'Türkiye AB pastasını büyültecek'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''Türkiye'nin AB'ye katkılarını unutmamak lazım. Üyeliğin alternatifi olamaz'' dedi.

Yayınlanma: 03.11.2009 - 11:56
Abone Ol google-news

Slovakya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaretinin ikinci gününde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başkent Bratislava'da bulunan ve ülkenin en önemli üniversitesi olarak tanımlanan Comenius Üniversitesi'ni ziyaret etti. Gül'e, burada Üniversite Senatosu tarafından ''Üniversite Altın Madalyası'' verildi. Üniversitede akademisyenler ve öğrencilere hitap eden Gül, İngilizce yaptığı konuşmanın büyük bölümünü Türkiye'nin dış politikası ve AB ile ilişkilere ayırdı. Türkiye'nin izlediği dış politikanın sorunlu bölgelere ve bulunduğu coğrafyaya barış, istikrar ve refah getirilmesi temeline dayandığının altını çizen Gül, bu yönde yürütülen diplomasiyi anlattı.

Dünyanın önemli değişimlere sahne olduğunu belirten Gül, Türkiye'nin, karşılaşılan risklerden konumu gereği daha fazla etkilendiğini söyledi. Gül, NATO'nun daha geniş çaplı görevler üstlenmesiyle Türkiye'nin sorunlu bölgelerdeki rolünün de arttığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin ilk olarak Balkanlardaki komşularıyla sorunlarını gidermeye başladığını, daha sonra güneydeki komşularıyla iyi ilişkiler kurduğunu anlatarak, Rusya'nın da en önemli ticari ortaklar arasına girdiğini kaydetti.

Gül, son olarak Kafkasya'da barış ve istikrar sağlanması için Kafkasya İşbirliği Platformu önerisini geliştirdiğini dile getirerek, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını anlattı. Türkiye'nin Pakistan ve Afganistan ile derin tarihi ilişkileri olduğuna işaret eden Gül, bölgedeki sorunların en az Orta Doğu sorunu kadar önemli olduğunu ve küresel istikrarı etkileme potansiyeli bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, Afganistan ile Pakistan arasında güven tesisi için Üçlü Zirve toplantıları başlattığını anımsattı.
 

'Büyük ülkelerin üyelik süreci zorlu'

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin kendine has bir coğrafyası olduğunu, doğu ile batı arasında köprü konumunda bulunduğunu kaydederek, ''Konumumuz sayesinde farklı bölgelerde mantaliteyi çok daha iyi kavrayabiliyoruz'' diye konuştu. Türkiye'nin AB üyelik sürecine de değinen Gül, Türkiye'nin Avrupa ile bin yıllık ilişkileri olduğuna, kıtadaki Rönesans ve reform hareketlerinin temelinde Türkiye'nin etkisinin de bulunduğuna işaret etti. Gül, Türkiye'nin yönünü Batı'ya çevirdiğini ve AB üyelik müzakerelerini kararlılıkla sürdürdüğünü vurgulayarak, ''Müzakerelerin iki tarafı var. Türkiye üzerine düşeni yaparken, AB performansıyla geride kalıyor'' dedi.

AB üyesi olacak bir Türkiye'ye AB'nin katkıda bulunacağı düşüncesinin yanlış olduğunu ifade eden Abdullah Gül, ''Türkiye'nin AB'ye katkılarını unutmamak lazım. Üyeliğin alternatifi olamaz'' diye konuştu. ''Türkiye, AB pastasını büyütecek'' diyen Cumhurbaşkanı Gül, büyük ülkelerin üyelik sürecinin zorlu olduğuna dikkati çekerek, müzakereleri bu çerçevede yürüttüklerini bildirdi. Comenius Üniversitesi'nde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti de dile getiren Gül, üniversitede Türk Dili Kürsüsü açılmasına yönelik çalışmalardan mutluluk duyduğunu, Türkiye'nin de bu konuda destek vereceğini kaydetti.
 

'Türkiye dünya barışı için önemli bir ülke'

Üniversite Rektörü Frantisek Gaher de konuşmasına, Atatürk'ün, ''Yurtta Sulh Cihanda Sulh'' sözüyle başlayarak, Türkiye'nin dünya barışı için taşıdığı önemin bu sözün altında olduğunu belirtti. Türkiye'nin doğu ile batı ve farklı dünyalar arasında köprü olduğunu anlatan Gaher, ''Ülkeniz bu yönde güçlü mesajlar veriyor. Köprü olmak hassas bir konumda olmaktır'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Dışişleri Bakanı olduğu dönemde ve Cumhurbaşkanlığı'nda barışa yönelik önemli çabalar yürüttüğünü anlatan Gaher, bu nedenle kendisine üniversitenin altın madalyasını takdim etmeyi kararlaştırdıklarını söyledi. Gaher, konuşmasının ardından Comenius Üniversitesi Altın Madalyası'nı Cumhurbaşkanı Gül'e sundu.
 

Başbakan ve Meclis Başkanı ile görüşme

Öte yandan Cumhurbaşkanı Gül, bu sabah Slovakya Başbakanı Robert Fico ile kahvaltıda bir araya geldi. Daha sonra Slovakya Ulusal Meclisi'ni ziyaret eden Gül, Meclis Başkanı Pavol Paska ile görüştü. Her iki görüşme de basına kapalı gerçekleşti.

 

Gül, Ankara'ya hareket etti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Slovakya'daki resmi ziyaretini tamamlayarak, Ankara'ya hareket etti. Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekileri taşıyan özel uçak ANA, Bratislava Stefanik Havalimanı'ndan TSİ 15.55'te havalandı. Gül ile eşi Hayrünnisa Gül ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de Ankara'ya gitti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler