"Türk ekonomisi kırılgan olmayı sürdürüyor"

New York Times tarafından yayımlanan bir analizde Türkiye'nin IMF ile görüşmeleri askıya almasından sonra ekonomideki bazı olumlu göstergelere bakılarak, "Türkiye, görünüşteki yenilgiyi geçici bir zafere dönüştürdü" ama "Ekonomi, kırılgan olmayı sürdürüyor" denildi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.08.2009 - 06:27

Türkiye'nin IMF ile müzakereleri askıya almasından sonra ekonomideki bazı olumlu göstergelere dikkat çekilerek, "Türkiye, görünüşteki yenilgiyi geçici bir zafere dönüştürdü" yorumları yapılıyor. The New York Times'de yayımlanan bir analizde Türkiye'nin, küresel kriz ortasında bir destek planından yoksun kalmakla birlikte "hem bir ekonomik felaketi, hem de IMF kredileri ile birlikte gelen kısıtlamaları bertaraf etmeyi başardığı" belirtilirken, "Ancak ekonomisi, kırılgan olmayı sürdürüyor" görüşü de dile getirildi.

New York Times tarafından "Türkiye'nin riskli bahisi" başlığı ile yayımlanan analizde, Türkiye'nin IMF ile yaptığı görüşmelere işaret edilerek, "Türkiye, görünüşteki yenilgiyi geçici bir zafere dönüştürdü. Bu yılın başlarında Uluslararası Para Fonu ile müzakerelere sıkı pazarlıkçı bir yaklaşım, ülkeyi küresel kriz ortasında bir destek planından yoksun bırakmıştı. Türkiye, bir ekonomik felaketi ve IMF kredileri ile birlikte gelen kısıtlamaları bertaraf etmeyi başardı. Ancak ekonomisi, kırılgan olmayı sürdürüyor" yorumunu yapıldı.
 

"Uzmanlar daha da yanılamazdı"

Türkiye Şubat ayında IMF ile görüşmelerden çekildiğinde iktisatçıların, "Hükümetin, yatırımcılar arasındaki kredibilitesini riske atarak her şey kaybetme tehlike ile karşı karşıya bulunduğu" uyarısını yaptıkları kaydedilen analizde, "Uzmanlar daha da yanılamazdı. Müzakereler askıya alınmasından bu yana İMKB endeksinin yüzde 79 yükseldi. Türk devlet tahvilleri getirileri rekor düşük düzeylerine indi ve yüzde 5.4 enflasyon oranı, Merkez Bankası'nın yıl sonu hedefinin altında" denildi.
 

"Türkiye'nin başarısı hükümetin kontrolü dışındaki faktörlerden"

GSYH'nın bu yıl yüzde 2 büyümesi beklentisinin de dile getirildiği analizde buna karşın analizde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin IMF olmadan da idare edebileceğini söylediğini anımsatarak ancak Erdoğan'ın iki defa düşünmesi gerektiği savunularak şu yorum yapıldı:

"Türkiye'nin başarısı, daha çok hükümetin kontrolü dışındaki faktörlerin sonucudur. Hisse ve tahvil getirileri, riskli varlıklar konusundaki küresel düzeltmeden yararlandı. Enflasyonun adeta yarı yarıya inmesi de önemli ölçüde petrol fiyatlardaki düşüş ve gerileyen iç tüketimden kaynaklanıyor. Sanayi üretimi, Haziran ayında ardı ardına 11 ay düştü. İşsizlik oranı da yüzde 15'de seyrediyor."

Merkez Bankası'nın ölçülü faiz indirimlerinin, bir toparlama olmadığı sürece devam edeceğinin işaretini verdiğine de dikkat çekildiği analizde buna rağmen açığın bu yıl GSYH'nın yüzde 5'ini bulacağını, böylece kötüleşen kamu finansmanının, faiz oranlarındaki düşüşünü sınırlayacağı belirtilerek "Otoriteler, IMF kredisi ile veya olmadan, dikkatle hareket etmeli" uyarısı da yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon