milyar 800 milyon lira. Yani yaklaşık 10 milyar lira bir istihdama destek kaynağı İŞKUR tarafından oluşturuldu. Burada hedefimiz 1 milyon istihdama destek vermek ve 10 milyar liralık bir bütçe ile bu desteği karşılayabilmek” diye konuştu. Yeterli istihdam yok Destek kapsamında 300 bin kişinin 6 ay boyunca istihdam yükünü İş-Kur ve bakanlık üstleniyor. Bunların kalıcı istihdama dönüşmesi arzulanıyor. Bu yıl 300 bin artı istihdama destek verilecek. Bu artı istihdamda da özellikle yeni mezun olan üniversite mezunlarına öncelik verilecek. İşe başlatılan yeni mezunların asgari ücretinin yarısı 1 yıl boyunca karşılacanak. İkinci yıl devam ettiğinde ki özellikle ikinci yıl da asgari ücretin yüzde 25’ini yine bakanlık üstlenecek. 2015’te yüzde 9.7 olan işsizlik oranının 2016’da yüzde 11.8’lere yükseldiğini açıklayan Müezzinoğlu’nun verdiği bilgiye göre; 2016 yılı itibarıyla Türkiye’de 3.7 milyon işsiz var. Her yıl yaklaşık 900 bin kişilik istihdam sağlanması gerekiyor, işsizliğin çözümü için oysa geçen yıl ancak 500 bin kişilik istihdam yaratılmış. Bunun için de ekonominin en az yüzde 5 büyümesi gerekiyor. Geçen yıl büyümenin yüzde 3 civarında kalacağı öngörülüyor. Ancak mayısa kadar yükselecek işsizlikte mayıstan sonra toparlanma bekleniyor. |
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Emekliye iyi haber yok!
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- 350 bin 757 kez 'yazı-tura' atıldı... Sonuç şaşırttı!