"Trafik kazaları azaldı"

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen, ''Birinci Global Karayolu Güvenliği Bakanlar Konferansı''na katılmak üzere bu ülkeye gitti.

Yayınlanma: 17.11.2009 - 17:45
Abone Ol google-news

Hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, BM himayesinde ve Rusya Federasyonu'nun ev sahipliğinde Moskova'daki Dünya Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirilecek konferansın ilk gününde Moskova Deklarasyonu'nun kabul edilmesinin öngörüldüğünü belirterek, şu bilgileri verdi:
''İkinci gün ise 'Kara yolu güvenliği ortaklığı' , 'Kara yolu güvenliği politikası için çerçeve', 'Sağlık sektörünün karayolu güvenliğine katkısı', 'Güvenli yol kullanıcıları', 'Güvenli karayolu alt yapısı', 'Güvenli araçlar', 'Karayolu güvenliği için veri' konularında paneller gerçekleştirilecek.''

Türkiye'de yük ve yolcu taşımacılığının yüzde 90'ın üzerinde kara yollarında yapıldığını ifade eden Atalay, şunları söyledi:
''Son yıllarda hızla artan araç ve sürücü sayımız, ülkemizin hızlı bir şehirleşme ve sanayileşme sürecine girmiş olması, genç ve dinamik bir nüfusa sahip olmamız gibi faktörlerin de etkisiyle trafik sorunu ve beraberindeki trafik kazaları maalesef ülkemiz gündeminin ilk sırasında yer almaktadır. Sadece 2008'de meydana gelen 3 bin 333 ölümlü ve 101 bin 67 yaralanmalı trafik kazası sonucunda 4 bin 228 kişi hayatını kaybetmiş, 183 bin 841 kişi de yaralanmıştır.

Dünya genelinde meydana gelen trafik kazalarında her yıl 1.3 milyon kişi yaşamını yitirmekte ve 50 milyon kişi yaralanmaktadır. Bu tablo bize karayolu trafik kazalarının büyük bir küresel sorun haline geldiğini göstermektedir. BM tarafından hazırlanan eylem planında 2010-2020 yılları arasında karayolu ölümlerinde yüzde 50 azalma hedefi konulmuştur. Böylelikle dünya genelinde karayollarında meydana gelen kazalarda hayatını kaybedeceği tahmin edilen 5 milyon kişinin hayatının kurtarılması hedeflenmektedir.''

Türkiye'nin kara yolu güvenliği konusunda çok ciddi çalışmalar yaptığını kaydeden Atalay, ''Hükümetimiz döneminde yapılan otoyol ve duble yol çalışmaları dolayısıyla trafik kazaları büyük oranda azaldı'' dedi.

Atalay, konferansın, bu planın dünya genelinde uygulanabilmesi ve amaçlanan hedefe ulaşılması sürecini destekleyeceğine inandığını söyledi.

Türkiye olarak BM'nin dünya genelinde ve bölgesel alanda yürüttüğü çalışmalara katılım ve desteklerini sürdüreceklerini ifade eden Atalay, Türkiye'nin ve dünyanın bu önemli sorununu bütün katılımcılarla tartışarak çözüm yolları konusunda ortak çözüm bulmaya çalışacaklarını söyledi.

Atalay, konferansın sonunda bir deklarasyon yayınlanarak yürütülecek çalışmaların kamuoyuna açıklanacağını bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler