Türk bankalarına uyarı
Financial Times, Citigroup'un, Türk ekonomisinde "gerçek sorun"un artık toplam kredideki büyüme değil, tüketici kredilerindeki hızlı artış olduğunu savunduğuna dikkat çekerken bankaların Merkez Bankası'nı daha sert önlemleri almaya "kışkırttığını" öne sürdü. Gazete ayrıca, bankaların politikacılardan sempati beklememesi gerektiğini de yazdı.
Financial Times gazetesi, Citigroup tarafından yayımlanan bir nota dikkat çektiği haberinde "Türkiye'nin alışılmış dışındaki para politikasına ilişkin tartışmalar, büyük ölçüde zorunlu karşılıklardaki artışların istendiği gibi hızlı kredi büyümesini azaltıp azaltmayacağı ve ekonominin fazla ısınmasını durdurup durdurmayacağında odaklandı" diye yazdı. "Ancak Citigroup, geçen hafta yayımlanan bir notta reel problem artık toplam kredideki büyümenin olmadığını savunuyor" diyen gazete, "Citigroup'un analisti Emre İzgi'ye göre esas sorun, bankaların daha az karlı olan kurumsal kredileri azaltıp daha karlı olan tüketici kredilerde hızlı ilerlemeyi sürdürmesidir" diye yazdı.
'Bankalar daha sert önlemleri kışkırtıyor'
Citigroup verilerine göre, toplam kredideki yıllık artışın yüzde 23 düzeyinde bulunurken tüketici kredilerin yüzde 41 arttığı, bu oranın çok amaçlı kredilerde yüzde 56'ya ulaştığını belirten gazete, bankaların kendi çıkarların doğrultusunda hareket etse de Merkez Bankası'nı daha sert önlemleri almaya "kışkırttığını" öne sürdü. Haberde şöyle denildi: "İzgi şöyle yazdı: 'Genişleyen dış ticaret açığına en önemli katkıda tüketici kredileri, özellikle çok amaçlı tüketici kredilerinin yaptığını düşünürsek eğer, o zaman daha büyük tablo, şimdiye kadar alınan politika önlemlerinin geri teptiğini gösteriyor."
'Bankalar politikacıları daha sert önlem almaya zorlayabilir'
Haberde, bankalarca şimdiye kadar açıklanan ilk çeyrekteki karların, zorunlu karşılıklarındaki birbirini takip eden ve sistemden 20.6 milyar liralık likiditesini çeken artışlardan analistlerin korktuğu kadar olumsuz etkilenmediğini gösterdiği kaydedildi. Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Erdem Başçı'nın mevcut politikayı değiştirmek için bir neden görmediğini net bir biçimde dile getirdiğini kaydeden Financial Times, politika belirleyicilerinin amacının "Türkiye'yi dış şoklara kırılgan kılan büyük cari işlemleri açığını körükleyen iç tüketimi soğutmak olduğunu" vurgulayarak bankaların kendi çıkarlarının doğrultusunda hareket etse de "Merkez Bankası'nı daha sert biçimde bastırmaya kışkırttıklarını" öne sürdü. Gazete şöyle devam etti: "İzgi, bankaların, şimdi kendi bireysel çıkarlarının doğrultusunda hareket ederek politikacıları daha sert önlemleri almaya zorlayabileceği uyarısını yaptı. Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıklarını daha fazla yükseltmek için olanağının bulunduğunu ve bu önlemleri bazı tüketici kredilerdeki daha yüksek vergiler, daha sıkı bir mali politikası ve nihayet daha yüksek faiz oranlarının izleyebileceğini söyledi."
'Bankalar siyasetçilerden sempati beklemesin'
Financial Times, "Net olan bir şey var o da bankalar. Karlarındaki daralmadan şikayet ederse siyasetçilerden sempati beklememeli" dedikten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uyarılarına da dikkat çekti. Gazete, Erdoğan'ın, "reel faizlerini adeta sıfırlamalıyız. Hedef bu olmalı" sözlerini de yansıttı.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması