'Türkiye için kritik yıl'

Deprem ülkesi Türkiye'nin 2014 yılının deprem açısından Türkiye için kritik bir yıl olabileceği açıklandı.

Yayınlanma: 29.12.2013 - 14:50
Abone Ol google-news

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, 2012 yılında güneydoğu Hindistan'da yaşanan 8.6 ve 8.2 büyüklüğündeki iki büyük depremin, küresel ölçekte depremselliği iki doğrultuda önemli şekilde artırdığını belirterek, "Türkiye Uzak Doğu'dan gelen deprem dalgasının etkisi altındadır" dedi. Bektaş, 2014 yılının deprem açısından Türkiye için kritik bir yıl olabileceğini söyledi.

Bektaş, Antalya'da dün saat 17.21'de merkez üssü Akdeniz Doğu Baseni olan 6,0 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini anımsattı.

Geçen yıl güneydoğu Hindistan'da yaşanan 8.6 ve 8.2 büyüklüğündeki iki büyük depremin, küresel ölçekte depremselliği iki doğrultuda önemli şekilde artırdığını ifade eden Bektaş,

 "Bu doğrultulardan biri de Hindistan-Pakistan-İran-Türkiye-Akdeniz-Ege bölgesini içine alan küresel ölçekteki deprem tetikleme hattıdır" diye konuştu. Bektaş, 2013 yılında bu küresel deprem tetikleme hattında zamana bağlı olarak gelişen ve deprem tetiklemeleriyle batıya doğru ilerleyen bir seri deprem ürettiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Bunlar sırasıyla 2013 Nisan ayında 7.8 büyüklüğünde İran depremi, Eylül ayında 7.7 büyüklüğündeki Pakistan depremidir. Aynı deprem tetikleme hattında 2013 yılında batıya doğru kaymaya devam eden depremsellik, 12 Ekim 2013'te Ege-Girit 6.4 depremini ve nihayet 28 Aralık 2013 tarihinde ise 6 büyüklüğünde Antalya depremini oluşturmuştur."

Türkiye'nin Uzak Doğu'dan gelen deprem dalgasının etkisi altında olduğuna dikkati çeken Bektaş, "Ekim ayı başlarında yaptığım açıklamada, Uzak Doğu'dan batıya doğru olan deprem dalgası göçünün önemini vurgulamış, 2014 yılının deprem açısından Türkiye için kritik bir yıl olabileceğini belirmiştim" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler