Turgut Öker davası görüldü

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker hakkında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın 2’inci duruşması Kartal’da bulunan İstanbul Adliyesi 25. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, bu dava ile yargılanmak istenenin Alevilik ve Alevilik değerleri olduğunu söylerken, Öker de, “Alevi toplumunun ilkelerini, Aleviliği yargılayamazsınız” dedi.

Yayınlanma: 26.02.2020 - 15:07
Abone Ol google-news

Öker’in 2014 ile 2016 yıllarında sosyal medya hesapları üzerinde yaptığı paylaşımlar nedeniyle Erdoğan’a hakaret ettiği ve terör örgütü propagandası yaptı suçlamasıyla açılan ve iki yıla kadar hapis cezası istenen davanın ikinci duruşması saat 10.30’da başladı. Yoğun katılımdan dolayı konferans salonuna alınan duruşmaya Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, CHP Milletvekilleri Orhan Sarıbal, Ali Şeker, HDP Milletvekilleri Zeynel Özen, Musa Piroğlu, Dilşat Canbaz, Kemal Bülbül, Sol Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, sanatçı Pınar Aydınlar, Avrupa’dan birçok milletvekili ve çok sayıda Alevi yurttaş katıldı.

‘SESSİZ KALAMAZDIM’

Duruşmada savunma yapan Öker, “30 yıldır Alevi kurumlarında görev yapıyorum. Berkin Elvan ve Gezi’de katledilen tüm insanlar için tepki göstermeliydim. Bu cinayetler Alevilere yönelik işlendi. Sessiz kalmamazdım. Burada ben değil Alevi toplumu yargılanıyor. Beni yargılanabilirsiniz ama Alevi toplumunun ilkelerini, Aleviliği yargılayamazsınız. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bize karşı istediğini söyleyebiliyor ama bizim onu eleştirmemiz suç oluyor” dedi.

29 NİSAN’A ERTELENDİ

Avukat savunmaların ardından mahkeme, Öker hakkında açılan tüm dava ve soruşturmaların birer örneklerinin dosyaya konulmasına, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılarak Öker’in sosyal medya hesaplarının incelenmesi için kolluğa verilmiş her hangi bir hakim veya savcı talimattı olup olmadığının sorulmasına karar vererek duruşmayı 29 Nisan 2020 tarihine erteledi.

‘BEN NE DERSEM O OLACAK’

Duruşma sonrası adliye önünde yapılan açıklamalarda konuşan CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, aslında yargılanmak istenen alevilik ve değerleri olduğunu vurgulayarak, “Bir adamın ülke üzerinde kurduğu kara bulutlar altında, muhalefet eden herkese karşı bir baskı uygulanmakta. ‘Ben ne dersem o olacak’ anlayışını kabul etmemiz mümkün değil. Zulme karşı direnişten, iktidara biat etmemeye, çevreden, insandan yana olmayı hep birlikte sürdüreceğiz” diye konuştu.

‘ZAPATA’DIR, MANDELA’DIR’

Suriye’de askeri ölüme götüren, Van’da yurttaşını deprem ve çığ altında kurtaramayan, intiharlara sebep olan bir AKP ve MHP iktidarı ile karşı karşı olduğunu kaydeden HDP Milletvekili Kemal Bülbül’de şu ifadeleri kullandı: “Bu acizliğini, bizi yargılayarak atlamaya çalışıyorlar. Burada yargılanan Emiliano Zapata’dır, Nelson Mandela’dır. AKP-MHP’nin Yezid politikasına izin vermeyeceği, bu ablukayı kıracağız.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler