Türkiye-İtalya zirvesi 21 Nisan'da

Türkiye-İtalya Hükümetlerarası Zirvesi, 21 Nisan'da Roma'da gerçekleşecek. Geçen Aralık ayında yapılması kararlaştırılan ancak, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin uğradığı saldırı nedeniyle ertelen zirvede ekonomik işbirliği konularına ağırlık verilecek.

Yayınlanma: 09.04.2010 - 10:42
Abone Ol google-news

Türkiye ile İtalya arasındaki Hükümetlerarası Zirve, 21 Nisan'da İtalya'nın ev sahipliğinde düzenlenecek. Zirve, geçen Aralık ayında yapılması kararlaştırılmış ancak Berlusconi'ye yönelik saldırı nedeniyle ertelenmişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çok sayıda bakan eşlik edeceği zirveye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılması bekleniyor.

Zirvede enerji olmak üzere, ekonomik işbirliği konularının ağırlıkta olması bekleniyor.
Bu çerçevede, iki ülkenin gündeminde bulunan doğalgaz boru hattı projeleri önemli bir yer işgal edeceği belirtilirken GAP bölgesinde yatırım olanaklarına da dikkat çekileceği ifade ediliyor.
Türkiye ile İtalya arasındaki ilk hükümetlerarası zirve, Kasım 2008'de İzmir'de gerçekleşmişti.


Erdoğan-Berlusconi görüşmesi

Öte yandan, Türkiye-İtalya Hükümetlerarası Zirvesi esnasında iki ülke Başbakanlarının ikili bir görüşme yapacağı da belirtiliyor.

Erdoğan ve Berlusconi'nin görüşmede gündemdeki siyasi konuları da ele alacağı, bu çerçevede, Türkiye'nin AB üyelik süreciyle İran'ın nükleer programı, Ortadoğu sorunu ve Balkanlar üzerinde durulması bekleniyor.

 

İtalya Türkiye'ye desteğini yineledi

Fransa ve Almanya'nın imtiyazlı ortaklık önerisine karşı çıkan İtalya, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine verdiği desteği bir kez daha yineledi.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Fransız televizyon kanalı France24'e yaptığı açıklamada, "Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başladıktan sonra, ertesi gün onlara, 'Artık her şey değişti, bunu bir ortaklığa dönüştürmeliyiz' diyebileceğimizi sanmıyorum" diye konuştu.

Fransa ve Almanya'nın bu konuda düşüneceğini belirten Frattini, "İtalya da kendi payına bu konuyu değerlendirecektir, ancak izlenecek doğru yolun verdiğimiz sözleri tutmamız olduğuna inanıyorum" dedi.

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bugün Paris'te bir araya geliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler