Türkiye, IPv6'ya hazırlanıyor

BTK, IPv6 Ulusal Koordinasyon Kurulu oluşturacak, TÜBİTAK ULAKBİM, 1 Nisan 2011'den itibaren kurumlara IPv6'ya geçişi nasıl yapacaklarını öğretecek.

Yayınlanma: 10.03.2011 - 16:45
Abone Ol google-news

Avrupa Birliği (AB), 2008’de IPv6’ya geçiş için bir eylem planı açıklarken Kayıtlı İsimler ve Numaralar İçin İnternet Organizasyonu (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers-ICANN), 4 Şubat 2011’de elindeki son IPv4 adreslerinin bittiğini duyurdu. Artık bir “zorunluluk” ve “olmazsa olmaz bir dönüşüm” olarak tanımlanan IPv6’ya geçiş konusunda birçok ülke ve uluslararası kuruluş, çeşitli çalışmalar yürütürken Türkiye’de de somut adımlar atılıyor. Beş yıl önce geçiş çalışmalarını başlatan Türkiye, uygulamaya koyduğu “Ulusal IPv6 Altyapısı Tasarımı ve Geçişi Projesi” ile iki yılda IPv6’ye geçecek.

Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) www.bilisimdergisi.org adresinde yayınlanan aylık sanal yayını Bilişim Dergisi, Başbakanlık Genelgesi ile başlatılan ve 2013’e kadar tamamlanması gereken IPv6’ye geçiş ile ilgili çalışmalarını irdeliyor. e-Dönüşüm Türkiye İcra Kurulu, 15 Temmuz 2009’da, ülkemizde IPv6’ya geçişe ilişkin farkındalık oluşturulması, yol haritasının hazırlanması, ihtiyaç duyulan önlem ve politika önerilerinin geliştirilmesi çalışmalarını yürütmek üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nu (BTK) görevlendirdi. BTK, TÜBİTAK ULAKBİM, Gazi ve Çanakkale 18 Mart üniversiteleriyle birlikte “Ulusal IPv6 Altyapısı Tasarımı ve Geçişi Projesi”ni, Şubat 2009’da başlattı ve Şubat 2011’de tamamladı. Türkiye, İnternet’te “IPv6” protokolüne geçişi 2013’te tamamlayacak.
 “Dosya: Türkiye, IPv6’ya geçiyor” sayfalarında yer alan söyleşide, uç kullanıcıların farkında olmayacağı IPv6 konusunda yaptıkları çalışmaları anlatan BTK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Alkan, Türkiye’nin bu konuda çok da gecikmediğini söyledi. Alkan, tüm taraf ve paydaşların katılımıyla bir IPv6 Ulusal Koordinasyon Kurulu oluşturmayı ve çalışmaların bu kurul tarafından yürütülmesini düşündüklerini bildirdi. Ağustos 2012’den sonra IPv6’yı desteklemeyen hiçbir ağ donanım ve yazılımına yatırım yapmayacağını anımsatan Alkan, yeni protokolle, bilişimle ilgili “her sektör ve her konuda” kayıt dışı bir şey kalmayacağına dikkat çekti.

2011-2016 yılları arasında IPv6’ya geçiş maliyeti olarak hesaplanan bir milyar yirmi dört milyon TL’nin nasıl karşılanacağına ilişkin ayrıntılı bir çalışma yapılmadığını belirten Alkan, bir devlet politikası olarak üstlenilip maliyetin Evrensel Hizmet Fonu’ndan karşılanabileceğini vurguladı.

TUBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Müdür Yardımcısı Serkan Orcan ise, acele etmeden ama geçişi önemseyerek, konuyu gündemden düşürmeden 2013’e kadar hazırlıkların sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekti. ULAKBİM’de oluşturulacak merkezde, 1 Nisan 2011’den itibaren verilecek eğitimlerde, her kurumun nasıl bir modelle geçiş yapacağını teknik olarak öğreneceğini anlatan Orcan, geçişin teknik olduğu kadar idari bir süreç olduğuna da işaret etti. 2012 Ağustos’undan sonra IPv6’yı desteklemeyen hiçbir ağ donanım ve yazılımına yatırım yapılmayacağının altını çizen Orcan, envanterdeki cihazları Türkiye’de üreten veya ithal eden şirketlerin, ürünlerini bu tarihlere göre güncellemesi ve IPv6 desteği vermesi gerektiğini bildirdi.

Bilişim Dergi’ne www.bilisimdergisi.orgwww.tbd.org.tr, veya pdf olarak http://www.bilisimdergisi.org/index.php?sayi=son&tip=pdf  bağlantılarından ulaşılıp indirebilirsiniz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler