TÜİK temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

Enflasyon temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0.58, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6.37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.76 arttı.

TÜİK temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.08.2020 - 09:59

Tüketici enflasyonu 2020 Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,58, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,76 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,51 artış gerçekleşti.

TÜFE yıllık değişim oranları (%), Temmuz 2020

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yıllık en düşük artış yüzde 5,81 ile haberleşme grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 6,04 ile eğlence ve kültür, yüzde 7,78 ile ev eşyası ve yüzde 8,81 ile ulaştırma oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 21,90 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 21,78 ile alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 14,17 ile sağlık oldu.

TÜFE ana harcama gruplarına göre aylık değişim oranları (%), Temmuz 2020

Aylık en yüksek azalış yüzde 3,48 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Temmuz ayında azalış gösteren diğer ana grup ise yüzde 1,28 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Temmuz ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 2,44 ile ulaştırma, yüzde 2,39 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 2,38 ile ev eşyası oldu.

Temmuz 2020'de, endekste kapsanan 418 maddeden, 111 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşirken, 54 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı. 253 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşti.

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de 2020 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,71, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,47, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,49 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 10,88 artış gerçekleşti.

ZAM ŞAMPİYONU YURT İÇİ TURLAR

Temmuz ayında en fazla fiyat artışı yüzde 61.86 ile yurt içi bir hafta ve daha fazla süreli turlar olurken, ikinci sırada yüzde 10.88 ile yumurta geldi.

ALBAYRAK: MÜDACELEMİZ SÜRECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,  yaptığı değerlendirmede, "TÜFE Haziran ayındaki yıllık yüzde 12,62'den Temmuz ayında yüzde 11.76'ya geriledi. Enflasyon konusundaki mücadelemizi, hedefe ulaşma azmimizi ve bu konuda atacağımız yapısal adımları kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

BASKI DEVAM EDİYOR

Uzmanlar enflasyon verilerini, Bloomberg HT'ye değerlendirdi ve uyardı.

Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, TÜFE’nin Temmuz’da aylık bazda 0,58 olarak açıklanmasının yaz ayları için çok da düşük bir rakam olmadığını belirtti. Buna ek olarak, “ÜFE’deki artışın yüksek olmasının maliyet enflasyonu tarafından baskının devam ettiğini gösteriyor” diyen Aslanoğlu, kurlardaki hareketlenmenin Temmuz ayı verilerinde hafif de olsa etkisini göstermiş olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Necip Çakır, enflasyona sebep olan faktörler ortadan kaldırılmadığı sürece yüksek bir enflasyon yaşamak zorunda kalınacağını vurguladı. Çakır, tarımın Türkiye ekonomisinde oluşturacağı olumlu etkilerine de değindi. Tarımın tek başına Türkiye’nin cari açığını çözeceğini söyleyen Çakır, tarımın sanayinin finansmanını sağlayan bir sektör olduğunu vurguladı.

ENFLASYONU KÖRÜKLEYEBİLİR

Yabancı ekonomistler, beklenenden daha düşük gelen enflasyon verisini olumlu karşıladı, ancak Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflerine ulaşılabilmesi için bu trendin devam etmesi gerektiğinin de altını çizdiler.

Rabobank Gelişen Piyasalar Stratejisti Piotr Matys geçen aya göre daha az artış gösteren enflasyon verisinin “cesaret verici” olduğunu söyledi ve “Piyasanın TL’ye olan çekimserliğinin değişmesi için bu trendin gelecek aylarda daha iyiye gitmesi gerekli” diye belirtti.

Reel faizlerin negatif alanda bulunmasının TL için iyi bir işaret olmadığını söyleyen Matys, Dolar/TL ’nin ileriki aylarda yükselme ihtimali için önlem alınmazsa bunun enflasyonu körükleyeceğini vurguladı.

Commerzbank Kıdemli Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose ise enflasyon verisinin beklenenden iyi geldiğini, ancak fiyatlardaki değişimin hala yüksek olduğunu söyledi.

“TÜFE piyasa beklentisinden iyi geldi fakat girdi fiyatlarıyla artabilecek enflasyonu önceden görebilmemizi sağlayan ÜFE beklenenden daha kötü çıktı” diyen Ghose, “Enflasyon verisi iyi gelmesine rağmen fiyatların değişim hızı hala istenen seviyelere inebilmiş değil, şu anki yavaşlamayla MMerkez Bankası'nın enflasyonu %9’un altında tutma hedefini tutturmak zor olabilir” diye belirtti.

Bütçe açıklarının negatif reel faiz oranlarıyla birlikte Türkiye’de sorunlara yol açabileceğine değinen Ghose, Dolar/TL’nin hassas bir denge noktasında olduğunu söyledi.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler