Turgut Özakman'a sansür

Bakanlığın Özakman’ın ‘Fehim Paşa Konağı’ adlı oyunundan desteğini çekmesi, ‘İçinde eleştiri olabilecek bu oyunun sorumluluğunu kimse almak istemiyor” denilerek açıklandı. Koray Erkök, oyun II. Abdülhamit döneminde geçtiği için Ankara’daki yetkililerin projeye verilen desteği imzalamak istemediğini belirtti.

Turgut Özakman'a sansür
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.08.2014 - 23:34

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye-Polonya ilişkilerinin 600. yılı nedeniyle tiyatro ve dizi oyuncusu Koray Erkök’ün öncülüğünde Varşova’da sahnelenecek Turgut Özakman’ın yazdığı “Fehim Paşa Konağı” adlı oyun için önceden vaat ettiği proje desteğini geri çektiği öğrenildi. Yaklaşık 50 bin avroyu bulan projenin masraflarının birçoğunun Polonya tarafından karşılandığı belirtilirken, oyuncu Koray Erkök, “Bakanlığın projeyi geri çekme gerekçesi ‘İçinde eleştiri olabilecek bu oyunun sorumluluğunu kimse almak istemiyor’ olarak açıklandı” dedi.

Türkiye ile Polonya ilişkilerinin 600. yılı nedeniyle tiyatro ve dizi oyuncusu Koray Erkök öncülüğünde Polonya’da sahnelenmek üzere Turgut Özakman’ın yazdığı “Fehim Paşa Konağı” adlı oyun için bakanlık ile Polonya arasında bir anlaşma imzalandı. Ancak projeye verilecek desteğin son anda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan geri çekildiği ortaya çıktı.

Konuya ilişkin Cumhuriyet’e açıklamalarda bulunan Koray Erkök, bundan 7 ay önce Varşova’ya gidip, Avrupa’da turnelere çıkabilmek için gezici, küçük bir tiyatro kumpanyası kurduğunu, bu arada da bakanlığa Polonya ile Türkiye ilişkilerinin 600. yılı nedeniyle “Fehim Paşa Konağı”nın sahnelenmesi için proje sunduğunu kaydetti.

Adam Miczkewicz Enstitüsü’nün de destek verdiği oyun için Varşova’nın en iyi tiyatrolarından biri ile her konuda anlaşıldığını dile getiren Erkök, “Aralık ayında Polonya Büyükelçiliği konutunda yapılan toplantıda Kültür Bakanlığı temsilcilerine projeyi sundum ve 35 bin avro bütçe çıktı. Benimle bu projede işbirliği yapan Polonyalı heyet de oradaydı ve derhal çalışmalara başladı. Tiyatro bulundu, anlaşmalar imzalandı. Ülkenin saygın tiyatrolarından Powszechny Tiyatrosu bize salon ve üç prömiyer, bir de lojistik ve oyunun promosyonları dahil masrafların neredeyse yarısı kadar destek vermeyi kabul etti” dedi.

Görüşmelerin ardından kendi imkânları ölçüsünde 6 ay kadar Varşova’da yaşayıp, oyunu gerçekleştirmeye çalıştığını dile getiren Erkök, temmuz ayı ortalarında oyun için Türk tarafına düşen dekor, kostüm ve aksesuar masrafları için yeniden bakanlığa başvurduğunu anlattı.

Başvurusunun ardından bakanlık yetkililerinin kendisine “oyun için prömiyerden önce ön ödeme yapmayacaklarını” bildirdiğini dile getiren Erkök, durum üzerine oyunun organizasyonunu üstlenen Polonya Uluslararası Tiyatro Enstitüsü’ne bağlı ITI-PO Tiyatro’nun yetkililerinin de “Prömiyer için dekor ve kostüm önceden alınmalı, yoksa prömiyer olamaz. Tüm dünyada böyledir bu” diyerek, Varşova’daki Türk Kültür ve Tanıtım Müşavirliği’ne başvurduğunu kaydetti.

Ancak her şeye karşın Türk tarafından bir ödeme yapılmadığını ve Türk hükümetinin ödeyemediği 8 bin 900 avroluk ön ödeme parasını Türk İşadamları Derneği’nden borç karşılığında bulduğunu dile getiren Erkök, yakın bir zamanda da Varşova’daki Türk Kültür ve Tanıtım Müşavirliği’nden bir haber aldığını, kendisine “İçerisinde eleştiri olabilecek bu oyunun sorumluluğunu kimse almak istemiyor” yanıtının verildiğini kaydetti.

Erkök, oyun II. Abdülhamit döneminde geçtiği için Ankara’da yetkililerin projeye verilen desteği imzalamak istemediğine de dikkat çekerek, son yanıtın ardından Türk tarafının projeden çekildiğini açıkladıklarını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon