"Türk halkının inanabileceği bir soruşturma olmalı"

AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, dokuz kişinin hayatını kaybettiği "Gazze filosu" olayının soruşturulması gereğini vurgularken, "İsrailliler, Filistinliler ve herkesten çok Türk halkının inanabileceği bir soruşturma olmalıdır. Bundan kaçamayız ve inandırıcı, etraflı ve tarafsız olmalı" dedi.

Yayınlanma: 14.06.2010 - 08:40
Abone Ol google-news

AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton, New York Time gazetesince yayınlanan Gazze'nin "tehlikeli izolasyonuna son verilmesi"nin önemini vurguladığı makalesine "Gazze filosu"na kanlı baskının soruşturması gereğine vurgu yaparak başladı. Ashton şunları yazdı:
"Bildiğimiz kadarıyla Gazze sahillerinin yakınlarındaki uluslar arası sularda bir soruşturma gerektiren koşullarda dokuz kişi öldü. Bu, İsrailliler, Filistinliler ve herkesten çok Türk halkının inanabileceği bir soruşturma olmalıdır. Bundan kaçamayız ve inandırıcı, etraflı ve tarafsız olmalı. 31 Mayıs sabahı olup bitenleri tam olarak ortaya çıkartmalıyız."

Ashton, filonun neden Gazze'ye gittiğinin göz önünde tutulması önemine de vurgu yaptığı makalesinde "Üç ay önce bir yılı aşkın bir süreden sonra Gazze ile İsrail arasındaki sınırı geçmesine izin verilen tek siyasetçi olarak Gazze'nin acılarına ve İsrail'in korkularına ilk elden tanık oldum. Gazze'deki koşulları zalim olduğu kadar tuhaf da olduğunu gördüm" sözlerini de kullandı.

Ablukanın sıradan insanları vurduğu, yeniden yapılanmayı önlediği ve radikalizmi körüklediği uyarısını yapan Ashton, İsrail'in halkının güvenliğini sağlama hakkının bulunduğunu ancak ablukanın tam olarak etkili de olmadığını savundu.

Catherine Ashton'un, AB Dışişleri Bakanlarının Gazze'ye halkın ihtiyaç duyduğu malların girmesine ilişkin pratik bir planı inceleyeceğini anlattığı makalesinde Gazze ablukasının kaldırılmasının kolay olmayacağını ancak bunun sağlanması halinde barış için çok önemli bir adım atılmış olacağını da belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler