Türkiye-ABD ilişkileri masaya yatırılacak
Dışişleri Müsteşarı Sinirlioğlu, 23-24 Ağustos tarihlerinde ABD'ye yapacağı ziyarette PKK'ye karşı işbirliği gibi konuların yanısıra, iki ülke arasında sıkıntı yaratan, İran ve İsrail meseleri de ele alınacak.
Son dönemde bazı sıkıntıların yaşandığı, Türkiye-ABD ilişkileri, önümüzdeki hafta Washington'da masaya yatırılacak. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, 23-24 Ağustos tarihlerinde ABD'ye yapacağı ziyarette iki ülke arasında sorun yaratan, İran ve İsrail gibi konular ele alınacak. Türkiye'ye ABD'den insansız araçların sağlanması konusunun da gündeme geleceği görüşmelerde Kongre'de oluşan olumsuz havayı giderilmesi için Yönetimin de destek vermesi beklentisi dile getirilecek.
Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, 23-24 Ağustos günlerinde Washington'da ABD Yönetimiyle her iki tarafça önem verilen görüşmelerde bulunacak. Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra, bölgesel konular da üzerinde durulacak.
Bu çerçevede iki ülkenin PKK'ye karşı yürüttüğü işbirliğinin önemli bir madde olması beklenen ziyaret sırasında ABD'de tepkiye yol açan, Türkiye'nin İran politikası ile Türk-İsrailli kriz de ele alınacak.
Washington'da Türk tarafının, Türkiye ile ABD arasında çok farklı bir düşünce yapısının bulunmadığına işaret ederek, "Bazı konularda yöntemlerimiz farklı olsa da, hedeflerimiz ve amaçlarımız farklı değil. Karşılıklı anlayış gösterilmeli" mesajını vereceği belirtiliyor.
Türkiye'nin, "daha özgün" bir politikayı izleyip, politikasını da daha sesli bir biçimde dile getireceği, ABD Yönetimine verilecek mesajlar arasında da yer alıyor.
Irak ve Afganistan'ın, da önemli gündem maddelerini oluşturacağı görüşmelerde Türkiye'ye insansız araç satışı da üzerinde durulması bekleniyor.
Kongre sorunu
Dışişleri Müsteşarının Washington'da, son dönemde Türkiye aleyhinde olumsuz bir havanın oluştuğu Kongre ile de temaslar yapacak.
Türkiye'ye önemli silah satışlarının onayında kilit rol oynayan Kongre'de, Türkiye'nin İran politikası ve Türkiye-İsrail arasındaki kriz, tepki yarattı. Bu arada, özellikle Yahudi lobisinin etkisiyle de Mavi Marmara olayının Kongre'de çok olumsuz algılandığına da dikkat çekiliyor.
Türkiye'nin Kongre'deki sıkıntıları gidermek için sürekli temas halinde olduğu belirtilirken Washington'da görüşmelerde bu konuda Obama Yönetiminden destek olması talebi edileceği de ifade ediliyor.
Büyükelçi sorunu
Washington'daki temaslar sırasında ABD'nin yeni Ankara Büyükelçisinin atamasında yaşanan sorun da gündeme gelecek. Eski Kahire Büyükelçisi Frank Ricciardone'nin Ankara'ya atamasının onaylanması gereken Senato'da bloke edilmiş bulunuyor. Türk heyetinin de, yeni Büyükelçinin en kısa süre içinde göreve başlamasının iki ülkenin yararı olacağını vurgulayacağı belirtiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Esad'a ikinci darbe
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası