Turizmci, carettaları önemsiyor

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Erdoğan, turizmcilerin mavi bayrak kadar önemsedikleri caretta carettaların yuvalarını koruduğunu söyledi.

Yayınlanma: 22.06.2011 - 14:52
Abone Ol google-news

Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mayıs ayının son haftasından itibaren sahillere yumurta bırakmaya başlayan caretta carettaların Antalya bölgesindeki en önemli yuvalama alanlarının Boğazkent, Kızılot, Denizyaka, Demre ve Patara kıyıları olduğunu belirtti.
Caretta caretta yuvalarının en çok bilinçsizlik nedeniyle insanlar tarafından tahrip edildiğini anlatan Erdoğan, bir çoğunun da hayvanlar tarafından zarar verildiğini kaydetti. Erdoğan, belediyelerin ve turizmcilerin kumsallarda yumurta bulunan alanlarda koruma kafesleri yaparak yazılı levha asmaları gerektiğini söyledi.

Vatandaşların caretta caretta yuvalarının korunması konusunda bilinçlenmeye başladığını vurgulayan Erdoğan, ''Oteller, caretta caretta yuvalarının korunması konusuna mavi bayrak kadar duyarlılar. Oteller, kendi sahilindeki yuvaları koruyorlar'' dedi.

Üniversite olarak Boğazkent ve Denizkaya bölgelerinde caretta caretta konusunda çalışmalar yaptıklarına değinen Erdoğan, ''Benim başkanlığımda 8 kişilik ekiple hem Denizyaka hem de Boğazkent'ten gözlem yapıyoruz. Gözlemlerimizde yumurta ve yuvalara rastladık. O bölgelerde bulunan otel yöneticileri ile görüşmelerde bulunarak caretta carettaların yuva ve yumurtaları konusunda bilgiler verdik. Bölgede bulunan turistler de çalışmalarımıza ilgi gösteriyorlar'' diye konuştu.

Caretta carettaların yumurtadan çıkış dönemlerinin önemini açıklayan Erdoğan, ''Yuvadan çıkan caretta carettalar sürat motorları ve tekneler yüzünden yaralıyorlar ya da ölüyorlar. Ayrıca balıkçı ağları da onlar için en büyük tehlikelerden biri'' dedi.

Caretta carettaların yuvalama alanlarının yoğun olduğu yerlerde 15 Temmuz - 15 Eylül tarihleri arasında aydınlatma sisteminin azaltılması gerektiğini de hatırlattı.
Erdoğan, yavruların yönlerini şaşırarak deniz yerine otele doğru gitmelerinin önlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler