Türkiye, günde 8 futbol sahası kadar toprak kaybediyor
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, son 10 yılda Türkiye'de her gün ortalama 8 futbol sahası büyüklüğünde tarım toprağı kaybedildiğini söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre Türkiye genelinde 2006 yılında 258 milyon 764 bin 716 dekar olan tarım toprağı, 2015 yılında 239 milyon 488 bin 288 dekara düştü. Antalya'da ise 3 milyon 779 bin 840 dekar olan tarım toprağı 10 yılda yüzde 3 düşerek, 3 milyon 671 bin 721 dekar oldu.
ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, geçen 10 yıllık sürede tarım topraklarının yüzde 8'inin kaybedildiğini aktardı. Çandır, "Resmi rakamlara göre, son 10 yılda Türkiye'de her gün ortalama 8 futbol sahası büyüklüğünde tarım toprağı kaybedilmektedir. Son 10 yılda Antalya ise her gün ortalama 4 futbol sahası büyüklüğünde tarım toprağını kaybetmektedir" dedi.
ANTALYA BİTKİSEL ÜRETİM DEĞERİNDE İLK SIRADA
Antalya'nın Türkiye tarım topraklarının yüzde 1.5'i ile 20'nci sırada, ülke genelinde bitkisel üretim değerinde ise 1'inci sırada bulunduğunu aktaran Çandır, şunları söyledi:
"Dolayısıyla kentimiz tarım üretim performansı itibariyle son derece değerli bir konuma sahip. Bu nedenle tarımdan vazgeçme katsayımız Türkiye ortalamasından daha düşük düzeyde. Yani tarımdan vazgeçmemeye daha duyarlıyız. Buna rağmen gittikçe artan zorluklar karşısında bu değerli topraklardan bile vazgeçmek durumunda kalan bir sektör konumundayız. Tarım topraklarımızı yanlış imar uygulamaları, plansız ve çarpık kentleşme, yanlış tarım politikaları ve yasal düzenlemeler nedeniyle terk ediyoruz."
HER NEFESTE 4 METREKARE ALANIMIZ ELİMİZDEN KAYIP GİDİYOR
"Toprak üretilemeyen, çoğaltılamayan doğal bir varlıktır" diyen Çandır, kaybedilen bir karış toprağın telafisinin olmadığına dikkat çekerek, “Kentimizde imar konusunda dikkatli kararlar alınmasını ve ilgili kurumlarımızın daha hassas davranmasını bekliyoruz. Çünkü biliyoruz ki Antalya'da her nefeste yaklaşık 4 metrekare alanımız elimizden kayıp gidiyor."
ANTALYA'NIN ÜLKE EKONİMİSİNE DESTEĞİ
Antalya'nın ülke ekonomisine yaklaşık 10 milyar TL destek veren, çalışan nüfusunun yarısını tarımda istihdam eden, ekmeğini topraktan kazanan bir kent olduğunu vurgulayan Çandır, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu nedenle çocuklarımız, kentimiz, sektörümüz, tarlasında, serasında alın teri dökerek emek veren üreticilerimiz için tarım topraklarımıza sahip çıkmalıyız. Toprağımızı korumak için tarım alanlarını imara açma kolaycılığından vazgeçmeliyiz. Bunun yerine ekonomik ömrünü tamamlamış yerleşim alanları yeniden ele alınarak kentlerde yenileşme çalışmaları gerçekleştirilmeli. Kullanımda olan tarım toprakları üzerinde planlama yapmak yerine tarım amaçlı kullanılmayacak alanlar ıslah edilerek yerleşime açılabilir. Unutmayalım toprağa sahip çıkmak geleceğimize sahip çıkmaktır."
En Çok Okunan Haberler
- Fiorentina'dan Amrabat için açıklama
- Narin'in annesiyle ilgili 'kan' iddiası
- Jahrein ismi ile bilinen Ahmet Sonuç tutuklandı
- Narin'in babası Güran'dan ilk açıklama
- Salim Güran ve R.A'nın ifadesi tamamlandı
- Cinayet delili mesajlar Narin dosyasında!
- Narin'in köyünde 'Omerta Yasası'
- ‘Anne çok şey biliyor ama söylemiyor’
- Özel'e yanıtı 'dava' oldu!
- 'Daha ölmemiş' mesajı soruldu