Türk sporu yol ayrımında
Biz yönetime gelince yetersizliği gördük. Gelen her bakana konuyla ilgili bilgiler verdik. Sayın Başbakan konuyla bizzat ilgileniyor. Adımıza bakarsanız 'gençlik' kelimesini ön sırada görürsünüz. Sonra gelen 'spor' bu gençlik kısmına sürekli baskın gelmiş, gençlik kısmı ihmal edilmiş. Gençlik için ayrı, spor için ayrı bir teşkilat şart. Sonuç alamadığım iki federasyonumuz var. İsterseniz çok başarılı olanları sayayım. Bunun nedeni sizin de söylediğiniz gibi erken özerklik olabilir. Kayak Federasyonumuz çok başarılı bir performans sergilemektedir. Basketbol, bisiklet ve voleybol da çok başarılı. Başarı sağlayamadığımız branşlarsa yüzme ve jimnastik.
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nde bir değişim olmuş; Mehmet Atalay gitmiş, yerine yardımcısı Yunus Akgül gelmişti. Bu arada Spordan Sorumlu Devlet Bakanı da değişmiş; Murat Başesgioğlu’nun görevine futbolcu kökenli Faruk Özak getirilmişti. Yönetim katındaki bu değişikliklerin ardından Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı. Akgül, yıllarca birlikte çalıştığı Mehmet Atalay’ı eleştirmeden, Türk sporunda köklü değişikliklere gidileceğinin sinyalini vererek, “Sporumuz yol ayrımında” dedi.
- Sayın Akgül, GSGM’deki görev değişikliğini nasıl yorumluyorsunuz?
Yunus AKGÜL: Devletin koltukları hiç kimseye bâki değil, biz de geldik ve gideceğiz. Açıkcası Londra Olimpiyatları’ndan sonra bir spor şurası toplayıp ben de görevi bırakmayı düşünüyorum. Sayın Atalay da olimpiyatlardan sonra spor şurasını düzenledi ve ayrılacağını kendisi açıkladı. Bazı sıkıntılar sonrası koltuğu kendi isteğiyle bıraktı. Maalesef bürokratlarımızda böyle bir gelenek yoktur. Yaş haddine veya emekli oluncaya kadar koltuk sevdası var. Bizimse böyle bir sevdamız yok. Bu süre bana göre 5-6 yıldır.
- Türk sporunu nasıl teslim aldınız? Bir envanteriniz var mı?
Y.A: Elbette var. Kendi kendimizi de kontrol ediyoruz. Her genel müdür bu makamlarda birçok güzel şeyler yaptı. Sayın Mehmet Atalay da bu hizmetleri verdi. Cumhuriyet tarihi boyunca kimsenin cesaret edemediği özerklik Sayın Atalay döneminde hayata geçirildi. 58 federasyonun 54 tanesini beraber özerk yaptık. Bu özerklik olgusu bile Sayın Mehmet Atalay’ı anmak için yeterli bir hizmettir. Yine envantere ilişkin Cumhuriyet tarihi boyunca çıkartılandan daha fazla kanun ve yönetmelik çıkartmış bulunuyoruz. Hedefim sporu tabana yaymak...
- Spordaki çok başlı yönetimi nasıl yorumluyorsunuz? Federasyonlar, GSGM, Olimpiyat Komitesi...
Y.A: Hepsinin mükemmel çalıştığını iddia etmek mümkün değil. Doğal olarak zamanla bu kurumların kanunları ve yönetmelikleri eskiyor. Olimpiyat Komitesi ve Taşra Teşkilatı’nda sıkıntılar var. Günümüzün şartlarına uymak için GSGM ile ilgili birçok kanun değişikliği yaptırdık. Şu anda Kulüpler Kanunu üzerinde çalışmaktayız. Bildiğiniz gibi kulüplerimiz Dernekler Kanunu ile idare edilmektedir. Yeni bir Kulüpler Yasası çıkartacağız. Keza Taşra Teşkilatı’yla ilgili yasal değişiklikleri hazırladık.
- Spor yapmak isteyen vatandaşa yaklaşımınız ne olacak?
Y.A: Kesinlikle açığız. İsterseniz yarın herhangi bir tesisimize gidelim. Oralarda analarımızın, bacılarımızın, dedelerimizin spor yaptıklarını göreceksiniz. Bütün tesislerimiz açıktır. Aksi olursa görevlileri cezalandırırız.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!