Tüketiciye 'devre tatil' uyarısı

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, ''Çok yıldızlı otellerde katalog ve sinevizyon gösterimiyle yanıltıcı ve aldatıcı tanıtımlarla tüketici iradesi baskı altına alınarak maket üzerinden yapılan devre tatil satışları, tüketiciyi mağdur etmektedir'' dedi.

Yayınlanma: 23.04.2011 - 09:57
Abone Ol google-news

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yazılı açıklamasında, devre tatil satışlarıyla ilgili tüketici derneklerine yoğun şikayetlerin geldiğine dikkati çekerek, kent merkezlerinde, işlek cadde ve meydanlarda yapılan anketler sonucunda bir haftalık tatil vaadiyle ''avlanan tüketici''nin ücretsiz olarak tatil yörelerine davet edildiğini belirtti.

Bu daveti bir tatil fırsatı olarak değerlendirmek isteyen tüketicinin, 12-25 bin liralık bir devre tatil sözleşmesiyle evine döndüğünü ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''Çok yıldızlı otellerde katalog ve sinevizyon gösterimi ile yanıltıcı ve aldatıcı tanıtımlarla tüketici iradesi baskı altına alınarak maket üzerinden yapılan devre tatil satışları tüketiciyi mağdur etmektedir. Bu ortamda tüketicinin sözleşmeyi okuması ve iradesi ile karar vermesi mümkün değildir. Tanıtımın yapıldığı ortamın cazibesinden kurtulan tüketici, imzaladığı sözleşmenin altından kalkamayacağının ve yapılan tanıtımların güven vermediğinin farkına vardığında soluğu tüketici derneklerinde almaktadır.''

Yılmaz, her şeyden önce tüketicinin, sözleşmenin her iki tarafça imzalanmasından itibaren 10 günlük süre içinde hiçbir sebep göstermeksizin ve hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin cayma hakkını kullanabileceğini vurgulayarak, bu süre içinde sağlayıcının, devre tatil sözleşmesine konu mal ve hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim adı altında ödeme yapmasını veya borç altına sokan bir belge vermesini isteyemeyeceğini belirtti.

Hukuka aykırı şekilde satışı yapılan devre tatiller nedeniyle, tüketici derneklerinden hukuki destek alarak yargıya başvuran tüketicilerin davalarının sonuçlanmaya başladığını bildiren Yılmaz, şu bilgileri verdi:

''2010 yılında hukuka aykırı yapılan devre tatil satışları yargıdan dönmüştür. Tüketici Mahkemesi'ne başvuran tüketicilerimiz, davalarında haklı bulunmuşlardır. Bursa Tüketici Mahkemesi, gerekçeli kararında 'İş yeri gibi satış mekanı dışında yapılan devre tatil sözleşmesi kapıdan satış hükmündedir' denilmiştir. Mahkeme ayrıca 'Kapıdan satış sözleşmelerinde, sözleşmeden ayrı olarak tüketiciye 'cayma belgesi' verilmemesi veya tüketicinin tesisten yararlanmaması halinde davacı her zaman sözleşmeden dönebileceğine' hükmetmiştir. Tüketiciye bir haftalık tatil vaadiyle, hukuka aykırı satılan devre tatil satışları yargıdan dönmüştür. Tüketicinin sahipsiz ve savunmasız olmadığını tekrar sağlayıcılara hatırlatmak istiyoruz. Tüketici derneklerimiz usule aykırı yapılan devre tatil satışlarının takipçisi olacaklardır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler