Tunus'ta 2012 böyle geçti

Tunus'ta 2012 yılında halk, bir yıl önce 14 Ocak'ta gerçekleşen ve 'Arap Baharı' adı verilen süreci tetikleyen devrimin birinci yıl dönümünü coşkuyla kutladı.

Yayınlanma: 28.12.2012 - 12:09
Abone Ol google-news

Başkent Tunus'ta Arap Birliği, Avrupa Birliği, İslam Konferansı Örgütü, bölgesel ve uluslararası birçok devletten dışişleri bakanlarının katılımıyla, Suriye Halkının Dostları Grubu toplantısı düzenlendi.

Hz. Muhammed'e hakaret içeren film dolayısıyla ülkede protesto gösterileri düzenlendi. 14 Eylül'de düzenlenen gösterilerde protestocular, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Tunus Büyükelçiliği'ne saldırdı. Büyükelçilik önünde yaşanan olaylarda 4 gösterici hayatını kaybetti.

Protestolarda tutuklananlar açlık grevlerine başladı.
Tunus Başbakanı Hamadi el-Cibali, Türkiye'yi ziyaret etti. Cibali, ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde kabul edildi. Cibali, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la da görüştü.

Arap devriminin ilk durağı Tunus'un önemli olayları şöyle:

Ocak

-Halk, bir yıl önce gerçekleşen devrimin birinci yılını coşkuyla kutladı. 14 Ocak'ta ellerinde Tunus bayraklarıyla başkent sokaklarına çıkan Tunuslular, devrim şarkıları ve milli marşlarıyla gösteriler düzenledi.
Günün erken saatlerinde şehir merkezindeki Habib Burgiba caddesinde yoğunlaşan kutlamalarda folklor oyunları oynanarak havai fişek gösterisi yapıldı.
Devrimin şehitlerini de unutmayan Tunuslular, 14 Ocak meydanındaki saat kulesinin kenarını mumlarla süsleyerek şehitlerini andılar.

Şubat

-Suriye Halkının Dostları Grubu'nun ilk toplantısı Tunus'ta düzenlendi. 24 Şubat'ta düzenlenen toplantıya 70'den fazla ülkenin temsilcisi katıldı. Toplantının açılış konuşması Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yapıldı. Toplantı sonucunda ise BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan, BM Suriye Özel Temsilcisi olarak atandı.
Toplantının sonunda yayınlanan bildiride, Suriye'nin toprak bütünlüğüne, egemenliğine, milli birlik ve bağımsızlığına verilen önem vurgulandı. Suriye rejimi tarafından sürdürülen geniş çaplı ve sistematik insan hakları ihlalleri, sivillere yönelik şiddet, cinsel saldırılar, hükümlülere uygulanan işkenceler şiddetli bir şekilde kınandı. Suriye rejiminin, 11 ayı geçen süreçte binlerce sivilin ölümüne ve on binlercesinin mülteci durumuna düşmesine neden olduğu belirtilerek bir sonraki toplantının Türkiye'de, üçüncü toplantının ise Fransa'da yapılmasına karar verildi.

Mart

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 7-9 Mart tarihlerinde Tunus'a ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül'ü 7 Mart'ta Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki, Tunus Ulusal Kurucu Meclis Başkanı Mustafa Bin Cafer ve Başbakan Hammadi el-Cibali devlet töreniyle karşıladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 8 Mart'ta Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Gül, Tunus halkının temsilcilerine seslenen ilk konuk cumhurbaşkanı olarak Tunus Ulusal Kurucu Meclisinde konuşma yaptı.

Nisan

-Muhalif siyasi gruplar, Nisan ayında izinsiz gösteriler yaptı. 9 Nisan'da Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) ve muhalif grupların katıldığı gösterilerde polis ve protestocular arasında çatışmalar yaşandı.
Gösterilerdeki olaylara ilişkin Kurucu Meclis'te soruşturma komisyonu oluşturuldu.

Haziran

-Başkentte bir resim sergisinde dini değerlere hakaret edildiği gerekçesiyle ayın 12'sinde geniş çaplı gösteriler patlak verdi. Hükümet 13 Haziran'da protestoların devam etmesi sebebiyle 8 ilde gece sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Temmuz

-Tunus'taki Nahda Hareketi Partisi, 40 yıl aradan sonra ilk kez yasal kongre düzenledi. 12 Temmuz'da başlayan ve 4 gün süren kongreye Avrupa ve Arap ülkelerinden 200 misafir katıldı.
19 Temmuz'da Tunus'un devrik Devlet Başkanı Zeynelabidin bin Ali, halk ayaklanması sırasında 43 göstericinin öldürülmesinde rol oynaması nedeniyle gıyabında ömür boyu hapse mahkum edildi.
25 Temmuz'da Tunus'ta cumhuriyet bayramı kutlamaları yapıldı. Cumhuriyetin 55'nci yılı nedeniyle Kurucu Meclis'te ''olağanüstü oturum'' gerçekleştirildi. Oturuma, aralarında Tunus Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Ulusal Kurucu Meclis Başkanı'nın da bulunduğu birçok siyasi katıldı.

Eylül


-14 Eylül'de Hz. Muhammed'e hakaret içeren filme tepkiler dolayısıyla protesto gösterileri düzenlendi. Tunus'taki ABD Büyükelçiliği önünde güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmalar yaşandı. Çıkan çatışmada bazı göstericiler gönderdeki ABD bayrağını indirdi, yerine tevhid bayrağını astı. Diğer taraftan bir grup gösterici büyükelçiliğe ait araç parkına girmeyi başardı ve buradaki yaklaşık 10 aracı ateşe verdi.
-Büyükelçilik önündeki çatışmalarda 4 gösterici hayatını kaybetti.
-Protestolarda tutuklananlar açlık grevleri yapmaya başladı.

Ekim


-Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdüsselam Türkiye'ye geldi. 13 Ekim'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdüsselam'ı ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde kabul ederek, basına kapalı görüşme yaptı.
-15 Ekim'de Tunus bağımsızlığının 49'uncu yılını resmi törenle kutladı. Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki'nin başkanlığındaki tören alayı, Binzert şehrindeki 'Şehitler Anıtı'na çelenk bıraktı.
-15 Ekim'de Tunus'ta iktidardaki Nahda Hareketi Partisi Genel Başkanı Raşid el-Gannuşi, anayasa taslağının hazır olduğunu bildirdi. Gannuşi, cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin tarihini, koalisyon ortaklarının onayıyla 23 Haziran 2013 olarak belirlediklerini açıkladı.

Kasım

-Tunus hapishanelerinde açlık grevi yapan 2 kişi hayatını kaybetti.
-16 Kasım'da yaklaşık 2 aydır açlık grevi yapan Beşir el- Gali, 17 Kasım'da ise Muhammed el-Bahti hayatını kaybetti.
Tunus Geçici Adalet Şebekesi, Tunus cezaevlerinde açlık grevine başlayan tutuklu sayısının 174 kişiye ulaştığını, 140'ının selefi akım mensupları olduğunu açıkladı.

Aralık

-Tunus'ta Ulusal Bağımsızlık Hareketi'nin Lideri ve Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT) kurucusu Ferhat Haşşad'ın 4 Kasım tarihindeki ölümünün 60. yılı dolayısıyla gösteriler düzenlendi.
-Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT), ülkede 13 Aralık'ta genel greve gidileceğini duyurdu ancak, 12 Aralık'ta hükümetle varılan anlaşmanın ardından düzenlenmesi planlanan genel grev iptal edildi.
-Arap coğrafyasını etkisi altına alan Arap uyanışı rüzgarının ilk estiği ülke olan Tunus'ta, 17 Aralık 2010'da Muhammed Buazizi adlı üniversite mezunu gencin, seyyar satıcılık yaptığı arabasına el konulması üzerine kendini yaktığı gün devrimin ikinci yılı olarak kutlandı.
-18 Aralık'ta Tunus Cumhurbaşkanlığı, devrimin ikinci yılı münasebetiyle bin 900 tutuklu için özel af çıkardı.
-Tunus Başbakanı Hamadi el-Cibali, Türkiye'yi ziyaret etti. Ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde kabul edildi. Cibali, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la da görüştü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler