Tunus'ta yeni hükümet, çatışmaları önleyemedi

Tunus'ta polis, yeni hükümeti protesto eden göstericilere göz yaşartıcı gaz ve copla müdahale etti.

Tunus'ta yeni hükümet, çatışmaları önleyemedi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.01.2011 - 11:46

Bölgedeki AFP muhabiri, polisin başkent Tunus'ta, yeni kurulan ulusal birlik hükümetinde devrik Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin Demokratik Anayasal Birlik Partisi'nden (RCD) üyelerin önemli bakanlıklara getirilmesini ya da görevlerine devam etmesini protesto eden yüz kadar göstericiyi göz yaşartıcı gaz ve cop kullanarak dağıttığını belirtti.
Göstericilerin çoğunluğunu muhalefet partileri yandaşları ve sendikacıların oluşturduğu açıklandı.

Öte yandan polisin Bin Ali rejimi tarafından yasaklanan İslamcı Ennahda (Uyanış) Partisinin eski lideri Sadık Şuru'ya sert şekilde müdahale ettiği belirtildi.
Şuru, gösteri sırasında AFP'ye yaptığı açıklamada, "Yeni hükümet halkı temsil etmiyor ve düşmeli. RCD'ye hayır" dedi. 20 yıl cezaevinde yatan Şuru, 30 Ekimde salıverilmişti.

Ennahda'nın Fransa'daki yetkililerinden Hüseyin Ceziri de Tunus'ta altı ay içinde yapılması öngörülen devlet başkanlığı seçimlerinde aday göstermeyeceklerini, ancak genel seçimlere katılacaklarını belirterek, "Ennahda olmaksızın demokratik bir geçiş dönemi olmaz" dedi.

Başbakan Muhammed Gannuşi'nin dün açıkladığı yeni kabineye de tepki gösteren Ceziri, kabinenin 24 üyesinin devrik devlet başkanının ekibinden eski bakanlar ile üç yasal muhaliften oluştuğunu, büyük oyuncuların dışlandığını söyledi. Ceziri, "Bu bir ulusal uzlaşma hükümeti değil, ulusal dışlama hükümeti" dedi.

Öte yandan, rejimin değişmesindeki gösterilerde büyük rol oynayan Tunus'un merkezi işçi sendikası UGTT, yeni hükümeti tanımadığını açıkladı. Sendikanın sözcüsü İfa Nasır, Tunus Genel İşçi Sendikası'nın (UGTT) bugün yaptığı olağanüstü toplantı sonunda yeni hükümeti tanımama kararı aldığını belirterek, hükümetteki üç temsilcisine çekilme çağrısı yaptı.
 

3 bakan istifa etti

Tunus'ta dün kurulan ulusal birlik hükümetinde yer alan bakanlardan üçü görevlerinden ayrıldı. Hükümetten ayrılan bakanların ülkede son bir aya yayılan isyanlarda önemli rol oynayan Tunus İşçi Sendikası'ndan oldukları bildirildi.

Fransız haber ajansı AFP, görevden çekilen üç bakanın isimlerini Anouar Ben Gueddour, Abdeljelil Bedoui ve Houssine Dimassi olarak duyurdu. AP, istifa eden bakanlardan birinin ulaşımdan sorumlu bakan olduğunu bildirdi.

Dün oluşturulan ulusal birlik hükümetinde, devrik Cumhurbaşkanı Bin Ali'nin partisinden isimlerin yer alması tepkiyle karşılanmıştı. Sözkonusu eleştiriler en çok hükümeti oluşturan Başbakan Muhammed Ganuşi'ye yöneltilmiş, Tunus İşçi Sendikası yeni kurulan hükümeti tanımayacağını açıklamıştı. Bu arada hükümet, ülkede son bir ayda yaşanan olaylarda 78 kişinin hayatını kaybettiğini onayladı.

 

Muhalefet istifa etti

Tunus'ta kurulan ulusal birlik hükümetinde devrik Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin partisinden bakanların bulunmasını protesto için 3 bakanın istifa etmesinin ardından, muhalefet lideri Mustafa Bin Cafer'in de hükümetten istifa ettiği bildirildi.

Muhalefetteki İş ve Özgürlük İçin Demokratik Forum Partisinin önde gelen üyelerinden Hadi Ridayu, Reuters'a yaptığı açıklamada, ulusal birlik hükümetinde Genel Sağlık Bakanı olan Mustafa Bin Cafer'in hükümette iktidar partisinin üyelerinin bulunmasını protesto için istifa ettiğini belirtti.

Daha önce de Tunus'taki ayaklanmada etkin olan işçi sendikasıyla bağlantısı bulunan 3 bakan aynı gerekçeyle istifa etmişti. Tunus Genel İşçi Sendikası (UGTT), yeni hükümeti tanımadığını açıklamıştı.

Sendikanın sözcüsü İfa Nasır, UGTT'nin yeni hükümeti tanımama kararı aldığını belirterek, hükümetteki üç temsilcisine çekilme çağrısı yapmıştı.

 

İktidarda da istifalar var

Tunus Devlet Başkanı Fuad Mebazza ve Başbakanı Muhammed Gannuşi'nin, muhalefetin talepleri doğrultusunda iktidar partisinden istifa ettiği bildirildi.

Devlet televizyonunun haberinde, muhalefetteki siyasetçiler ve sendika liderlerinin, iktidar partisi üyeleri bulunduğu sürece geçici hükümeti düşürme tehdidine karşı Mebezza ve Gannuşi'nin iktidardaki Demokratik Anayasal Birlik partisindeki tüm görevlerinden istifa ettiği belirtildi.

Mebezza ve Gannuşi'nin devlet başkanı ve başbakan olarak görevlerini sürdüreceği kaydedildi.

Tunus'ta binlerce kişi, yeni kurulan ulusal birlik hükümetinde devrik Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin Demokratik Anayasal Birlik Partisi'nden (RCD) üyelerin bulunmasını protesto etmişti. Ayrıca ulusal birlik hükümetinden 4 bakan, yeni kabinede iktidar partisinden bakanların bulunmasını protesto için istifa etmişti.

 

İşçi sendikasının bakanları hükümete yeniden katılmayacak

Tunus'taki ayaklanmada etkin olan işçi sendikası, yeni hükümette iktidar partisinin üyelerinin bulunmaması taleplerini karşılamak için geçici devlet başkanı ve başbakan partiden istifa etmesine rağmen, hükümete yeniden katılmayacağını bildirdi.

Tunus Genel İşçi Sendikasının (UGTT) liderlerinden Abid Briki, Reuters'a yaptığı açıklamada, esas koşullarının yeni hükümette eski hükümetten hiçbir bakanın bulunmaması olduğunu belirterek, taleplerinin, anayasal olarak yeni hükümeti kurmakla görevli Başbakan Muhammed Gannuşi'yi kapsamadığını söyledi.

Briki, istifa eden bakanlarının ulusal birlik hükümetine geri dönmeyeceğini ifade etti.

Sendika, devrik Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin Demokratik Anayasal Birlik Partisi'nden (RCD) bakanların birlik hükümetinde yer almasını protesto etmek için gün içinde kabinedeki 3 bakanını çekmişti. Ulusal birlik hükümetinde Genel Sağlık Bakanı olan muhalefet lideri Mustafa Bin Cafer de aynı gerekçeyle istifa etmişti. Bunun ardından geçici Devlet Başkanı Fuad Mebazza ve Başbakanı Muhammed Gannuşi'nin, muhalefetin talepleri doğrultusunda iktidar partisinden istifa ettiği bildirilmişti.

 

İlgili haberler için tıklayınız:

 "Fransız hükümeti Tunus konusunda hata yaptı"

Tunus'ta gösteriler sanal dünyaya taştı

THY, Tunus seferlerini başlattı

Tunus devrik lideri hakkında bir iddia daha

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler