"Türkiye, Gazze konusunda ikiyüzlü"

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Grigoris Delavekuras, "Türkiye'nin, Gazze konusunda ikiyüzlü politika uyguladığını" iddia etti.

Yayınlanma: 18.06.2010 - 14:47
Abone Ol google-news

Atina'da yayımlanan Ta Nea gazetesinin Gazze ve Türk-Yunan ilişkileriyle ilgili sorularını yanıtlayan Delavekuras, "Türkiye'nin Gazze konusundaki tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna karşılık, "İkiyüzlü. Umarım barış sürecine ve bölgedeki istikrara engel yaratmaz" ifadesini kullandı.

Delavekuras, Yunanistan'ın İsrail'in yardım gemilerine saldırısına yumuşak tepki verdiği eleştirileriyle ilgili olarak da "Yunanistan Dışişleri Bakanlığının yurt dışındaki Yunanlıların yasal çıkarlarını korumak zorunda olduğunu ve bu doğrultuda hareket ettiğini" belirtti.

"Yunanistan'ın dış politikasının, milli çıkarlar temelinde belirlendiğini" ifade eden sözcü, "Yunan-İsrail askeri tatbikatı İsrail operasyonuna tepki olarak durduruldu. Konu kapanmıştır. Yunan-İsrail askeri işbirliği Yunanistan'ın çıkarınadır ve sürecek" ifadesini kullandı.

Delavekuras, "Yunanistan'ın, Filistin konusunda Kıbrıs Rum kesimiyle ortak hareket ettiğini" belirterek, "Gazze'deki Filistinlilerin yaşamının iyileştirilmesi için, Kıbrıs'ın (Rum kesimi) jeopolitik konumunu ve bölgedeki ülkelerle, hem İsrail hem de Araplarla olan iyi ilişkilerimizi değerlendiriyoruz. Nihai hedef ablukanın kaldırılmasıdır" diye konuştu.

Delavekuras, "(Başbakan Recep Tayyip) Erdoğan Türk-Yunan ilişkilerini iyileştirme yönüne gidecek mi" sorusu üzerine de "Öyle diyor. Bunu istediğini ve başarabileceğini kanıtlamak kendi elindedir. Ancak Ankara'nın Ege'de yasa dışı faaliyetleri sürdükçe ilişkilerimizde gerçek iyileşme olamaz" dedi.

Türkiye'nin Avrupa ile ilişkileri konusunda ise Delavekuras, Türkiye'nin AB'ye katılımının hem Türkiye hem de Avrupa'nın çıkarına olduğunu, ancak bunun için Türkiye'nin daha yapması gerekenler bulunduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler