"Türk dostu" senatör öldü

Amerikan kongresinde Türkiye'ye en yakın isimlerden biri olarak bilinen ve 1952 yılından bu yana milletvekili ve senatör olarak kongreye hizmet veren Demokrat Parti West Virginia Senatörü Robert Byrd 92 yaşında hayatını kaybetti.

Yayınlanma: 28.06.2010 - 11:01
Abone Ol google-news

Demokrat Parti West Virginia Senatörü Robert Byrd'ın ölümü, ABD Başkanı Barack Obama'nın partisi Demokrat Parti'nin Senato'daki çoğunluğunu değiştirmeyecek.

Demokrat Parti'den West Virginia Valisi Joe Manchin'in, Byrd'ın yerine Demokrat Partili bir ismi ataması bekleniyor. Atanan Demokrat Partili isim, Byrd'ın 2012'de sona erecek görev süresini tamamlayacak.

Washington'daki bir hastaneye, ağır sıcak çarpması teşhisiyle kaldırılan Byrd'da daha sonra yaşa bağlı komplikasyonların olduğu bildirilmişti.

Byrd, 1912'den 1969'a kadar 57 yıl 7 dönem Kongre milletvekilliği ve senatörlüğü yapan Arizonalı Carl Trumbull Hayden'ın (1877–1972) rekorunu 58 yıl Kongre üyeliğiyle kırmıştı.
Temsilciler Meclisi ile Senato'dan oluşan Amerikan kongresinin toplantılarına Senatör Byrd, yüzde 98 oranında katılmıştı.

Robert Byrd, görevi boyunca Türkiye'nin meselelerine destek çıkmış bir isim olarak biliniyor. Byrd, 1990 yılında Amerikan Senatosunda, dönemin Senatörlerinden Bob Dole'un sunduğu 1915 olaylarına ilişkin Ermeni tasarısına karşı, çok seyrek görülen bir uygulama olan "filibuster" yöntemini kullanarak, üç gün boyunca senatoda konuşmuş ve tasarının kabulünü engellemişti.

ABD kongresi kurallarına göre bir senatörün bir tasarıyı "filibuster" yöntemiyle engelleme imkanı bulunuyor. Buna göre Senatör, ilgili konuda günlerce kongrede konuşmayı göze alırsa, tasarının oylanmasını engelleyebilir. Bir senatörün filibuster yapmasını engellemek için ise 100 üyeli senatodan 60 kişinin onayı gerekiyor. Dole, Byrd'ün filibuster girişiminin önünü kesmek için Senato'da oylama istemiş ancak bunun için gereken 60 oya ulaşamamıştı. Böylece Senatör Byrd'ün üç gün boyunca konu hakkında kongrede konuşmasıyla Ermeni tasarısı engellenmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler