Türk pamuğuna Çin modeli
Beyaz altın olarak bilinen ve tekstil sektörünün bel kemiği pamuk üretimindeki azalma tehlikesine karşı erken önlem alınması gerektiğini söyleyerek Çin’i örnek gösterdi.
Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Barış Kocagöz, 'Beyaz altın' olarak bilinen ve tekstil sektörünün bel kemiği pamuk üretimindeki azalma tehlikesine karşı erken önlem alınması gerektiğini söyleyerek Çin’i örnek gösterdi. Kocagöz, "Çin; tekstil ve tarımın zarar görmemesi için üretilen pamukları depolarda stokladı. Olası kriz anında bu stok kullanılacak. Biz de benzer pamuk stoklayarak tekstil sektörünü güvence altına almalıyız" dedi.
Pamuk üretiminde 3 yıl önce görülen düşüş nedeniyle tekstil sektörünün krize girdiğini söyleyen UPK Başkanı Barış Kocagöz, acil önlem planı önerdi. Çin’in olası pamuk krizinde zarar görmemek adına uyguladığı stoklama yöntemini örnek gösteren Kocagöz, Türkiye’de de pamukların depolanması ve kriz anında kullanılmasını gerektiğini söyledi. Kocagöz, şöyle konuştu:
"Ege Bölgesi’nde ekim alanları yüzde 18 azaldı. Ancak, verim rakamları yükseldi. Geçen sezon pamuk rekoltesi 132 bin ton iken bu sene 128 bin ton sonuç bekleniyor. Ülke genelinde verim bu kadar parlak değil. Doğu ve Güneydoğu illerimizde yetişen pamuk ciddi hastalıklara maruz kaldığı için verim düşüyor. Önceki sezon göre üretimin yüzde 15-20 arasında azalacağı öngörülüyor."
PAMUK PİYASASI ÇİN’İN ELİNDE
Kocagöz, son yıllarda Çin’in pamuk konusunda atılım yaptığını belirterek, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz aylarda toplantılarda pamuk piyasasının tamamen Çin’in kontrolüne geçtiği görünüyor. Bu yıl sonuna kadar Çin dünya stokunun yüzde 60’nı eline geçirmiş olacak. Böylece kendi tekstil sektörünü de güvence altına alacak. Çin’in bu stratejilerinden bizler de ders almalıyız. Görülüyor ki Çin’in alım veya satım kararlarına göre dünya pamuk piyasası yön bulacak."
"DEVLET PAMUĞA EL ATABİLİR"
Türkiye’de Çin’den farklı olarak pamukta serbest piyasa uygulamasını olduğunu ancak devletin tekstil sektörünün zarar görmemesi için çalışmalar yapabileceğini söyleyen Kocagöz şunları söyledi: "Çin, tekstil ve tarımın zarar görmemesi için üretilen pamukları depolarda stokladı. Olası kriz anında bu stok kullanılacak. Biz de benzer pamuk stoklayarak tekstil sektörünü güvence altına almalıyız. Pamukta bir kriz olsa tekstil sektörümüz büyük zarar görür. Devletimiz pamuk fiyatı düştüğünde alım yapabilir. Bu pamukların lisanslı depolarda saklanabilir. Fiyat yükseldiğinde tekrar satış yapılabilir. Böylece devlet hem tarım sektörünü hem de tekstil sektörünü korumuş olur."
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi