Turizmde yeni bir cazibe merkezi doğuyor
Türkiye'de sanayi ve ticaretteki başarısıyla adından söz ettiren Gaziantep, turizmde de yıldızı parlayan şehirlerden birisi olarak öne çıkıyor.
Binlerce yıllık tarihinde büyük uygarlıklara beşiklik eden Gaziantep'te, son yıllarda ivme kazanan yatırımlarla tarih ve kültür turizmi büyük önem kazandı. Yerli ve yabancı 1 milyondan fazla turistin ziyaret ettiği Gaziantep'te, Fırat Nehri kıyısındaki Zeugma Antik Kenti'nin ziyarete açılması, tarihi ve doğal güzellikleri içinde barındıran Rumkale'de restorasyon çalışmalarının ve dünya tarihinde ilk yazılı anlaşmanın yapıldığı Karkamış Antik Kenti'nde kazıların tamamlanmasıyla birlikte yılda 5 milyon turistin çekilmesi hedefleniyor.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, 2012 yılının eğitimde ve kültür turizminde başlattıkları projelerin hayata geçtiği yıl olacağını söyledi. Turizm projelerinin meyvelerini toplayacaklarını ifade eden Yılmaz, ''Gaziantep'e gelen turist 1 milyonu aştı. 2023 hedefimiz 5 milyon turist. Bu hedefimize ulaşmada Zeugma Antik Kenti'nin ziyarete açılmasının, Rumkale'nin, Karkamış'taki kazıların çok büyük katkısı olacak'' dedi.
Turizmde bu yıl öne çıkacak yatırımlarından birisinin, Nizip ilçesinde Fırat Nehri kenarındaki Zeuma Antik Kenti'ni ziyarete açmak olduğunu belirten Yılmaz, Anıtlar Yüksek Kurulu'ndan geçen projeleri kapsamında antik kentte peyzaj çalışması, rekreasyon alanları, yürüme yolları, ışıklandırma, otopark, turnikeler, kafeterya, kazı evi ve iskele yapacaklarını belirtti.
Yılmaz, ''Projenin maliyeti 1 milyon lira. Şu anda ihalede. İlkbahara girmeden çalışmalara başlayacağız ve yazın başında Çingene Kız'ın doğduğu, mozaiklerin bulunduğu ören yerini turistlerin ziyaretine açacağız. Orada kazılar devam ediyor. Turistler kazıları yerinde görebilecekler'' diye konuştu.
'Daha çok turisti çekeceğiz'
Bir diğer hedeflerinin Gaziantep Kalesi'ni ziyarete açmak olduğunu ifade eden Cafer Yılmaz, 2 yıldır süren restorasyonun tamamlandığını, kale üstünde yürüme yolları yapıldığını ve ayrıca buradaki hamam ile caminin üstünün kapatıldığını bildirdi. Yılmaz, şunları kaydetti: ''Kültür ve Turizm Bakanlığından talimat geldi, 2012 yılında kaleyi turizme açacağız. Kalenin içindeki Savunma ve Kahramanlık Panoraması Müzesi'nin içinden merdiven yaparak, kale üstüne çıkışı sağlayacağız. Onun projesini yaptırıyoruz, kaynağımız var. Kalenin üstünü ışıklandıracağız, ayrıca oranın yapısını bozmayacak bir kafeterya açacağız. Bahar ayında güzel bir konserle kalenin üstü artık turizme açılacak.''
Ulaşımın, turizm açısından önemine işaret eden Yılmaz, 24 kilometrelik Yesemek turizm yolunu genişleterek güvenli konforlu bir yol haline getirdiklerini ve önümüzdeki günlerde açacaklarını, 34 kilometrelik Rumkale turizm yolunda çalışmaları tamamlamak için hazırladıkları projeyi Kalkınma Ajansı'na sunacaklarını, Kültür ve Turizm Bakanlığından da fon talebinde bulunduklarını bildirdi.
Toplam 6 milyon lira gereken Rumkale turizm yolunu bu yıl tamamlayacaklarını belirten Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: ''2012'de Rumkale daha da hareketlenecek. Oradaki evleri restore ediyoruz. Kilise ve caminin restorasyonu, doğu batı aksında yürüyüş yolu bitmek üzere. Kafeler ve butik oteller olacak. Rumkale, Halfeti ve Zeugma arasında turistik turlar düzenlediğimiz Kumla vapurumuzun şu anda tadilatını yapıyoruz. İstanbul'dan boğaz turu yapan çift katlı büyük bir gezi teknesini satın alarak getirteceğiz. Yol çalışması buraya ivme katacak, cazibesi artacak. Özel sektörün yatırım akışı olacak. Böylece daha çok turisti çekeceğiz.''
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!