Tuncelili kadınlar üretime katılıyor
Tuncelili kadınlar üretime katkıda bulunmak için çalışmaya başladı. Tunceli'deki Kadın Merkez(KAMER) bünyesinde açılan sabun atölyesinde kadınlar sabun yapmayı öğreniyor.
Diyarbakır'da 12 yıl önce kurulan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun 23 ilinde kadınlara yönelik çalışma yürüten KAMER, bu güne kadar binlerce kadına ulaşarak farkındalık yaratma çabasını sürdürüyor.
KAMER'in örgütlendiği 23 ilde bir yandan kendi işini başlatmak isteyen kadınlara ihtiyaç duydukları destekler verilirken, diğer yandan da bölgedeki kadınlar için istihdam alanları yaratıp topluma aktif katılımlarını sağlanması hedefleniyor.
Tunceli KAMER bünyesinde açılan sabun atölyesinde de kadınlar geleneksel yöntemlerle sabun yapmayı öğreniyor. Tunceli KAMER Kadın Girişimciliği Danışmanı Ayşenur Gedik, kadın girişimciliği çalışmalarının, bölgede sürdürülen kadın çalışmaları sırasında tespit edilen ihtiyaçlar üzerine planlanarak yürürlüğe konulduğunu ifade ederek, ''Kamer olarak bu yılki temamız, üretmek, yaşamaktır'' dedi.
Tunceli'de kadının diğer Anadolu kentlerine göre daha özgür göründüğünü, ancak kadına yönelik sorunların her yerde aynı olduğunu vurgulayan Gedik, şöyle konuştu:
''Her yerde kadın sorunları aynı. Kadın her yerde olduğu gibi burada fiziksel, ekonomik ve diğer şiddet türlerine maruz kalıyor. Burada yoğun bir işsizlik var, ve bundan en fazla da kadın etkileniyor. Oluşturduğumuz küçük sabun atölyesi, bu anlamda küçük bir damla belki, ama çok önemli. Burada sabun yapmayı öğrenen kadınlarımız daha sonra bu üretim sürecinde öğrendiklerini kendi evlerinde uygulayabilecekler. Atölyede 5'i Tunceli'den diğerleri Siirt, Kilis, Diyarbakır ve Bodrum'dan gelen arkadaşlarımızla ilk numunelerimizi yaptık. Geleneksel yöntemlerle hiç bir katkı maddesi kullanmadan yaptığımız numunelerle pazar bulmaya çalışacağız. Atölyede ilk etapta 4 arkadaşımız çalışacak. Hedefimiz arkadaşlarımızın para kazanmalarını sağlamak ve bu sayede üretime katılmalarına öncülük etmek. Diyarbakır'da atık maddelerden çanta üretiyoruz. Burada sabun üreteceğiz. Kadın üreterek var olacak.''
Yeni bina heyecanı
Gedik, ayrıca yapımı tamamlanan 4 katlı binanın açılışını yapacaklarını da ifade ederek, binanın alt katında spor salonu, ikinci katında eğitim programları, atölye çalışmaları, seminer ve bilgilendirme toplantılarının yapılacağını, 3. ve 4. katında tam donanımlı 7 odalı pansiyon olarak hizmet vereceğini bildirdi.
Binada 4 kadının istihdam edildiğini belirten Gedik, ''Ümit Boyner otel kısmının malzemelerini sağladı. Doğan Vakfı kütüphane, kadın merkezinin donanımını karşıladı. Aynur Bektaş nakit desteği, Türkiye Toplum Gönüllüleri Vakfı üyeleri binanın mutfak eşyalarına destek oldu. Tüm destekler bizim için çok değerli. Kadınların güvenle kalabilecekleri, sporlarını yapacakları, kendilerini rahatça ifade edebilecekleri bir mekana kavuştuğumuz için çok mutluyuz'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı