'Türk futbolu zarar görüyor'

Fenerbahçe Kulübü, şike iddianamesinin ek klasörlerinde yer alan konuşmaların 'haberleştirilmesini' eleştirdi.

Yayınlanma: 23.12.2011 - 14:14
Abone Ol google-news

Kulübü'nün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"3 Temmuz 2011 tarihinden bu yana yürütülmekte olan ve birçok kulüp ile birlikte kulübümüzün de içerisinde  bulunduğu soruşturma ile ilgili her gün gazetelerde yüzlerce haber yayınlanmaktadır.

Kimi gazeteci refleksi ile kimi ise adeta kasıtlı olarak doğruluğu araştırılmadan yayınlanan birçok haber, kulübümüze ve Türk futboluna ciddi anlamda zarar vermektedir.

Bu noktada; kulübümüz, basında yer alan, doğruluğu araştırılmayan ve kulübümüze söz hakkı verilmeden yapılan haberler ile ilgili sık sık açıklama ve düzeltmeler yapmak zorunda kalmaktadır.

Konuyla bağlantılı olarak; dün de Milliyet Gazetesi'nin yapmış olduğu ve Başkanımız Sayın Aziz Yıldırım'ın, hakemlerin tuttuğu takımların kaydını tutarak adeta "fişleme" yaptığı haberi üzerine bir açıklama yapma ihtiyacı doğmuştu.

Açıklamamızda; bu şekilde bir uygulamanın söz konusu olmadığını, Başkanımızın sekreterinin bilgisayarında bulunan ve hakemlerin tuttukları takımları gösteren bu dosyanın, 16 Ocak tarihli Akşam Gazetesi'nde yayınlanan bir haber olduğunu ve bir kongre üyemiz tarafından bu haberin başkanımıza, kendisinin habere dikkatini çekmek amacıyla gönderilmiş olduğunu, açıkladık.

Bunun üzerine; Milliyet Gazetesi, açıklamamızda dikkat çektiğimiz yanlış anlaşılmayı, söz konusu haberini ana sayfadan ve spor sayfasından yaptığı haber ile düzeltmiştir.

Gazetecilik meslek kurallarının ve etik değerlerinin hergün defalarca ayaklar altına alındığı ve taraflara söz hakkı tanınmadığı bu süreçte; yaptığı yanlış haberi düzelterek, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesine engel olan Milliyet Gazetesi'ne teşekkür ederiz.

Gazeteciliğin temel kurallarından biri olan bu hassasiyetin; diğer tüm basın-yayın kuruluşları tarafından da uygulanmasını beklediğimizi, önemle hatırlatırız."


İkinci açıklama

Fenerbahçe Kulübü, bu açıklamasından birkaç dakika sonra da ikinci bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Spor; dünya üzerinde evrensel-bütünleştirici bir değer olarak tanımlanmakla birlikte, statü ve konum ayrımı gözetmeksizin toplumun her kesimini birbirine bağlayan; insanların sosyalleşmesini sağlayan değerler bütünüdür.

Spor kulüplerine toplumun her kesiminden insanlar üye, taraftar olurlar ve spor kulüplerinin etkinliklerine katılırlar. Kazanılan ulusal ve uluslararası başarılardan sonra devletin her erkanından kulüplere, başkanlara, yöneticilere tebrik mektupları gelir, bu başarılarla yine kimlik-statü fark etmeksizin ülkenin her bireyi gurur duyar.

Spor kulüpleri, sadece spor müsabakaları düzenleyen ya da bunlara katılan oluşumlar değildirler. Kulüpler; çeşitli etkinlik ve davetler ile üyelerini ve taraftarlarını dönem dönem bir araya getirirler.

Söz konusu davetler, kimi zaman devletin üst yönetimini, yargı mensuplarını, taraftar derneklerini; kimi zaman ise herhangi bir kurumun çalışanlarını bir araya getirir. Aynı renklere gönül veren ya da spor sevdalısı olan kişilerin bir araya geldikleri bu etkinlikler, tüm spor kulüpleri tarafından sık sık düzenlenir.

Zaman zaman da devletin çeşitli kademelerindeki yönetici ve kurumların ya da özel kuruluşların verdikleri çeşitli davetlere, kulüp başkanları, yöneticileri ve idarecileri katılırlar.

Benzer şekilde; Kulübümüzün, 2 Mart 2011 tarihinde yargıtay ve danıştay üyelerine verdiği bir yemek davetini Star Gazetesi’nin haberinde olduğu gibi "Yargıda Şike Girişimi" olarak adlandırmak ve bunu bu şekilde haberleştirmek son derece yanlış ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir girişimdir.

Kulübümüz tarafından, Ankara’da sporcularımızın kamp yaptığı, üyelerimizin de hizmetinde olan tesislerimizde, 103 üst düzey yargı mensubuna verilen bir yemek davetini, bu şekilde adlandırmak hem Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu durumundaki Fenerbahçe Spor Kulübü’ne hem de söz konusu davete katılan 103 yargı mensubuna yönelik ağır bir hakaret ve iftira niteliğindedir.

Daha önce de; gerek kulübümüz gerekse diğer spor kulüpleri tarafından defalarca yapılan bu ve benzeri davetlerden birinin, bu şekilde yorumlanması kabul edilemez.

Basının; önlerine gelen bilgi ve iddiaları önce akıl ve mantık süzgecinden geçirerek değerlendirmeleri ve gazeteciliğin asli kurallarından biri olan ’Taraflara söz hakkı verme ilkesi’ne bağlı olarak Kulübümüze de başvurup konuyla ile ilgili bilgi almaları gerektiğini, önemle hatırlatmak isteriz..."


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler